Υπουργείο Εξωτερικών: Ο αλυτρωτισμός παραμένει κυρίαρχη ιδεολογία στα Σκόπια

Newsroom Newsroom

Υπουργείο Εξωτερικών: Ο αλυτρωτισμός παραμένει κυρίαρχη ιδεολογία στα Σκόπια

Με μια αυστηρή ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα, Τετάρτη (16/08/2017), το υπουργείο Εξωτερικών επικρίνει με δριμύτητα τη συμμετοχή του Γενικού Προξένου των Σκοπίων στο Τορόντο του Καναδά, Γιόβιτσα Παλάτσεβσκι, σε εκδήλωση, όπου απεικονίζονταν ο Ήλιος της Βεργίνας καθώς και αλυτρωτικά σύμβολα.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του το ελληνικό ΥΠΕΞ, «παρά τις αλλαγές προσώπων, φαίνεται ότι ο αλυτρωτισμός εξακολουθεί να παραμένει η κυρίαρχη κρατική ιδεολογία και η καθημερινή πολιτική πρακτική στη γειτονική χώρα».

Αυτούσια η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών έχει ως εξής:

«Καταγγέλλουμε τη συμμετοχή του Γενικού Προξένου της πΓΔΜ στο Τορόντο, κ. Jovica Palacevski, σε αλυτρωτική εκδήλωση με την οποία παραβιάζεται για άλλη μία φορά από την πΓΔΜ η Ενδιάμεση Συμφωνία που επιτάσσει την αποχή από κάθε ενέργεια υποστήριξης εδαφικών διεκδικήσεων.

Στην εκδήλωση αυτή, ο κ. Palacevski απηύθυνε χαιρετισμό σε εξέδρα με φόντο αλυτρωτικά σύμβολα και χάρτη της πΓΔΜ, στον οποίο συμπεριλαμβάνονται ελληνικά εδάφη.

Η νέα κυβέρνηση της πΓΔΜ δηλώνει ότι θέλει να γίνει μία νέα αρχή στις σχέσεις της με την Ελλάδα. Ωστόσο, παρά τις αλλαγές προσώπων, φαίνεται ότι ο αλυτρωτισμός εξακολουθεί να παραμένει η κυρίαρχη κρατική ιδεολογία και η καθημερινή πολιτική πρακτική στη γειτονική χώρα.

Η εγκατάλειψη του αλυτρωτισμού, ο σεβασμός των συνόρων και η έμπρακτη τήρηση των αρχών της καλής γειτονίας αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για την ευόδωση των ευρωατλαντικών φιλοδοξιών της πΓΔΜ».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
DPG NETWORK
ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2020 Newsbomb.gr - All rights reserved