ΕΘΝΙΚΑ

Κύπρος: Ξεκινούν οι γεωτρήσεις παρά τις απειλές

Κύπρος: Ξεκινούν οι γεωτρήσεις παρά τις απειλές
Σε νέα εποχή εισέρχεται η Κύπρος καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, από σήμερα ξεκινούν οι έρευνες για εντοπισμό φυσικού αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική...

Σε νέα εποχή εισέρχεται η Κύπρος καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, από σήμερα ξεκινούν οι έρευνες για εντοπισμό φυσικού αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη (ΑΟΖ). Σύμφωνα με τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης, σήμερα ή αύριο, θα ξεκινήσει η πρώτη γεώτρηση στο οικόπεδο 12, που έχει "βαπτιστεί" με το όνομα "Αφροδίτη".

Πρόκειται για εγχείρημα ιστορικής σημασίας όχι μόνο για την Κύπρο, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή μας. Η γεώτρηση θα αρχίσει παρά τις απειλές που εκτοξεύει εδώ και ένα μήνα η Άγκυρα.

Το κοίτασμα στο οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ είναι συνεταιρικό με το Ισραήλ, διότι εκτείνεται και στις δύο πλευρές της γραμμής, που χωρίζει την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη των δύο χωρών.

Η πλατφόρμα- γεωτρύπανο "Όμηρος" έφθασε στο κυπριακό οικόπεδο, το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης. Η ακινητοποίηση της πλατφόρμας έγινε με την πόντιση οκτώ τεράστιων αλυσίδων, μήκους περίπου 1650 μέτρων, με μεγάλα βαρίδια στις άκρες. Οι άγκυρες αυτές σχηματίζουν ένα μεγάλο οκτάγωνο στο βυθό, που διασφαλίζει σταθερότητα κατά τη διάρκεια των εργασιών.

Η Κύπρος διαθέτει 51 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα ΑΟΖ, η οποία διαιρείται σε 13 οικόπεδα. Το οικόπεδο 12 έχει ήδη δοθεί στην εταιρεία Noble για εκμετάλλευση. Από τους πρώτους υπολογισμούς, σύμφωνα με τον διευθυντή της Υπηρεσίας Ενέργειας του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας, Σόλωνα Κασίνη, προκύπτει ότι στο οικόπεδο "12" υπάρχουν διαθέσιμα οκτώ τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου.

Ο κ. Κασίνης ανέφερε ότι η γεώτρηση θα γίνει 5.000 μέτρα κάτω από τον βυθό σε σημείο που το ύψος του νερού είναι 1,7 χιλιόμετρα, χωρίς να χρησιμοποιηθεί κανένα χημικό, παρά μόνο το νερό της θάλασσας. Πρόσθεσε ότι πριν το τέλος του χρόνου και σε 60 με 90 μέρες θα γνωρίζουμε για τα κοιτάσματα στο οικόπεδο 12.


Χθες ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, ότι η Κύπρος θα αρχίσει τις δοκιμαστικές γεωτρήσεις μέσα στις επόμενες ημέρες, παρά τις απειλές της Τουρκίας. Όπως είπε, η Τουρκία δεν έχει κανένα δικαίωμα να διαμαρτύρεται και πολύ περισσότερο να απειλεί και να προκαλεί ένταση.

Επίσης, διακήρυξε την απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας να συνεχίσει να εργάζεται για την άσκηση αυτονόητων κυριαρχικών δικαιωμάτων της, όπως είναι η εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων, πάντοτε στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας.

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Ροή Ειδήσεων