ΕΘΝΙΚΑ

Τα πάντα-όλα στη Χίλαρι για ένα κομμάτι ψωμί

Τα πάντα-όλα στη Χίλαρι για ένα κομμάτι ψωμί
Του Κώστα Χαρδαβέλλα

Του Κώστα Χαρδαβέλλα

Τάδε έφη Χίλαρυ Κλίντον: «Σας δίνω τη συμπαράστασή μας στο οικονομικό σας πρόβλημα και την επιρροή μας στην τρόικα, θέλω ότι υπάρχει σε ορυκτό πλούτο στην Ελλάδα».

Έτσι κυνικά, έτσι ωμά, έτσι εκβιαστικά -ίσως όχι ακριβώς με τις ίδιες λέξεις, αλλά σίγουρα με το ίδιο νόημα- μίλησε η Χίλαρι Κλίντον στους έλληνες επισήμους που συνάντησε στην Αθήνα.

Στα πλαίσιο της μυστικής διπλωματίας, η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών μετέφερε το μήνυμα μεγάλων αμερικανικών εταιρειών πετρελαίου και εκμετάλλευσης φυσικού αερίου, που έχουν μυρίσει …αίμα στην αδύναμη αυτή την εποχή Ελλάδα.

Τα κοιτάσματα

Η Χίλαρι Κλίντον είχε μαζί της τα στοιχεία από τη γεωλογική υπηρεσία της Αμερικής (www.usgs.org) και της Γαλλίας που μιλούν για αυτές τις περιοχές: μία στα νοτιοανατολικά της Κρήτης, μία άλλη νοτίως της Κρήτης και μία τρίτη ακριβώς απέναντι από τη Λιβύη.

Αυτές οι περιοχές περιγράφονται με τεράστια υπόγεια σπήλαια υδρογονανθράκων.

Μόνο το κοίτασμα πετρελαίου νοτίως της Κρήτης με ποσοστό κέρδους 20% για το Ελληνικό Δημόσιο και 80% για την εταιρεία που θα αναλάβει την εξόρυξή του, υπολογίζεται ότι έχει αξία 120 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, οι αμερικανοί ενδιαφέρονται και για τα κοιτάσματα ουρανίου που υπάρχουν στη χώρα μας.

Να σημειωθεί ότι πριν 12 χρόνια είχε σημάνει συναγερμός στο Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ και στα υπουργεία Βιομηχανίας και Ενέργειας, όταν έφτασε διαβαθμισμένη έρευνα, που αφορούσε στην τεράστια συγκέντρωση ραδονίου στην περιοχή Νεράιδα Θεσπρωτίας. Η μέτρηση τότε ήταν 9,500 Becquerel ανά τετραγωνικό μέτρο με όριο επιφυλακής τα 150!

Παρόμοια υψηλά κοιτάσματα ραδονίου διαπιστώθηκαν στις περιοχές Σερρών, Θεσσαλονίκης, Μυκόνου, Καβάλας, Ικαρίας, Λέσβου, Φθιώτιδας, Νιγρίτας και Σουρωτής Θεσσαλονίκης.

Ραδόνιο

Το ραδόνιο είναι φυσικό ραδιενεργό στοιχείο που αποτελεί την πιο σημαντική ένδειξη για ύπαρξη ουρανίου στις περιοχές που βρίσκεται.

Όλος αυτός ο ελληνικός πλούτος έχει μπει πλέον στο στόχαστρο των αμερικανικών εταιρειών που θέλουν να τον αρπάξουν για ένα κομμάτι ψωμί και έστειλαν την Κλίντον για τη σχετική ενημέρωση της ελληνικής πλευράς.

Όμως για τα ίδια κοιτάσματα, έχει στρέψει την προσοχή της και η Γερμανία στην Ελλάδα και ίσως σύντομα δούμε ένα μπρα ντε φερ μεταξύ Μέρκελ και Ομπάμα για τον ορυκτό πλούτο της Ελλάδας.