ΕΘΝΙΚΑ

Νέα αλβανική πρόκληση: Ετοιμάζουν... κτηματολόγιο για δήθεν περιουσίες Τσάμηδων στην Ελλάδα

Νέα αλβανική πρόκληση: Ετοιμάζουν... κτηματολόγιο για δήθεν περιουσίες Τσάμηδων στην Ελλάδα

Δεν έχει τέλος η προκλητικότητα των Αλβανών που φέρονται αποφασισμένοι να διεκδικήσουν δήθεν περιουσίες τους στην Ελλάδα αδιαφορώντας για την επιδείνωση των σχέσεών τους με την Ελλάδα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας Balkan Insight, η κοινότητα των Τσάμηδων στην Αλβανία ετοιμάζεται να δημιουργήσει, για πρώτη φορά, βάση δεδομένων για τις περιουσίες στην Ελλάδα.

Σε αυτή τη βάση δεδομένων - που θα έχει τη μορφή κτηματολογίου - θα συγκεντρωθούν όλα τα διαθέσιμα έγγραφα.

Ο επικεφαλής της ένωσης των Τσάμηδων Αμπάζ Χόντο δήλωσε στο Balkan Insight ότι το περασμένο Σάββατο υπεγράφη ένα μνημόνιο συνεργασίας με το Κόμμα Δικαιοσύνης, Ενσωμάτωσης και Ενότητας (PDIU) του Σπετίμ Ιντρίζι που συμμετέχει στην κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Έντι Ράμα.

Όπως πρόσθεσε, η καταγραφή των ντοκουμέντων θα ξεκινήσει από τον προσεχή Σεπτέμβριο. Κατά τον κ. Χόντο, η καταγραφή θα περιλαμβάνει και τις περιοχές των περιουσιών των Τσάμηδων στην Ελλάδα. Θα καταβληθεί επίσης προσπάθεια να συνεισφέρουν στη βάση δεδομένων και Τσάμηδες που έφυγαν από την Ελλάδα προς την Τουρκία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η διαδικασία αναμένεται να αρχίσει με την αποστολή ερωτηματολογίου στα μέλη της κοινότητας. Οι απαντήσεις και τα έγγραφα που θα συγκεντρωθούν θα ενταχθούν σε μία online βάση δεδομένων.

Υπενθυμίζεται ότι το Τσάμικο προκάλεσε έντονες αντεγκλήσεις κατά τη διάρκεια αλλά και μετά από την πρόσφατη επίσκεψη του έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στα Τίρανα. Τα πνεύματα οξύνθηκαν περισσότερο έπειτα από την ανάρτηση πανό περί «γενοκτονίας» των Τσάμηδων στο πλαίσιο του ποδοσφαιρικού αγώνα Αλβανίας - Ελβετίας στο Euro 2016 στη Γαλλία, αλλά και από τις ανακοινώσεις που ακολούθησαν από τις δύο κυβερνήσεις.

Με πληροφορίες από «Βήμα»

Σχετικές ειδήσεις

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Ροή Ειδήσεων