ΕΘΝΙΚΑ

Προκλητικός ο Σκοπιανός Πρόεδρος: Προς όφελος της Ελλάδας το κλείσιμο της βαλκανικής οδού

Προκλητικός ο Σκοπιανός Πρόεδρος: Προς όφελος της Ελλάδας το κλείσιμο της βαλκανικής οδού

Τα Σκόπια δεν ζήτησαν ποτέ τον αποκλεισμό της Αθήνας από τις πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, δηλώνει ο πρόεδρος Γκιόρκι Ιβανόφ, σε συνέντευξη του στο «Βήμα της Κυριακής». Σύμφωνα με τον πρόεδρο των Σκοπίων, η κυβέρνηση του ζήτησε τον συντονισμό με την Αθήνα, αλλά η ανταπόκριση της ελληνικής πλευράς υπήρξε ελάχιστη.

Όπως δηλώνει ο κ. Ιβανόφ, «η ελληνική κοινή γνώμη πρέπει να γνωρίζει ότι το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου δεν είναι εις βάρος της Ελλάδας αλλά αντιθέτως προς όφελός της», ενώ θεωρεί πως η μεταναστευτική κρίση αποτελεί μια ευκαιρία για την Ελλάδα και την χώρα του για να ξεπεράσουν τη δυσπιστία και να συνεργαστούν.

Παράλληλα, εκφράζει την απορία του για το ότι δεν μπορεί να συναντηθεί με τον Έλληνα ομόλογό του αλλά τοποθετείται και για το ονοματολογικό, τονίζοντας ότι πρέπει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και να δημιουργηθεί κατάλληλο κλίμα πριν βρεθεί λύση.

«Κανένα πρόβλημα δεν επιλύεται αγνοώντας το και αποφεύγοντας την επικοινωνία. Ούτε το προσφυγικό θα λυθεί ούτε το ονοματολογικό», δηλώνει, ενώ συμπλήρωσε: «Ξεπερνά τη λογική γιατί οι πρόεδροι δύο γειτονικών χωρών δεν έχουν ποτέ συναντηθεί. Όταν δύο χώρες έχουν διαφορές, αυτές μπορούν να λυθούν μόνο με διάλογο και συνήθως τα πρώτα βήματα γίνονται από τον πρόεδρο ή κάποιους βουλευτές πέραν της καθημερινής πολιτικής».

Τέλος αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στα σύνορα κάνει λόγο ότι «παρά τον κλειστό διάδρομο κάθε βράδυ καταγράφουμε περί τις 100 απόπειρες παράνομης εισόδου. Φαίνεται ότι συγκεκριμένοι πολιτικοί στην Ελλάδα αποτυγχάνουν να συλλάβουν τη σοβαρότητα των κινδύνων ασφάλειας που προκύπτουν από την κρίση».

Σχετικές ειδήσεις