ΕΘΝΙΚΑ

Αποκάλυψη: Μέχρι και η πρεσβεία στην Άγκυρα την «πάτησε» με το... δημοψήφισμα Ερντογάν

Αποκάλυψη: Μέχρι και η πρεσβεία στην Άγκυρα την «πάτησε» με το... δημοψήφισμα Ερντογάν

Η προχειρότητα με την οποία αντέδρασε η ελληνική πλευρά απέναντι στις δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δεν φαίνεται να έχει τελειωμό: δύο νέα έγγραφα που ήρθαν σήμερα, Πέμπτη, (20/10/2016) στο φως της δημοσιότητας αποκαλύπτουν πως δεν ήταν μόνο το υπουργείο Εξωτερικών και το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων που έκαναν γκάφα με τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, αφού στην ίδια «λούμπα» έπεσε και η ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα.

ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΓΚΑΦΑ ΠΟΥ ΕΞΕΘΕΣΕ ΑΝΕΠΑΝΟΡΘΩΤΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Liberal, η πρεσβεία είχε αποστείλει και αυτή υπηρεσιακά έγγραφα στο υπουργείο Εξωτερικών στα οποία έκανε λόγο για δηλώσεις Ερντογάν περί δημοψηφίσματος στη Θράκη!

Ειδικότερα, απεστάλησαν δύο έγγραφα στο ΥΠΕΞ με ίδιο αριθμό πρωτοκόλλου: Το πρώτο τιτλοφορείται «Δήλωση Ερντογάν για δημοψήφισμα για το νομικό καθεστώτος της Δυτικής Θράκης» και απεστάλη στον υπουργό Επικρατείας, Νίκο Παππά, τον γ.γ. Επικοινωνίας Λευτέρη Κρέτσο και την κυβερνητική εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη.

Έγραφε δε τα εξής:

«Δήλωση Ερντογάν για δημοψήφισμα για το νομικό καθεστώτος της Δυτικής Θράκης

Στο πλαίσιο ομιλίας του στη Ριζούντα, ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν, αναφερθείς στις εξελίξεις στη Μοσούλη, δήλωσε ότι άλλα είναι τα φυσικά σύνορα της χώρας τους και άλλα τα ‘σύνορα της καρδιάς τους’. «Η Τουρκία δεν είναι μονάχα η Τουρκία» δήλωσε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι εκτός από τα 79 εκ. πολιτών της φέρει ευθύνη και απέναντι στα εκατοντάδες εκατομμύρια αδέλφια της στη γεωγραφική περιοχή με την οποία του συνδέουν ιστορικοί και πολιτισμικοί δεσμοί.

Αναφερθείς στον όρο του «εθνικού συμβολαίου» τόνισε ότι είναι καθήκον και δικαίωμα της Τουρκίας να ενδιαφέρεται για το Ιράκ, τη Συρία, τη Λιβύη, την Κριμαία, το Λιβύη, το Κραμπάχ, τη Βοσνία και τις άλλες αδελφές περιοχές.

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε και στην Δυτική Θράκη λέγοντας τα εξής: «Και το νομικό καθεστώς της Δυτικής Θράκης, το οποίο εναπόκειται στην ειρήνη που θα γίνει με την Τουρκία, θα πρέπει οριστεί, με κατάλληλο τρόπο, ως αποτέλεσμα δημοψηφίσματος που θα διεξαχθεί ελεύθερα. Ορισμένοι ιστορικοί θεωρούν πως τα σύνορα του εθνικού συμβολαίου περιλαμβάνουν επίσης την Κύπρο, το Χαλέπι, τη Μοσούλη, το Αρμπιλ, το Κιρκούκ, το Μπατούμι, τη Θεσσαλονίκη, το Κίρτζαλι, τη Βάρνα, και τα νησιά του Αιγαίου». (διαδικτυακή έκδοση Sabah)».

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ

Και η διόρθωση...

Βεβαίως, με δεδομένο το θόρυβο που προκλήθηκε μετά την γκάφα του ΑΠΕ και του ΥΠΕΞ, η ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα απέστειλε εν συνεχεία νέο, διορθωμένο έγγραφο, από το οποίο απουσίαζε η σχετική αναφορά για δήλωση Ερντογάν σχετικά με δημοψήφισμα στη Θράκη.

Αναφέρει το διορθωμένο έγγραφο της πρεσβείας:

«Δήλωση Ερντογάν για «Εθνικό Συμβόλαιο» και ευθύνη Τουρκίας για τις περιοχές που συνδέεται με ιστορικούς και πολιτιστικούς θεσμούς.

Η ιστοσελίδα της Sabah αναφέρει ότι στο πλαίσιο ομιλίας του στη Ριζούντα, ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν, αναφερθείς στις εξελίξεις στη Μοσούλη, δήλωσε ότι άλλα είναι τα φυσικά σύνορα της χώρας τους και άλλα τα ‘σύνορα της καρδιάς τους’. «Η Τουρκία δεν είναι μονάχα η Τουρκία» δήλωσε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι εκτός από τα 79 εκ. πολιτών της φέρει ευθύνη και απέναντι στα εκατοντάδες εκατομμύρια αδέλφια της στη γεωγραφική περιοχή με την οποία του συνδέουν ιστορικοί και πολιτισμικοί δεσμοί.

Αναφερθείς στον όρο του «εθνικού συμβολαίου» τόνισε ότι είναι καθήκον και δικαίωμα της Τουρκίας να ενδιαφέρεται για το Ιράκ, τη Συρία, τη Λιβύη, την Κριμαία, το Λιβύη, το Καραμπάχ, τη Βοσνία και τις άλλες αδελφές περιοχές.

Η ιστοσελίδα στην συνέχεια αναφέρεται στο περιεχόμενο του «Εθνικού Συμβολαίου και στo σημείο αναφορικά με τη Δυτική Θράκη ως εξής: «Και το νομικό καθεστώς της Δυτικής Θράκης, το οποίο εναπόκειται στην ειρήνη που θα γίνει με την Τουρκία, θα πρέπει οριστεί, με κατάλληλο τρόπο, ως αποτέλεσμα δημοψηφίσματος που θα διεξαχθεί ελεύθερα. Ορισμένοι ιστορικοί θεωρούν πως τα σύνορα του εθνικού συμβολαίου περιλαμβάνουν επίσης την Κύπρο, το Χαλέπι, τη Μοσούλη, το Αρμπιλ, το Κιρκούκ, το Μπατούμι, τη Θεσσαλονίκη, το Κίρτζαλι, τη Βάρνα, και τα νησιά του Αιγαίου». (διαδικτυακή έκδοση Sabah)».

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΔΙΟΡΘΩΜΕΝΟ ΕΓΓΡΑΦΟ

Σχετικές ειδήσεις