ΕΘΝΙΚΑ

Οι Τούρκοι «πολιορκούν» το Καστελόριζο – Αμφισβητούν ευθέως την ελληνική κυριαρχία

Οι Τούρκοι «πολιορκούν» το Καστελόριζο – Αμφισβητούν ευθέως την ελληνική κυριαρχία

Η Αγκυρα κάνει ότι μπορεί για να αμφισβητήσει την ελληνική κυριαρχία στη θαλάσσια περιοχή του Καστελόριζου.

Αλεπάλληλες NAVTEX με δέσμευση της θαλάσσιας περιοχής για ασκήσεις με πραγματικά πυρά – Ο ρόλος της ΑΟΖ και η στραηγική θέση του ακρητικού ελληνικού νησιού

Όχι μόνο δεσμεύει μεγάλες περιοχές για την πραγματοποίηση ασκήσεων, αλλά συγχρόνως με αφορμή την επιχείρηση διάσωσης ναυαγών, αμφισβητεί την κυριαρχική αρμοδιότητα της χώρας μας σε αυτή την κρίσιμη για τα ελληνικά συμφέροντα περιοχή της Μεσογείου.

Ποιος όμως είναι ο λόγος αυτής της εμμονής των Τούρκων; Μα φυσικά η ΑΟΖ και ο σημαντικός ρόλος που έχει το ελληνικό νησί στον καθορισμό της.

Όπως αναφέρει η «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ του Τύπου», με τη NAVTEX 384/17 η Άγκυρα αποπειράται για δεύτερη φορά σε διάστημα λίγων ημερών να δεσμεύσει περιοχή νότια του Καστελόριζου για τη διεξαγωγή ασκήσεων, αμφισβητώντας την αρμοδιότητα των ελληνικών αρχών για την έκδοση αναγγελιών.

Είχε προηγηθεί έκδοση της τουρκικής ΝΟΤΑΜ Α1752/17, με την οποία κήρυττε άκυρη ελληνική ΝΟΤΑΜ (χωρίς βέβαια να έχει τέτοιο δικαίωμα και αρμοδιότητα) που ειδοποιούσε για έναρξη επιχείρησης Έρευνας και Διάσωσης (Search and Rescue) στην περιοχή νότια του Καστελόριζου, νοτιοανατολικά της Ρόδου και ανατολικά της Καρπάθου.

Στην πάγια τακτική της Άγκυρας να αμφισβητεί -στο πλαίσιο της γενικής αναθεωρητικής πολιτικής της στο Αιγαίο- με ιδιαίτερη ένταση τα ελληνικά δικαιώματα στο Καστελόριζο λόγω της στρατηγικής σημασίας του προστέθηκε η ενόχλησή της από την πυκνή αμυντικο-διπλωματική κινητικότητα της Αθήνας στην περιοχή.

Πρόσφατο δείγμα των ελληνικών «μηνυμάτων», η Πολυεθνική Αεροπορική Διακλαδική Άσκηση Μεσαίας Κλίμακας «Ηνίοχος 2017», όπου συμμετείχαν δυνάμεις από Ελλάδα, ΗΠΑ, Ιταλία, Ισραήλ και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, για πρώτη φορά η Κύπρος με την ιδιότητα του παρατηρητή, και η οποία διεξήχθη σε Θράκη, Λήμνο, Ρόδο και Καστελόριζο...

Διπλωματικές πηγές σημείωναν μαλιστα πόση εντύπωση έκανε στις ΗΠΑ το γεγονός ότι η Αθήνα κατάφερε ώστε να συμμετάσχουν από κοινού σε στρατιωτική άσκηση χώρες με διαχρονικές σοβαρές μεταξύ τους αντιπαλότητες, όπως το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Σχετικές ειδήσεις