ΕΘΝΙΚΑ

Απαράδεκτο: Τούρκοι παρενόχλησαν το ελικόπτερο στο οποίο επέβαινε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Απαράδεκτο: Τούρκοι παρενόχλησαν το ελικόπτερο στο οποίο επέβαινε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Προκόπης Παυλόπουλος | Ειδήσεις: Νέα τουρκική παρενόχληση μέσω ασυρμάτου δέχθηκε το πρωί της Τετάρτης (19/07/2017) το ελικόπτερο που μετέφερε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, από τη Χίο στη νήσο Παναγιά.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, το περιστατικό σημειώθηκε στις 09:35 το πρωί, όταν οι πιλότοι του αεροσκάφους που μετέφεραν τον κ. Παυλόπουλο στη νήσο Παναγιά άκουσαν τους Τούρκους να αναφέρουν μέσω ασυρμάτους ότι πετούν μέσα στον τουρκικό εναέριο χώρο.

Η ίδια προειδοποίηση έγινε και δεύτερη φορά στις 09:37 κι ενώ το αεροσκάφος του Προέδρου της Δημοκρατίας πετούσε πάνω από την Παναγιά Οινουσσών.

Τελικώς, οι Έλληνες πιλότοι δεν απάντησαν στο αδιάντροπο παιχνίδι προκλήσεων των Τούρκων και συνέχισαν κανονικά την πορεία τους, προσγειώνοντας με ασφάλεια το αεροσκάφος στην Παναγιά.

Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο από ένα εικοσιτετράωρο που οι Τούρκοι προβαίνουν σε μια τέτοια απαράδεκτη ενέργεια σε βάρος του κ. Παυλόπουλου.

Χθες, Τρίτη (18/07/2017) την ώρα που το αεροσκάφος στο οποίο επέβαιναν ο Προκόπης Παυλόπουλος, συνοδευόμενος από τον υπουργό Άμυνας και την ηγεσία του Στρατού, βρισκόταν πάνω από τα Δωδεκάνησα, χειριστές τουρκικών ραντάρ προειδοποίησαν ότι το αεροπλάνο παραβιάζει τουρκικό εναέριο χώρο.

Το αεροσκάφος αγνόησε την τουρκική πρόκληση και συνέχισε την πορεία του. Όταν οι κ.κ. Παυλόπουλος, Καμμένος και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ επιβιβάστηκαν σε ελικόπτερο τύπου Σινούκ της Αεροπορίας Στρατού, για να μεταβούν στο Φαρμακονήσι και το Αγαθονήσι, οι Τούρκοι επανήλθαν: «Αλλάξτε πορεία. Βρίσκεστε εντός του τουρκικού FIR».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κίνηση των Τούρκων προκάλεσε τον εκνευρισμό τόσο του κ. Παυλόπουλου όσο και των υπόλοιπων επιβαινόντων. Τόνιζαν μάλιστα πως η κατάσταση με τους Τούρκους έχει ξεφύγει, επισημαίνοντας πως βρίσκονται σε κατάσταση κρίσης.

Και σε αυτή την περίπτωση, το ελικόπτερο που μετέφερε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον υπουργό Άμυνας αγνόησε τους Τούρκους και συνέχισε κανονικά την πορεία του προς Σύμη, Φαρμακονήσι, Αγαθονήσι και Χίο.

Στον χαιρετισμό του προς το προσωπικό του 549 τάγματος Εθνοφυλακής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήρε την ετοιμότητα του προσωπικού, τονίζοντας ότι φυλάσσουν και τα ελληνικά και τα ευρωπαϊκά σύνορα, ενώ αναφέρθηκε σε αρκετά ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις της χώρας μας με την Τουρκία.

Δεν λέμε, λοιπόν, τίποτα άλλο στην Τουρκία για την ευρωπαϊκή της πορεία, σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας: «Σεβάσου το διεθνές δίκαιο στο σύνολό του. Σεβάσου το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Και εδώ είμαστε. Προοδευτικά, και αφού μπορέσει ν' απορροφήσει αυτό το ευρωπαϊκό κεκτημένο, ο δρόμος της είναι ανοιχτός. Αυτό το κεκτημένο και, ταυτοχρόνως, το διεθνές δίκαιο ορίζουν ορισμένα πράγματα» τόνισε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του ο κ. Παυλόπουλος.

Και αυτά τα ευρωπαϊκά και ελληνικά σύνορα, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τα προσδιορίζει ευθέως το διεθνές δίκαιο. «Στην περιοχή που βρισκόμαστε, σ' ολόκληρο το Αιγαίο, είναι από τη μια πλευρά η Συνθήκη της Λωζάννης και από την άλλη η Συνθήκη των Παρισίων του 1947, η οποία αφορά την ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων στον Εθνικό μας κορμό. Αυτά τα δύο στοιχεία της διεθνούς νομιμότητας, Συνθήκη της Λωζάννης και Συνθήκη των Παρισίων του 1947, δεν αφήνουν καμία αμφιβολία. Είναι η βάση πάνω στην οποία στηρίζεται η Ευρωπαϊκή πολιτική. Είναι η θεσμική βάση που οριοθετεί τα σύνορα της Ελλάδας και της Ευρώπης, τα οποία εσείς φυλάσσετε ως ελληνικός, αλλά και ευρωπαϊκός στρατός», επισήμανε, ενώ ξεκαθάρισε για ακόμη μια φορά ότι δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες:

«Και τι λένε αυτές οι Συνθήκες: Λένε ότι δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες. Είναι ξεκαθαρισμένα τα πράγματα. Ούτε πάνω από τα Δωδεκάνησα, λόγω της Συνθήκης της Λωζάννης, ούτε στα Δωδεκάνησα. Γιατί όταν, το 1947, παραχωρήθηκαν τα Δωδεκάνησα πλέον στην Ελλάδα και ενσωματώθηκαν στον εθνικό μας κορμό, ρητώς αναφέρεται στην Συνθήκη των Παρισίων του 1947 ότι παραχωρούνται τα Δωδεκάνησα και οι "παρακείμενες νησίδες"».

«Σας διαβεβαιώ ότι δεν υπάρχουν άλλες Ένοπλες Δυνάμεις στον χώρο της Ευρώπης που να πρέπει να έχουν τέτοια ετοιμότητα όπως εσείς, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απευθυνόμενος στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων στη Σύμη, στο Φαρμακονήσι και στο Αγαθονήσι, που να είναι επιχειρησιακά σε κάθε στιγμή έτοιμες να υπερασπιστούν το έδαφος της Ευρώπης. Κανένας άλλος Στρατός, πιστέψτε με, δεν έχει αυτού του είδους ανάγκη ετοιμότητας που εσείς έχετε. Κατόπιν τούτου και η Ευρωπαϊκή Ένωση, ιδίως σ΄ αυτή την κρίσιμη περίοδο για την Ελλάδα, που γνωρίζουμε ποιες είναι οι θυσίες που έχει υποστεί ο ελληνικός λαός, πρέπει να αναγνωρίσει την ιδιαιτερότητα των ελληνικών Ένοπλων Δυνάμεων, ως δυνάμεων που θωρακίζουν, το τονίζω. τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο κ. Παυλόπουλος μετέβη στις 10:30 στη Σύμη, όπου επισκέφτηκε το στρατόπεδο 549ΤΕ. Στη συνέχεια επισκέφθηκε το Επιτηρητικό Φυλάκιο του Φαρμακονησίου όπου παρακάθισε σε γεύμα με το προσωπικό του.

Ακολούθως μετέβη στο Αγαθονήσι και αμέσως μετά αναχώρησε για τη Χίο, όπου πραγματοποίησε επίσκεψη στα πληρώματα επιφυλακής Super Puma και το απόγευμα μετέβη στο διοικητήριο της 96 ΑΔΤΕ.

Σχετικές ειδήσεις