ΕΘΝΙΚΑ

Προκαλούν οι Τούρκοι: Η Ελλάδα δεν έχει δικαίωμα να κάνει στρατιωτικές ασκήσεις στη Ρόδο

Προκαλούν οι Τούρκοι: Η Ελλάδα δεν έχει δικαίωμα να κάνει στρατιωτικές ασκήσεις στη Ρόδο

Προκλητική ανακοίνωση εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας με αφορμή την διακλαδική άσκηση Ελλάδας-Αιγύπτου «Μέδουσα 5» που διεξάγεται μέχρι τις 4 Νοεμβρίου στην περιοχή του νοτιοανατολικού Αιγαίου - Οι Τούρκοι εντείνουν τις προκλήσεις σε μια περίοδο που υποτίθεται ότι γίνονται συζητήσεις για επίσημη επίσκεψη του Ερντογάν στην Ελλάδα.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΟΥΝ ΕΧΘΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΔΙΑΚΛΑΔΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ «ΜΕΔΟΥΣΑ 5» ΜΕΤΑΞΥ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΑΙΓΥΠΤΟΥ

Σύμφωνα με το Anadolu, η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ αναφέρει ότι «έμαθε για την κοινή στρατιωτική άσκηση Ελλάδας και Αιγύπτου που πραγματοποιείται από τις 30 Οκτωβρίου έως τις 4 Νοεμβρίου στο ελληνικό νησί της Ρόδου μέσω πληροφοριών που έλαβε από τουρκικές στρατιωτικές πηγές».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «η Συνθήκη των Παρισίων (1947) απαγορεύει τη διενέργεια στρατιωτικών ασκήσεων στη Ρόδο, που μεταφέρθηκε στην Ελλάδα από την Ιταλία μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο υπό τον όρο ότι θα είναι αποστρατικοποιημένη».

«Ως εκ τούτο, αυτή η στρατιωτική άσκηση που πραγματοποιείται στη Ρόδο αποτελεί ανοικτή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου», σημειώνει η ανακοίνωση και προσθέτει ότι το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας έχει «προειδοποιήσει την ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα για τη σημασία της αποφυγής μονομερών ενεργειών, που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν εντάσεις στο Αιγαίο».

«Σε αυτό το πλαίσιο, υπογραμμίζουμε την προσδοκία μας από την Ελλάδα να αποφεύγει τέτοιες εχθρικές κινήσεις που παραβιάζουν τη διεθνή νομοθεσία και καλούμε τρίτες χώρες να μην συμμετέχουν σε τέτοιου είδους παραβιάσεις της Ελλάδας», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

mfa turkey

Σχετικές ειδήσεις