Απομακρύνθηκε από την Φιλοσοφική Σχολή ο Ρουβίκωνας

Τα μέλη του Ρουβίκωνα αποχώρησαν από τον χώρο της Φιλοσοφικής…

Αλλάζει ο καιρός από την Κυριακή και... χειμωνιάζει σύντομα (video)

Η ανάλυση του Σάκη Αρναούτογλου... 

Κλείνουν την Εθνική Οδό οι εργαζόμενοι της Χαλυβουργικής

Δίωρη στάση εργασίας και αποκλεισμός της Αθηνών…

«Ανάσα» για χιλιάδες επιχειρήσεις: Παραγράφεται ο ΦΠΑ λόγω πενταετίας

Με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας κλείνουν…

Μητσοτάκης: Αδιανόητο ένα νέο μνημόνιο, θα κάνω τα πάντα για να μην ξαναδοκιμαστεί η χώρα

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, χαρακτηρίζει το Ελληνικό την πιο εμβληματική…

«Ψάχνονται» για θερμό επεισόδιο οι Τούρκοι – Συνεχείς υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά

«Ψάχνονται» για θερμό επεισόδιο οι Τούρκοι – Συνεχείς υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά

Συνεχίζονται οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο καθώς σχεδόν καθημερινά τουρκικά μαχητικά πραγματοποιούν υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά.  

Όπως, λοιπόν, έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, ζεύγος τουρκικών αεροσκαφών εισήλθε στο FIR Αθηνών στις 15:07 βορείως της Xίου, χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης και ένα λεπτό αργότερα πέταξε πάνω από τη νησίδα Παναγιά του νησιωτικού συγκροτήματος των Οινουσών στα 2.900 μέτρα. Στις 15:09 εξήλθε του FIR Αθηνών.
 
Την ίδια ώρα στις 15:08, έτερο ζεύγος τουρκικών αεροσκαφών εισήλθε στο FIR Αθηνών βορείως της Λήμνου, χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσεως  και ένα λεπτό αργότερα πέταξε πάνω από τη νησίδα Ζουράφα ανατολικά της Σαμοθράκης, σε ύψος μόλις 500 μέτρων. Το ζεύγος των τουρκικών αεροσκαφών εξήλθε του FIR Αθηνών στις 15:14 μ.μ..
 
Τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά, όπως ανακοίνωσε το ΓΕΕΘΑ. 
 
Και τα δύο νησιά αποτελούν σημεία-κλειδιά στη στρατηγική των τουρκικών αμφισβητήσεων στο Αιγαίο. Οι Οινούσες βρίσκονταν στο επίκεντρο της περιβόητης επιχείρησης BALΥOZ ("Βαριοπούλα"), η οποία είχε συνταχθεί το 2003 και είχε ως κύριο στόχο την πρόκληση πολεμικής σύρραξης με την Ελλάδα 
 
Από την άλλη η Ζουράφα, ή πιο γνωστή ως Λαδόξερα είναι η βορειανατολικότερη βραχονησίδα του Θρακικού Πελάγους και χάρη στη θέση αυτή επεκτείνει σημαντικά τα χωρικά ύδατα και την υφαλοκρηπίδα της Ελλάδας, προς τα ανατολικά. Επιπλέον, εικάζεται ότι η περιοχή κρύβει μεγάλες ποσότητες υδρογονανθράκων. Άλλωστε το όνομα Λαδοξέρα έχει δοθεί εξαιτίας της ανάβλυσης πετρελαίου το οποίο διακρίνεται στην επιφάνεια της θάλασσας ως ελαιώδη ουσία.