Συναγερμός! Η Τουρκία απειλεί την Ελλάδα αν δεν εκδώσει τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς

Συναγερμός! Η Τουρκία απειλεί την Ελλάδα αν δεν εκδώσει τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς

Κλιμακώνεται η πίεση που ασκεί η Άγκυρα στην Αθήνα για την έκδοση των 8 Τούρκων στρατιωτικών που προσγειώθηκαν με πολεμικό ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη το Σάββατο (16/07), μία ημέρα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία - Παρερμηνεύτηκαν οι δηλώσεις του Τούρκου πρέσβη αναφέρει η τουρκική πρεσβεία

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Τούρκος πρεσβευτής Κερίμ Ουράς σήμερα, τόνισε, υψώνοντας τους τόνους, πως «δεν θα βοηθήσει τις διμερείς σχέσεις η μη επιστροφή των στρατιωτικών στην Τουρκία».

Μάλιστα, συνέχισε, αυξάνοντας ακόμα περισσότερο την πίεση, υποστηρίζοντας ότι η Αθήνα δεν έπρεπε να είχε δώσει καν άδεια για να προσγειωθεί το ελικόπτερο με τους 8 στρατιωτικούς, παραβλέποντας το γεγονός ότι η χώρα μας δεν είχε επιλογή από τη στιγμή που είχε δηλωθεί «Mayday», δηλαδή ότι το ελικόπτερο βρισκόταν σε άμεσο κίνδυνο.

Για δηλώσεις που παρερμηνεύτηκαν κάνει λόγο η τουρκική πρεσβεία

Παρερμηνεία από ορισμένα μέσα μαζικής ενημέρωσης των δηλώσεων του Τούρκου πρέσβη στην Ελλάδα Κερίμ Ουράς διαπίστωσε ωστόσο αργότερα η πρεσβεία της Τουρκίας στην Ελλάδα, διευκρινίζοντας σε ανακοίνωσή της:

«Ο πρεσβευτής (κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για τις εξελίξεις στην Τουρκία) τόνισε ότι οι Τούρκοι στρατιώτες οι οποίοι διέφυγαν στην Ελλάδα με ένα στρατιωτικό ελικόπτερο μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του Σαββατοκύριακου θα τύχουν μιας δίκαιης και διαφανούς δίκης στην πατρίδα (τους).

Δήλωσε ότι η προσδοκία της Τουρκίας είναι ότι θα υπάρξει άμεση έκδοση του στρατιωτικού προσωπικού στην Τουρκία. Αυτό θα είχε πολύ θετικές επιπτώσεις στις σχέσεις των δύο χωρών. Από την άλλη, μια αρνητική απόφαση θα μπορούσε να προκαλέσει αρνητικά συναισθήματα στην τουρκική κοινή γνώμη και φυσικά αυτό είναι κάτι το οποίο (ο πρεσβευτής) δεν επιθυμεί, καθώς το βασικό του καθήκον ως πρεσβευτή είναι να βελτιώνει τις διμερείς σχέσεις και να διατηρεί την κατάσταση σταθερή.

Ο πρεσβευτής ευχαρίστησε τις ελληνικές αρχές στο ανώτατο επίπεδο για την έγκαιρη υποστήριξη και τη συνεργασία που προσέφεραν μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στις προσπάθειές μας να αποκαταστήσουμε τη δημοκρατία και το κράτος του νόμου».

Οι στρατιωτικοί μεταφέρθηκαν το πρωί της Τρίτης στην υπηρεσία ασύλου, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η πρώτη καταγραφή των στοιχείων τους, στο πλαίσιο της προβλεπόμενης διαδικασίας για την εξέταση από την αρμόδια επιτροπή του αιτήματος χορήγησης πολιτικού ασύλου, το οποίο υπέβαλαν ηλεκτρονικά το βράδυ του Σαββάτου.