ΕΘΝΙΚΑ

Ίμια: Οι Τούρκοι στήνουν ύπουλα παιχνίδια πολέμου στο Αιγαίο

Ίμια: Οι Τούρκοι στήνουν ύπουλα παιχνίδια πολέμου στο Αιγαίο

Ειδήσεις | Ίμια: Με μια άκρως προκλητική κίνηση, που συνιστά άμεση αμφισβήτηση της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας, οι Τούρκοι επιχείρησαν την Κυριακή (29/01/2017) να στήσουν ένα νέο θερμό επεισόδιο στα Ίμια και μάλιστα ακριβώς 21 χρόνια μετά την κρίση στην περιοχή, αλλά και στην απόηχο της απόφασης που έλαβε η ελληνική Δικαιοσύνη να μην εκδώσει τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς.

ΨΕΥΤΟΤΣΑΜΠΟΥΚΑΔΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΦΙΕΣΤΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΕΙΤΟΝΕΣ - ΑΥΣΤΗΡΟΤΑΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ

Όλα ξεκίνησαν το πρωί της Κυριακής, όταν μία πυραυλάκατος του τουρκικού πολεμικού ναυτικού συνοδευόμενη από δύο ταχύπλοα των τουρκικών ειδικών δυνάμεων προερχόμενα από τις ακτές της Αλικαρνασσού, προσέγγισαν τα Ίμια. Μάλιστα, στην πυραυλάκατο επέβαιναν αρκετά από τα μέλη της ανώτατης στρατιωτικής ηγεσίας της γείτονος, με επικεφαλής τον αρχηγό του τουρκικού ΓΕΕΘΑ, τον στρατηγό Χουλουσί Ακάρ.

Από την ελληνική πλευρά, η πυραυλάκατος «Κραταιός» του Πολεμικού Ναυτικού έσπευσε ταχύτατα στην περιοχή και εκδίωξε με την παρουσία τις τουρκικές δυνάμεις, ζητώντας την αποχώρηση του πλοίου.

Η νέα τουρκική πρόκληση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή (29/1) στο Αιγαίο, θεωρείται ιδιαίτερα σοβαρό περιστατικό, εξαιτίας της επισημότητας που είχε λόγω του Τούρκου Στρατηγού που επέβαινε στην πυραυλάκατο η οποία παρέμεινε τουλάχιστον 20 λεπτά στο σημείο.

Το Newsbomb.gr, με υψηλό αίσθημα ευθύνης, αλλά και αυξημένη ευαισθησία επί των εθνικών θεμάτων, έχει προειδοποιήσει εδώ και αρκετό καιρό την ελληνική κυβέρνηση, και δη το υπουργείο Εξωτερικών, για το ύπουλο παιχνίδι της Άγκυρας, με αλλεπάλληλα και εκτενή ρεπορτάζ, επισημαίνοντας σε κάθε ευκαιρία την κλιμακούμενη ελληνοτουρκική κρίση με φόντο το Αιγαίο.

Είναι προφανές ότι οι Τούρκοι επιχειρούν να δημιουργήσουν συνθήκες εμπλοκής στο Αιγαίο προκειμένου να τινάξουν στον αέρα τη συμφωνία για το προσφυγικό, αλλά και για να εκβιάσουν για την έκδοση των οκτώ Τούρκων που έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα.

Η χθεσινή (29/01/2017) προκλητική ενέργεια ήταν αναμενόμενη, αρκετοί στρατιωτικοί αναλυτές είχαν επισημάνει εδώ και αρκετούς μήνες ότι οι Τούρκοι θα επιχειρήσουν να προκαλέσουν ένταση στο Αιγαίο όταν θα το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες.

Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται σε κατάσταση ύψιστης επιφυλακής, αφού είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι Τούρκοι θα επιχειρήσουν να προκαλέσουν ξανά στο προσεχές διάστημα.

Αυστηρό μήνυμα Παυλόπουλου

PAVLOPOULOS

Αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία, να σεβαστεί τα σύνορα της Ελλάδας, της Ευρώπης και την συνθήκη της Λωζάνης έστειλε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, με αφορμή το σκηνικό έντασης που έστησαν οι Τούρκοι στα Ίμια.

«Θέλω να πω στη φίλη και γείτονα Τουρκία ότι πρέπει να σέβεται την ιστορία, τη φιλία και την καλή γειτονία. Δεν αρκεί να λέμε ότι είμαστε φίλοι αλλά πρέπει να την αποδεικνύουμε αυτή τη φιλία», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στην πορτογαλική τηλεόραση APTP.

«Η σημερινή παραβίαση ήταν πάρα πολύ σοβαρή γιατί δεν παραβιάστηκαν μόνο τα ελληνικά θαλάσσια σύνορα από την Τουρκία αλλά και τα σύνορα της Ευρώπης. Παραβιάστηκε η συνθήκη της Λωζάνης», είπε στη συνέχεια ο κ. Παυλόπουλος που πραγματοποιεί από σήμερα επίσημη επίσκεψη στην Πορτογαλία. «Ελπίζω ότι δεν θα υπάρξει επανάληψη στο μέλλον γιατί κάτι τέτοιο θα έχει συνέπειες όχι μόνο στις διμερείς σχέσεις αλλά και στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρώπη», κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Αυτές είναι οι προκλητικές φωτογραφίες των Τούρκων από τα Ίμια

(Δείτε σχετικό ρεπορτάζ από τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι)

Ανακοίνωση του ελληνικού ΓΕΕΘΑ

«Την Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017, μία πυραυλάκατος του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, και δύο λέμβοι μεταφοράς ειδικών δυνάμεων οι οποίες την συνόδευαν, προσέγγισαν περί ώρας 1100 το συγκρότημα των ν. Ιμίων, όπου και παρέμειναν επί περίπου 7 λεπτά στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή, παραβιάζοντας κατά την κίνηση τους τα ελληνικά χωρικά ύδατα (ΕΧΥ).

Από ελληνικής πλευράς, στην ως άνω θαλάσσια περιοχή, υπήρχαν σκάφη του Λιμενικού Σώματος καθώς και Κανονιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού, τα οποία και παρακολουθούσαν συνεχώς την κίνηση των τουρκικών σκαφών.

Με την είσοδο των τουρκικών σκαφών στα ΕΧΥ αναλήφθηκαν άμεσα όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες ειδοποίησης απομάκρυνσης τους.

Τα τουρκικά σκάφη, ακολούθως, απομακρύνθηκαν με προορισμό το λιμάνι της Αλικαρνασσού».

Καρέ καρέ η τουρκική πυραυλάκατος στα Ίμια

Η πανηγυρική ανάρτηση του τουρκικού ΓΕΕΘΑ

ggeetha

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΑΓΕΕΘΑ

«Ο ΑΓΕΕΘΑ Χουλουσί Ακάρ, μαζί με τους αρχηγούς Στρατού Ξηράς, Ναυτικού και Αεροπορίας επιθεώρησαν την ναυτική βάση Aksaz στις 29 Ιανουαρίου 2017».

Στη συνέχεια η ανακοίνωση αναφέρει πως δυο σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού, τους μετέφεραν στην περιοχή των βραχονησίδων.

Παράλληλα τονίζεται πως, «η επιμονή, η αποφασιστικότητα και οι προσπάθειες του Τουρκικού Στρατού για την προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της χώρας μας και του έθνους μας στην ξηρά, την θάλασσα και τον αέρα αυξάνονται».

Να σημειωθεί πως στις 31 Ιανουαρίου συμπληρώνονται 21 χρόνια από την κρίση των Ιμίων του 1996, γεγονός που δημιουργεί έντονο προβληματισμό.

Πανηγυρίζει ο τουρκικός Τύπος για την «επίσκεψη-έκπληξη» στα Ίμια χωρίς... αντίσταση!

Πρώτο θέμα στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης τα όσα συνέβησαν σήμερα στα Ίμια, με την «επίσκεψη-έκπληξη», όπως την χαρακτηρίζουν της τουρκικής πυραυλάκατου, στην οποία επέβαινε ο αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων μαζί με τους αρχηγούς του τουρκικού στρατού, ναυτικού και αεροπορίας.

Η «Daily Sabah» κάνει λόγο για επίσκεψη-έκπληξη στα Ίμια, η οποία σημειώθηκε σε μια περίοδο τεταμένων σχέσεων με την Ελλάδα. Την ένταση αυτή στις διμερείς σχέσεις η τουρκική εφημερίδα, στην ιστοσελίδα της, την αποδίδει στην απόφαση της Ελληνικής Δικαιοσύνης να μην εκδώσει τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς, που χαρακτηρίζονται «πραξοκοπηματίες», στη γειτονική χώρα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η τουρκική πλευρά αποκρούει τους ισχυρισμούς ότι η Ελλάδα επιχείρησε να αποτρέψει την προσέγγιση των Ιμίων από την τουρκική πυραυλάκατο, χρησιμοποιώντας φωτογραφικά ντοκουμέντα, που δείχνουν ένα σκάφος της Ελληνικής Ακτοφυλακής να πλέει δίπλα στην πυραυλάκατο.

Παράλληλα, για «επίσκεψη-έκπληξη» στα Ίμια κάνει λόγο στην ηλεκτρονική της έκδοση και η «Milliyet», υπογραμμίζοντας μάλιστα το γεγονός ότι τα τουρκικά σκάφη δεν συνάντησαν καμία αντίσταση από τις ελληνικές δυνάμεις.

Ιδιαίτερη αναφορά στην επίσκεψη των Τούρκων στρατιωτικών αξιωματούχων στα Ίμια κάνει και η «Hurriyet», υποστηρίζοντας μάλιστα ότι η περιοχή είναι «διαφιλονικούμενη» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Σχετικές ειδήσεις