ΕΘΝΙΚΑ

Γιατί επισκέφτηκε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής βουλής Χαμζατσεμπί την Δυτική Θράκη;

Γιατί επισκέφτηκε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής βουλής Χαμζατσεμπί την Δυτική Θράκη;

Eπιτροπή με επικεφαλής των αντιπρόεδρο της βουλής Μεχμέτ Ακίφ Χαμζατσεμπί, επισκέφτηκε την δυτική Θράκη και είχε μια σειρά από συναντήσεις.

Στην επιτροπή που ήρθε στην Θράκη στις 1/3 eκτός από τον Χαμζατσεμπί, μετείχαν ο βουλευτής Αδριανούπολης του CHP Ερντίν Μπιρτζάν, ο δήμαρχος Αδριανούπολης Ρετζέπ Γκιουρκάν, ο δήμαρχος Σηλυβρίας Οζτζάν Ισικλάρ και δύο δημοτικοί σύμβουλοι του δήμου Σηλυβρίας.

Ο αντιπρόεδρος Χαμζατσεμπί και οι συν αυτώ, άρχισαν τις επαφές τους στην Θράκη επισκεπτόμενοι το προξενείο της Τουρκίας στην Κομοτηνή. Η επιτροπή επισκέφτηκε στο γραφείο του τον πρόξενο Αλή Ριζά Ακιντζί και συνομίλησαν μαζί του για κάποιο διάστημα.

Αργότερα επισκέφτηκαν το μειονοτικό γυμνάσιο &λύκειο Τζελάλ Μπαγιάρ όπου τους υποδέχτηκαν ο διευθυντής Τουνάλπ Μεχμέτ, ο πρόεδρος της επιτροπής κηδεμόνων Αχμέρ Αρίφ Εμίν και καθηγητές του σχολείου.

Η επιτροπή φιλοξενήθηκε στην αίθουσα των καθηγητών και εκεί ο διευθυντής Τουνάλπ Μεχμέτ, τους ενημέρωσε σχετικά με την διοικητική δομή και τις εργασίες του σχολείου. Ο Μεχμέτ είπε πως στο σχολείο υπηρετούνε 20 Έλληνες, 10 μέλη της μειονότητας και 7 μετακλητοί καθηγητές από Τουρκία, ενώ αναφέρθηκε στο θέμα της έλλειψης κτιρίου. Ο Μεχμέτ είπε πως οι μαθητές σημειώνουν μεγάλες επιτυχίες στον αθλητισμό, στην τέχνη και στην μουσική και πρόσθεσε πως ως διοίκηση του σχολείου δίνουν μεγάλη σημασία στις κοινωνικές εκδηλώσεις.

Ο αντιπρόεδρος της βουλής Χαμζατσεμπί είπε: ¨Βλέποντας σας και ευρισκόμενοι εδώ μαζί σας χαρήκαμε πολύ. Είμαστε δίπλα σας για οτιδήποτε μας αναλογεί. Η παρουσία σας είναι για εμάς τιμητική. Πρώτη φορά έρχομαι στην Δυτική Θράκη. Λυπάμαι που για πολλά χρόνια δεν είχα έρθει.¨

Ο Χαμζατσεμπί είπε πως η οικογένεια της συζύγου του κατάγεται από την Δυτική Θράκη και ότι από την σκοπιά της ιστορίας και του πολιτισμού δεν είναι δυνατόν να αισθάνεται ξένος σ αυτά τα χώματα.

Ο πρόεδρος της επιτροπής κηδεμόνων Αχμέτ Αρίφ Εμίν ανέφερε πως αυτή η επίσκεψη είναι μια ιστορική επίσκεψη και είπε: Η παρουσία εδώ του αντιπροέδρου της βουλής της μητέρας πατρίδας Τουρκικής Δημοκρατίας, είναι μια ιστορική στιγμή. Ο Αλλάχ να δώσει να υπηρετείτε επί μακρόν. Η ιστορία όπως κατέγραψε τον Τζελάλ Μπαγιάρ, έτσι θα καταγράψει και την δική σας επίσκεψη.¨

Αργότερα η επιτροπή επισκέφτηκε την ¨Ένωση Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής¨(GTGB) και συναντήθηκε για κάποιο διάστημα με τον πρόεδρο της Κοράι Χασάν. Ο Κοράι Χασάν τους ενημέρωσε για το νομικό στάτους τις δραστηριότητες της GTGB, όπως και για τα τελευταία προβλήματα που υπάρχουν στην μειονοτική εκπαίδευση. Εντύπωση προκάλεσε ότι ο Κοράι Χασάν αναφερόμενος στην μειονοτική εκπαίδευση είπε πως ¨Ως τουρκική μειονότητα δυτικής Θράκης στον 21ο αιώνα, ακόμη δεν μπορούμε να έχουμε εκπαίδευση στην μητρική μας γλώσσα. ¨

Επόμενη στάση της επιτροπής ήταν η αιρετή μουφτεία Κομοτηνής. Ο εκλεγμένος μουφτής Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερίφ εξέφρασε την ικανοποίηση του για την επίσκεψη και ενημέρωσε σχετικά με το θέμα των μουφτειών της τουρκικής μειονότητας.

Τέλος η επιτροπή επισκέφτηκε την Ένωση Τούρκων Δασκάλων δυτικής Θράκης(BTTÖB) και εκεί συναντήθηκαν με τον πρόεδρο της Σαμί Τοραμάν. Ο Τοραμάν περιέγραψε τα θέματα που βιώνει η τουρκική μειονότητα στο πεδίο της εκπαίδευσης και πρόσθεσε πως το δικαίωμα στην εκπαίδευση της τουρκικής μειονότητας δυτικής Θράκης είναι αυτόνομο κάτι που είναι εγγυημένο με συμφωνίες που έχουν γίνει.

Η επιτροπή μετά από τις συναντήσεις στην Κομοτηνή, πέρασε στον νομό Ξάνθης όπου συναντήθηκε με τον εκλεγμένο μουφτή Ξάνθης Αχμέτ Μέτε. Ο Μέτε εξέφρασε την ικανοποίηση του για την επίσκεψη και τους περιέγραψε το θέμα των μουφτειών της τουρκικής μειονότητας..

Η επιτροπή στο τέλος των συναντήσεων της στην Ξάνθη επισκέφτηκε το μειονοτικό γυμνάσιο & λύκειο Μουζαφέρ Σαλίχογλου. Τον Χαμζατσεμπί υποδέχθηκαν στην πόρτα του σχολείου η ιδιοκτήτρια Σαϊμέ Κιρλιντοκμέ και καθηγητές. Στην επίσκεψη στο σχολείο εκεί παραβρέθηκε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης Χουσείν Ζεϊμπέκ. Αργότερα η επιτροπή αναχώρησε από την Ξάνθη για να επισκεφτεί την Θεσσαλονίκη.

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής βουλής Χαμζατσεμπί και οι συν αυτώ, την Πέμπτη 2/3 κατά την επιστροφή τους από την Θεσσαλονίκη επισκέφτηκαν την Τουρκική Ένωση Ξάνθης. Εκεί τους υποδέχτηκαν ο πρόεδρος της ΤΕΞ Αχμέτ Κούρτ και τα μέλη του Δ.Σ. Η επιτροπή ενημερώθηκε από τον Κούρτ σχετικά με τον νομικό αγώνα που συνεχίζει η ΤΕΞ.

Τον Χαζατσεμπί και τους συν αυτώ κατά την διάρκεια των επαφών τους στην δυτική Θράκη τους συνόδεψε ο πρόξενος της Τουρκίας στην Κομοτηνή Αλή Ριζά Ακιντζί.

ΠΗΓΗ: gundemgazetesi.com/haber/tourkikanea.gr

Σχετικές ειδήσεις