ΕΘΝΙΚΑ

Προσφυγικό: Τρικυμία εν - κυβερνητικό - κρανίω

Προσφυγικό: Τρικυμία εν - κυβερνητικό - κρανίω

Όλο και περισσότερο η Ελλάδα εγκλωβίζεται στη δίνη ενός εθνικού αδιεξόδου με στοιχεία απομόνωσης. Όλο και περισσότερο ο ΣΥΡΙΖΑ ταλανίζεται από έναν ιδεολογικά επικίνδυνο παλιμπαιδισμό με τα στελέχη του να ματετρέπουν την δυστοκία - αδυναμία, σε αλαζονεία σε βάρος της κοινωνίας.

Η κυβέρνηση εγκαινιάζει hotspots, η Τουρκία αλωνίζει στο Αιγαίο με νέες παραβιάσεις – Τα βραχιολάκια στα χέρια προσφύγων παραπέμπουν σε άλλες εποχές και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας πηγαίνει στο Σχιστό με… ελικόπτερο!

Η κυβέρνηση κατάφερε να ολοκληρώσει τη διαδικασία των hotspots με fast track διαδικασίες, με επιχειρηματικές «συμμαχίες» οι οποίες ουδέποτε θα περνούσαν από το μυαλό του κομματικού ΣΥΡΙΖΑ όσο ήταν στην αντιπολίτευση και με κάποιες απευθείας αναθέσεις που προκαλούν εντάσεις και έριδες στο παρασκήνιο.

Η Σύνοδος Κορυφής για το προσφυγικό την Πέμπτη και Παρασκευή (18 και 19/02/2016) αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα για τη χώρα.

Δυστοκία, αδυναμία ή αλαζονεία;

Ο κίνδυνος κλεισίματος των συνόρων είναι ενεργός. Η συσσωρευμένη κυβερνητική αδυναμία –και η ανυπαρξία από την πλευρά της αντιπολίτευσης - μιας κοινής Εθνικής γραμμής για το προσφυγικό, οδηγεί την Ελλάδα σε επικίνδυνα «αχαρτογράφητα» νερά.

Η δυστοκία κυβερνητικών στελεχών, υπουργών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ να χειριστούν την ανησυχία της κοινωνίας, αλλά και – περιορισμένες ενίοτε - αντιδράσεις σε τοπικό επίπεδο για τα hotspots, εξελίσσεται και σε αλαζονεία.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το γεγονός ότι ενώ από τη μία ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος με δηλώσεις του – στο STAR – εξέφραζε την βεβαιότητά του ότι θα κλείσουν τα σύνορα, από την άλλη πλευρά ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας –κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου την Τρίτη (16/02/2016) - έχανε την ψυχραιμία του εξαιτίας των απανωτών ερωτήσεων για το κλείσιμο των συνόρων χαρακτηρίζοντας ως «ανθέλληνες» δημοσιογράφους που ρωτούσαν επ’ αυτού. Ο ίδιος υπουργός, όμως, εδώ και μέρες επιλέγει να τοποθετείται για το θέμα των συνόρων με δηλώσεις του τύπου: «Δεν αποκλείουμε να κλείσουν τα σύνορα».

Τα βραχιολάκια, τα hotspots και το ΝΑΤΟ

Με τον κίνδυνο να κλείσουν τα σύνορα… χαιρετίζουμε τα βραχιολάκια στα χέρια μικρών και μεγάλων «ενοίκων» των πρώτων hotspots στην Ελλάδα. Το ΝΑΤΟ –επιτηρεί το Αιγαίο με ότι αυτό συνεπάγεται – η Τουρκία αλωνίζει κατά τις προσφιλείς της διεκδικητικές συμπεριφορές και η κυβέρνηση μπαινοβγαίνει «καταϊδρωμένη» από Σύνοδο σε Σύνοδο την ίδια ώρα που από τον Βορρά η λεγόμενη «ομάδα του Βίζενγκραντ» χαράσσει την δική της στρατηγική.

Η «ομάδα του Βίζενγκραντ», ο σκληρός πυρήνας της οποίας αποτελείται από Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία και Τσεχία, εμφανίζεται αυτονομημένη από την «γενική γραμμή» της ΕΕ. Σύμμαχοί της τα Σκόπια και η Βουλγαρία. Πότε θα τεθεί σε εφαρμογή το Plan B της V4 με κλείσιμο των βορείων συνόρων προς την Ελλάδα;

Η κυβέρνηση διά των αρμόδιων υπουργών της, το θεωρεί δεδομένο (!) την ίδια ώρα που τόσο η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, όσο και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ φαίνεται να αλλάζουν την στάση τους περί των σεναρίων έξωσης της χώρας από τη Ζώνη Σένγκεν. Κυρίως η στάση της Άνγκελα Μέρκελ έχει ενδιαφέρον. Την Τρίτη (16/02/2016) εξέφρασε δημόσια την άποψη πως διαφωνεί με το κλείσιμο των συνόρων.

Προφανώς και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας δεν το πήρε «χαμπάρι», καθώς είχε πολύ δουλειά, επιθεωρώντας τα hotspots (ακόμη και στο Σχιστό με ελικόπτερο πήγε!).

Όχι, στο hotspot της Κω δεν πήγε ξανά…

Σχετικές ειδήσεις