ΕΘΝΙΚΑ

Μυρίζει μπαρούτι: Οι Τούρκοι βγάζουν το «Πίρι Ρέις» στο Αιγαίο

Μυρίζει μπαρούτι: Οι Τούρκοι βγάζουν το «Πίρι Ρέις» στο Αιγαίο

Τα επικίνδυνα παιχνίδια της Τουρκίας στο Αιγαίο συνεχίζονται με αμείωτη ένταση.

Εξέδωσαν NAVTEX για έρευνες 10 ημερών στο Αρχιπέλαγος – Για πρώτη φορά ασκήσεις με πραγματικά πυρά ανοιχτά της Ρόδου

Τριάντα χρόνια μετά την 27η Μαρτίου 1987, όταν οι δυο χώρες βρέθηκαν στα πρόθυρα του πολέμου εξαιτίας της εξόδου του τουρκικού ερευνητικού πλοίου «Πίρι Ρέις», η Τουρκία επαναλαμβάνει την πρόκλησή της.

Με NAVTEX που εξέδωσε, ενημερώνει ότι από αύριο 8 Μαρτίου, μέχρι και τις 18 του μήνα το «ΠΙΡΙ ΡΕΙΣ», θα κάνει έρευνα σε τουρκικά χωρικά ύδατα και σε «διεθνή ύδατα στη Μεσόγειο».

Πρόκειται αναμφισβήτητα για μια συμβολική κίνηση. Οι Τούρκοι στέλνουν το «Πίρι Ρέις» να... αρμενίσει δίπλα ή και μέσα στα ελληνικά χωρικά ύδατα, σε μια περίοδο που το θερμόμετρο ανάμεσα στις δύο χώρες είναι στα ύψη!

Προφανώς η Άγκυρα θέλει να δείξει ότι παραμένει σταθερή στις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο και ότι είναι έτοιμή και πάλι να προκαλέσει προβοκάτσια μεγάλου μεγέθους, όπως δηλαδή είχαν κάνει και το 1987.

Αλλιώς δεν έχει κανένα νόημα ένα σκάφος πεπαλαιωμένο και χωρίς σύγχρονη τεχνολογία, όπως είναι πια το «Πίρι Ρέις», να βγαίνει για κάποιο άλλο λόγο στα ύδατα του Αιγαίου.

Είναι συνεπώς καθαρά συμβολικός ο λόγος που βγάζουνε οι Τούρκοι και πάλι το πλοίο αυτό στο Αρχιπέλαγος, στην επέτειο μάλιστα των παραλίγο δραματικών γεγονότων του Μαρτίου του 1987.

Η NAVTEX:

NAVTEX 289/17

ZCZC IA79 IZMIR TURK RADIO 071332 UTC MAR 17

NAVTEX N/W NR: 289/17

AEGEAN SEA AND MEDITERRANEAN SEA:

OCEANOGRAPHIC SURVEY, BY R/V K.PIRI REIS, BETWEEN 08-18 MAR 17 IN TURKISH TERRITORIAL WATERS OF AEGEAN SEA AND INTERNATIONAL WATERS OF MEDITERRANEAN SEA.

WIDE BERTH REQUESTED.

Επιπλέον με δεύτερη NAVTEX η Τουρκία, ενω το ΠΙΡΙ - ΡΕΙΣ θα βρίσκεται ακόμη στην περιοχή, προγραμματίζει άσκηση με πραγματικά πυρά στην περιοχή της Ρόδου.

Σχετικές ειδήσεις