ΕΘΝΙΚΑ

Σκοπιανό – Νίμιτς: Μη ρεαλιστική μία λύση χωρίς τον όρο «Μακεδονία» (vid)

Σκοπιανό – Νίμιτς: Μη ρεαλιστική μία λύση χωρίς τον όρο «Μακεδονία» (vid)

Τι συνέβη στην πρώτη συνάντηση με τους διαπραγματευτές Ελλάδας και Σκοπίων

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση στη Νέα Υόρκη του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας και των Σκοπίων, πρέσβεις Αδαμάντιο Βασιλάκη και Βάσκο Ναουμόφσκι.

Όπως ανέφερε ο κ. Νίμιτς παρουσίασε τις προτάσεις του και στις δύο πλευρές για να τις μεταφέρουν στις κυβερνήσεις τους και να τις μελετήσουν με την ελπίδα να βρεθεί μια λύση. Όπως τόνισε, Ελλάδα και Σκόπια πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.

«Είμαι πολύ αισιόδοξος για το γεγονός ότι η διαδικασία πηγαίνει προς μια θετική κατεύθυνση» ανέφερε ο κ. Νίμιτς. Χαρακτήρισε μάλιστα «μη ρεαλιστική» μία λύση στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων στην οποία δεν θα περιλαμβάνεται ο όρος «Μακεδονία».

Δείτε το βίντεο από το δελτίο του Alpha!

Ναουμόφσκι: Οι προτάσεις «απέχουν πολύ από μία αξιοπρεπή λύση»

Ο εκπρόσωπος των Σκοπίων Βάσκο Ναουμόφσκι, δήλωσε ότι οι προτάσεις που παρουσίασε σήμερα ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς «απέχουν πολύ από μία αξιοπρεπή λύση».

Σύμφωνα με τον ίδιο, το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων στηρίζεται στο Ψήφισμα 817 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, σχετικά με την αναζήτηση λύσης στο θέμα του ονόματος.

«Κανένα κράτος δεν έχει το δικαίωμα να επιβάλει νέο όνομα σε άλλη χώρα, ούτε ο ΟΗΕ έχει το δικαίωμα να επιβάλει νέο όνομα σε κράτος μέλος του. Η χώρα μας έχει όνομα, το οποίο είναι "Δημοκρατία της Μακεδονίας", ένα όνομα που αποτελεί τη βάση της ταυτότητάς μας. Επίσης, σήμερα το 2018 κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί την ύπαρξη του "μακεδονικού" λαού και της "μακεδονικής" γλώσσας. Από την πλευρά του διαμεσολαβητή παρουσιάστηκαν σήμερα κάποιες ιδέες που πιστεύω ότι αποκλίνουν από αυτό το πλαίσιο και απέχουν πολύ από μια αξιοπρεπή λύση. Ωστόσο θα μεταφέρω τις προτάσεις αυτές στην πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας και αυτή θα είναι που θα λάβει θέση στο θέμα αυτό» δήλωσε ο Ναουμόφσκι στον τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων, "Sitel".

Σχετικές ειδήσεις