ΕΘΝΙΚΑ

«Να φύγει η Ελλάδα από τη Σένγκεν», απαιτεί ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας - Τι απαντά η Αθήνα

«Να φύγει η Ελλάδα από τη Σένγκεν», απαιτεί ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας - Τι απαντά η Αθήνα

Στα πρόθυρα διπλωματικού επεισοδίου βρίσκονται Ελλάδα και Σλοβακία, μετά τις προκλητικές δηλώσεις του Ρόμπερτ Φίτσο πριν τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ –Τουρκίας για το προσφυγικό.

Και αυτό γιατί ούτε λίγο, ούτε πολύ, ο Σλοβάκος πρωθυπουργός, σύμφωνα με τα Μέσα της χώρας, υποστήριξε ότι η αποπομπή της Ελλάδας από τη συνθήκη Σένγκεν είναι ο καλύτερος τρόπος για να περιοριστούν οι μεταναστευτικές ροές!

«Η Αθήνα δεν έχει καμία θέση εκεί, είναι όλοι πεπεισμένοι γι' αυτό», φέρεται να δήλωσε ο Φίτσο πριν αναχωρήσει για τη Σύνοδο Κορυφής μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας, την περασμένη Κυριακή (29/11).

Ερωτηθείς πάντως αν αυτή η πρόταση συζητείται επίσημα και σε ανώτατο επίπεδο, ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας απάντησε αρνητικά. «Συζητείται μόνο ανεπίσημα», σημείωσε.

Η απάντηση ωστόσο του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών ήταν άμεση και αιχμηρή, καθώς μέσω του εκπροσώπου Τύπου, Κωνσταντίνου Κούτρα, προέτρεψε τον πρωθυπουργό της Σλοβακίας «να επισκεφθεί ένα από τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου, πριν αναζητήσει εκ νέου αποδιοπομπαίους τράγους, προκειμένου να εξετάσει ο ίδιος την κατάσταση επί του πεδίου, να ενημερωθεί από τις αρμόδιες αρχές και να σχηματίσει προσωπική άποψη για αυτό το θέμα».

Παράλληλα, ο κ. Κούτρας, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με πρόσφατες δηλώσεις του σε ό,τι αφορά στη θέση της Ελλάδας στο χώρο Σένγκεν, αφού απηύθυνε πρόσκληση στον Φίτσο, τόνισε ότι «ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, ενδεχομένως επειδή προέρχεται από μια χώρα που δεν έχει θάλασσα ούτε νησιωτική δομή, δεν μπορεί να αξιολογήσει ορθά όλες τις παραμέτρους και τις ιδιαιτερότητες της φύλαξης θαλασσίων συνόρων, πολύ δε περισσότερο όταν αυτά τα σύνορα κατακλύζονται από χιλιάδες ανήμπορους ανθρώπους που δραπετεύουν από την κόλαση του πολέμου».

Σχετικές ειδήσεις