ΕΘΝΙΚΑ

«Ράπισμα» από Μογκερίνι στα Σκόπια: Να αποφεύγεται κάθε είδους προκλητική ρητορική

«Ράπισμα» από Μογκερίνι στα Σκόπια: Να αποφεύγεται κάθε είδους προκλητική ρητορική

Αυστηρή προειδοποίηση στα Σκόπια να αποφεύγουν κάθε είδους προκλητική ρητορική, είτε στο εσωτερικό «μέτωπο» ή στο εξωτερικό, απευθύνει η αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

Η Φεντερίκα Μογκερίνι, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Δημήτρη Παπαδημούλη, επισημαίνει μεν ότι τα Σκόπια έχουν σημειώσει «θετικά βήματα προς τη σταθεροποίηση των σχέσεων με τους γείτονές της», ωστόσο, υπενθυμίζει ότι «οι εκπρόσωποι της ΕΕ στις δηλώσεις τους, αλλά και με απευθείας επαφές με τους πολιτικούς ηγέτες, προειδοποιούν συνεχώς ότι θα πρέπει να αποφεύγεται κάθε είδους προκλητική ρητορική, είτε στο εσωτερικό ή εξωτερικά».

«Η ΕΕ προωθεί την ειρήνη, τη συμφιλίωση και την περιφερειακή σταθερότητα μέσω διαλόγου και συναίνεσης, και θα συνεχίσει να το πράττει», προσθέτει η αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

Η ερώτηση του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη αφορούσε στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα Σκόπια και την εθνική και αλυτρωτική ρητορική του πρωθυπουργού της Αλβανίας Εντι Ράμα και πολιτικών του Κοσσυφοπεδίου.

Ο κ. Παπαδημούλης είχε επισημάνει ότι τίθεται σε κίνδυνο η σταθερότητα και η ανάπτυξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, καθώς και η ευρωπαϊκή τους πορεία και ζητούσε να μάθει πως σχολιάζει η Κομισιόν τις προκλητικές δηλώσεις που αμφισβητούν την αρχή της ανεξαρτησίας και εδαφικής ακεραιότητας των χωρών και ποιες πρωτοβουλίες προτίθεται να αναλάβει στην περιοχή.

Σχετικές ειδήσεις