ΕΘΝΙΚΑ

Δ. Χριστόφιας: Ο Ερντογάν είναι δικτάτορας – Απαράδεκτες οι εγγυήσεις που ζητούν οι Τουρκοκύπριοι

Δ. Χριστόφιας: Ο Ερντογάν είναι δικτάτορας – Απαράδεκτες οι εγγυήσεις που ζητούν οι Τουρκοκύπριοι

Αίσθηση έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του τέως πρόεδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας για την πορεία των συζητήσεων σχετικά για την επίλυση του Κυπριακού.

Οι εγγυήσεις είναι απαράδεκτες και «είμαι αναφανδόν εναντίον», δήλωσε ο τέως πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος πρόσθεσε «εάν θα αποφύγουμε τις εγγυήσεις 100% "με το σπαθί στο χέρι", δεν το ξέρω».

Σε παρέμβαση του, κατά την παρουσίαση βιβλίου ο Δημήτρης Χριστόφιας ευχήθηκε ο Νίκος Αναστασιάδης να έχει τη δύναμη και το κύρος διεθνώς να μπορέσει να πείσει τη διεθνή κοινότητα να πειθαναγκάσει την Τουρκία να απεκδυθεί του δικαιώματος των εγγυήσεων.

Αυτό, είπε, θα είναι σωτήριο πρώτα για τους Τουρκοκύπριους και μετά για ολόκληρη την Κύπρο. Ακόμα και Τουρκοκύπριοι πολιτικοί που δεν θέλουν τις εγγυήσεις, πρόσθεσε, είναι υποχρεωμένοι να δηλώνουν ότι είναι υπέρ των εγγυήσεων, «λόγω του φόβου από το ΑΚΡ» και τον «δικτάτορα», όπως αποκάλεσε, τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Ο πρώην πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είπε ότι ο Ταγίπ Ερντογάν ξεκίνησε ως «ένας σεμνός και δημοκράτης Ισλαμιστής και καταλήγει σε ένα φανατικό δικτάτορα, που πολλοί τον χαρακτηρίζουν νέο σουλτάνο». Χώρισε την Τουρκία , πρόσθεσε, «όχι στα δύο αλλά στα πέντε».

Σε ερώτηση για τις τελευταίες δηλώσεις του Μουσταφά Ακιντζί ο Δημήτρης Χριστόφιας παρατήρησε ότι υπάρχουν κάποια πράγματα, που λέγονται σκοπίμως δημόσια και θα πρέπει αυτά να διυλίζονται δύο και τρεις φορές. «Να κρίνουμε από το αποτέλεσμα των συνομιλιών, το οποίο δεν είναι απλό να το πετύχεις», είπε.

Σχετικές ειδήσεις