ΕΘΝΙΚΑ

Απειλές Γκιουλ προς πάσα κατεύθυνση

Απειλές Γκιουλ προς πάσα κατεύθυνση
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ προειδοποίησε ότι η χώρα του «θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα, προκειμένου να υπερασπιστεί...

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ, προειδοποίησε ότι η χώρα του «θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα, προκειμένου να υπερασπιστεί όλα τα εθνικά συμφέροντά της στην ανατολική Μεσόγειο», κατά την ομιλία του στην ολομέλεια της τουρκικής εθνοσυνέλευσης.

Απευθυνόμενος στην Ευρωπαϊκή Ένωση δε, εξέφρασε τον «φόβο» ότι επίκειται «έναρξη διαδικασίας, η οποία θα καταστήσει αδύνατη την ένωση στην Κύπρο», με υπαίτιο μάλιστα την ΕΕ.

«Η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι αυτή που στερείται βούλησης για συμβιβασμό», είπε και πρόσθεσε: «Η τουρκική πλευρά κατέβαλε κάθε προσπάθεια κατά τις συνομιλίες για την ένωση του νησιού. Η ελληνοκυπριακή πλευρά, παρότι απέρριψε το σχέδιο Ανάν, το οποίο στήριζε όλη η διεθνής κοινότητα, έγινε δεκτή ως μέλος στην ΕΕ. Βρίσκονται στα αρχεία οι διακηρύξεις και οι δηλώσεις σημαντικών χωρών της ΕΕ ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά εντάχθηκε ελλιπώς στην ΕΕ, δίχως να αντιπροσωπεύει ολόκληρο το νησί».

Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, «το γεγονός ότι η ημιτελής αυτή διοίκηση, θα αναλάβει στο δεύτερο εξάμηνο του 2012 την προεδρία στην ΕΕ, θα δείξει την αδυναμία της ΕΕ».

Επιπλέον, κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι «υποπίπτει στη θέση αυτού που ενθαρρύνει το αδιέξοδο στη λύση» του Κυπριακού και κατέληξε λέγοντας ότι «αργά ή γρήγορα, όλοι θα αναγκαστούν να δεχθούν τα αποτελέσματα της διαδικασίας», που θα καταστήσει εντελώς αδύνατη την ένωση στο νησί.