ΕΘΝΙΚΑ

Ίμια: Όλη η αλήθεια για το «θερμό» επεισόδιο

Ίμια: Όλη η αλήθεια για το «θερμό» επεισόδιο

Ειδήσεις | Ίμια: Τα πάνω - κάτω προκαλεί η ανακοίνωση που εξέδωσε αργά το βράδυ της Πέμπτης (15/12/2016) το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, το οποίο διαψεύδει, ουσιαστικά, ότι σημειώθηκε «θερμό» επεισόδιο κοντά στα Ίμια,με πρωταγωνιστές Έλληνες ψαράδες και δύο σκάφη, της ελληνικής και της τουρκικής Ακτοφυλακής αντίστοιχα.

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΜΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ - ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΤΟΥ NEWSBOMB.GR

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση του Υπουργείου φέρει τίτλο «Διάψευση δημοσιευμάτων στο Διαδίκτυο» και αναφέρει χαρακτηριστικά τα εξής:

«Ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα πληροφορίες, που είδαν το φως της δημοσιότητας σε ξένες ιστοσελίδες και αναπαράγονται από ελληνικά διαδικτυακά μέσα, περί δήθεν εμπλοκής στην περιοχή των Ιμίων με σκάφη της τουρκικής Ακτοφυλακής και περί απομάκρυνσης ελληνικών αλιευτικών σκαφών.

To Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής σε συνεργασία με τις αρμόδιες Αρχές θα συνεχίσουν να παρακολουθούν τη συγκεκριμένη περιοχή με μεγάλη προσοχή με γνώμονα την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας».

Διαβάστε εδώ αναλυτικά την ανακοίνωση του Υπουργείου Ναυτιλίας

Τι δηλώνει το Υπουργείο Ναυτιλίας στο Newsbomb.gr

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το Newsbomb.gr με το Υπουργείο Ναυτιλίας, ενημερωθήκαμε πως «το περιστατικό στα Ίμια ουσιαστικά δεν έγινε ποτέ».

Σύμφωνα, πάντα, με πηγές από το Υπουργείο, τα πραγματικά γεγονότα έχουν ως εξής: «Αργά το πρωί της Πέμπτης (15/12/2016) εισήλθε τουρκική ακταιωρός στα ελληνικά χωρικά ύδατα κοντά στην περιοχή των Ιμίων, όπου εκείνη την ώρα υπήρχαν τρία αλιευτικά σκάφη, τα οποία ψάρευαν στην περιοχή.

Ουδέποτε, όμως, το τουρκικό σκάφος κινήθηκε απειλητικά προς τους αλιείς και ουδέποτε τους είπε να φύγουν από το σημείο, όπου ψάρευαν. Επίσης ουδέποτε οι ψαράδες έριξαν γάντζα ή σχοινιά προς τις ακτές των Ιμίων, όπως αναφέρθηκε σε δημοσιεύματα του Διαδικτύου.

Άμεσα ειδοποιήθηκε στο σημείο σκάφος της ελληνικής Ακτοφυλακής, το οποίο και ζήτησε από την τουρκική ακταιωρό να αποχωρήσει από τα ελληνικά χωρικά ύδατα. Για περίπου μία ώρα, από τις 11:50 π.μ. το ελληνικό σκάφος ζητούσε από το τουρκικό να αποχωρήσει από το σημείο, όπως τελικά συνέβη στις 12:45 π.μ., οπότε η τουρκική ακταιωρός εγκατέλειψε τα ελληνικά χωρικά ύδατα».

Εγείρει ερωτήματα το δημοσίευμα της Hurriyet

Σημειώνεται πως η τουρκική εφημερίδα Hurriyet ήταν εκείνη που μετέδωσε την είδηση για την πρόκληση «θερμού» επεισοδίου στα Ίμια.

hurriyet

Οι Τούρκοι, μέσω της Hurriyet, έγραψαν ότι «οι Έλληνες παραβίασαν τη συμφωνία» και πέταξαν με ελικόπτερο πάνω από τα Ίμια. Έγραφαν, μάλιστα, ότι στο ελικόπτερο επέβαινε ο αρχηγός του ΓΕΣ.

Το χρονικό του επεισοδίου κατά την Χουριέτ έχει ως εξής: Δέκα ψαράδες πήγαν με τα ψαροκάικά τους κοντά στα Ίμια να ψαρέψουν τσιπούρες, όταν τους αντιλήφθηκε τουρκικό σκάφος της Ακτοφυλακής, το οποίο επιχείρησε να τους διώξει. Οι ψαράδες ειδοποίησαν το Λιμενικό της Ρόδου, έφθασε αμέσως ένα σκάφος του, και σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξαν «αψιμαχίες» μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων και στο τέλος το ελληνικό σκάφος κατάφερε να εκδιώξει το τουρκικό.

Είναι όμως έτσι τα πράγματα;

Στο δημοσίευμα της Χουριέτ υπάρχουν ορισμένα πράγματα, τα οποία φαίνεται να μην «κολλάνε» μεταξύ τους. Και πρώτα απ' όλα η φράση που αναφέρει η εφημερίδα, ότι το περιστατικό σημειώθηκε επειδή «οι Έλληνες παραβίασαν τη συμφωνία». Και στο σημείο αυτό, ακριβώς, γεννάται το εξής ερώτημα: σε ποια ακριβώς συμφωνία αναφέρεται το τουρκικό δημοσίευμα και τι προβλέπει αυτή, εφόσον υπάρχει;

Σύμφωνα, εξάλλου, με την ίδια πηγή, ελληνικό ελικόπτερο, στο οποίο επέβαινε ο αρχηγός του ΓΕΣ πέταξε πάνω από τα Ίμια. Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, δεν ήταν τελικά ο αρχηγός του ΓΕΣ, αλλά ο αρχηγός του ΓΕΝ ο οποίος, όντως, πέταξε με ελικόπτερο, όχι όμως πάνω από τα Ίμια, αλλά κοντά στην Καλόλιμνο, προκειμένου να ευχηθεί σε στρατιώτες για τα Χριστούγεννα και να τους μοιράσει δώρα, ως είθισται να συμβαίνει τέτοιες ημέρες.

Εξάλλου, με μια πιο προσεκτική ματιά, μπορεί κανείς να παρατηρήσει πως κάτι δεν πάει καλά και με τις φωτογραφίες που δημοσιεύει η τουρκική εφημερίδα, καθώς σε άλλες η θάλασσα φαίνεται ταραγμένη, ενώ σε άλλες όχι.

Δείτε πιο πάνω στη photo gallery του Newsbomb.gr τις φωτογραφίες που δημοσίευσε η τουρκική εφημερίδα Χουριέτ αναφορικά με το περιστατικό στα Ίμια

Όλα τα παραπάνω φανερώνουν ένα και μόνο πράγμα: βάσει της ανακοίνωσης του Υπουργείου Ναυτιλίας και με γνώμονα τα ερωτήματα που εγείρει το δημοσίευμα της Χουριέτ, εάν πράγματι δεχτούμε ότι δεν υπήρξε ποτέ «θερμό« επεισόδιο χθες, Πέμπτη (15/12/2016), τότε γίνεται αντιληπτό ότι οι Τούρκοι επιχειρούν με κάθε τρόπο να στήσουν ένα σκηνικό τεχνητής έντασης και πόλωσης, με φόντο το Αιγαίο, στο πρότυπο των όσων είχαν διαδραματιστεί τον Γενάρη του 1996, με την κρίση στα Ίμια.

Και σίγουρα, εφόσον το όλο περιστατικό διαψεύδεται ως τέτοιο, εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κανείς το βρώμικο παιχνίδι προπαγάνδας που στήνει μερίδα των ΜΜΕ εναντίον της Ελλάδας στη γειτονική χώρα, πάντοτε με τις «ευλογίες» του καθεστώτος Ερντογάν.

«Σύστημα» πλέον οι τουρκικές παραβιάσεις

Κατά τα λοιπά, σε νέες παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου προχώρησε χθες, Πέμπτη (15/12/2016) η τουρκική Πολεμική Αεροπορία, ενώ σε μία περίπτωση, η διαδικασία αναχαίτισης ζεύγους τουρκικών αεροσκαφών, εξελίχθηκε σε εμπλοκή με ελληνικά Mirage-2000 που είχαν απογειωθεί από τη Σκύρο.

Συνολικά, εισήλθαν στο FIR Αθηνών, χωρίς να καταθέσουν σχέδια πτήσεως, μία τετράδα τουρκικών αεροσκαφών (2 F-16 και 2 F-4), τρία ζεύγη τουρκικών αεροσκαφών οπλισμένα, ένα αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας CN-235 και ένα μεμονωμένο τουρκικό F-16.

Καταγράφηκαν 11 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών, που εξελίχθηκαν σε 12 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου σε διάφορες περιοχές του Αιγαίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εμπλοκή του ζεύγους των τουρκικών F-16 με το ζεύγος των ελληνικών Mirage-2000 σημειώθηκε στις 14:55, νοτίως της Χίου.

Η τετράδα των τουρκικών αεροσκαφών, μαζί με το ζεύγος των επίσης οπλισμένων τουρκικών F-16, εισήλθαν στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσουν σχέδια πτήσεως, ανατολικά της Ρόδου και βγήκαν από το FIR Λευκωσίας και οι πληροφορίες ανέφεραν ότι εκτελούσαν εκπαιδευτική δραστηριότητα.

Οι ίδιες πληροφορίες απέδιδαν την παρουσία του μεμονωμένου τουρκικού F-16 κατά καιρούς στο FIR Αθηνών, όπως σήμερα και την περασμένη Τρίτη, σε κινήσεις νευρικότητας της γείτονος, λόγω των εσωτερικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει.

Σε όλες τις περιπτώσεις, τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από ελληνικά μαχητικά που απογειώθηκαν από τη Λήμνο, την Σκύρο και τη Σούδα.

Το Newsbomb.gr, με υψηλό αίσθημα ευθύνης, αλλά και αυξημένη ευαισθησία επί των εθνικών θεμάτων, έχει προειδοποιήσει εδώ και αρκετό καιρό την ελληνική κυβέρνηση, και δη το υπουργείο Εξωτερικών, για το ύπουλο παιχνίδι της Άγκυρας, με αλλεπάλληλα και εκτενή ρεπορτάζ, επισημαίνοντας σε κάθε ευκαιρία την κλιμακούμενη ελληνοτουρκική κρίση με φόντο το Αιγαίο.

Το σίγουρο πάντως είναι ότι η κατάσταση, πλέον, μυρίζει «μπαρούτι» κι ήδη οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού.

Σχετικές ειδήσεις