ΕΘΝΙΚΑ

Μπηχτές Κίσινγκερ στον Ερντογάν

Μπηχτές Κίσινγκερ στον Ερντογάν

Πέρα από τους επαίνους επί πληρωμή, ο "μάγος" της αμερικανικής διπλωματίας άφησε υποδόριες αιχμές για το τουρκικό κατεστημένο.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Κίσινγκερ βρέθηκε πρόσφατα σε συνέδριο στην Κωνσταντινούπολη όπου φυσικά μίλησε υπέρ του γεωστρατηγικού ρόλου της Τουρκίας (άλλωστε για αυτό πληρώθηκε να πάει εκεί) και τη χαρακτήρισε «Ένα από τα ανατέλλοντα αστέρια στον κόσμο».

Υποστήριξε μάλιστα ότι η Τουρκία θα καλύψει το κενό που θα αφήσουν οι Αμερικανοί στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Προειδοποίησε ότι όλα τα παραπάνω θα συμβούν με την προϋπόθεση ότι η Άγκυρα «δεν θα προκαλέσει προβλήματα σε ζωτικά συμφέροντα της Αμερικής».

Επαίνεσε τους Τούρκους που θα φιλοξενήσουν στο έδαφός τους το ραντάρ της αντιπυραυλικής ασπίδας.

Αναφερόμενος στο πλοιάριο Μαβί Μαρμαρά, το οποίο προσπάθησε να σπάσει το ναυτικό αποκλεισμό της Γάζας και είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν εννέα Τούρκοι επιβαίνοντες, τόνισε: «Και οι δύο πλευρές (Τουρκία- Ισραήλ) πρέπει να προσαρμόσουν τις θέσεις τους, αυτό δεν είναι μόνον πρόβλημα του Νετανιάχου – ξέρουν τη λύση, απλώς δεν γνωρίζουν πώς να την προωθήσουν». Γιατί έγιναν τώρα; Επειδή η Τουρκία κάθε μέρα μπαίνει όλο και περισσότερο στο περιθώριο.

Ο αποκαλούμενος “μάγος” της Αμερικανικής Εξωτερικής πολιτικής είναι σήμερα αρκετά μεγάλος σε ηλικία. Ο σκοπός της επίσκεψης τους στην Κωνσταντινούπολη - μετά από πιέσεις του τουρκικού Λόμπι στις ΗΠΑ - ήταν να ακουστεί καμιά καλή κουβέντα για τους Τούρκους και να προετοιμάσει την επίσκεψη του αντιπροέδρου Μπάιντεν που θα πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο στην Άγκυρα.

Ο κ. Κίσινγκερ ήρθε να καθησυχάσει τους Τούρκους ότι δεν θα φύγουν από το ΝΑΤΟ.

Στις ΗΠΑ πολλοί πιέζουν να φύγει η Τουρκία από το ΝΑΤΟ, γιατί τη θεωρούν ότι μεταφέρει πληροφορίες στο Ιράν.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο νέος διοικητής των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών και λατρευτό παιδί του Ερντογάν συνεργάζεται άριστα με τις αντίστοιχες υπηρεσίες του Ιράν, κάτι που έχει εξοργίσει τους Αμερικανούς.

Στον αγώνα που κάνουν οι Αμερικανοί κατά του λαθρεμπορίου πυρηνικών όπλων η Τουρκία δεν συμμετέχει.

Σημαντικό στην όλη υπόθεση είναι ότι το ΝΑΤΟ σήμερα δεν κάνει την παραμικρή εκδήλωση στην Τουρκία.

Οι Τούρκοι αυτοκαταστρέφονται με την ισλαμική πολιτική που ακολουθούν και ο Κίσινγκερ ήρθε κατά κάποιο τρόπο να τους τονώσει ψυχολογικά. Ανατράπηκαν τα σχέδια των Τούρκων για το Ιράκ. Πίστευαν οι Τούρκοι ότι με την αποχώρηση των Αμερικανών από το Ιράκ θα έπαιζαν πρωταγωνιστικό ρόλο στη περιοχή. Τελικά αυτό δεν έγινε.

Οι Ιρακινοί έδωσαν ένα ηχηρό χαστούκι στους Τούρκους όταν πρόσφατα ο αντιπρόεδρος Ταρίκ Αλ Χασέμ απέρριψε την πρόταση τους να φρουρούν τουρκικά στρατεύματα την Τούρκο – Ιρακινή μεθόριο ώστε να περιοριστεί η δραστηριότητα του PKK, το οποίο τους τελευταίους μήνες έχει αποδεκατίσει τους Τούρκους στρατιώτες και έχει φέρει την απόγνωση στον κ. Ερντογάν.

Η προσπάθεια των Τούρκων να χειραγωγήσουν την «Αραβική Άνοιξη» και ιδιαίτερα την Αίγυπτο έχει πέσει στο κενό για πολλούς λόγους.

Ο κ. Κίσινγκερ προσπάθησε να περάσει ένα μήνυμα συμφιλίωσης με τους Ισραηλινούς κάτι, που δεν πρόκειται να συμβεί. Σχόλια διπλωματών των ΗΠΑ στις Βρυξέλλες και σε στρατιωτικά επιτελεία αμερικανικού ενδιαφέροντος, όπως το στρατηγείο του ΝΑΤΟ στη Νάπολη, κάνουν λόγο: «Για έναν άξεστο, αχάριστο και βαθειά Ισλαμιστή Ερντογάν με τον οποίο δεν επιθυμούν καμία συνεργασία». Μετά από όλα αυτά τα προβλήματα που έχει η Τουρκία και ο ίδιος ο Ερντογάν να γελοιοποιείται με τις δηλώσεις «φοβέρας» που κάνει και στη συνέχεια να της αλλάζει.

Το κερασάκι στην τούρτα έβαλε η πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) όπου η «πανίσχυρη Τουρκία», η «οικονομικά εύρωστη Τουρκία» κατετάγη τελευταία. Γιατί;

Απαντώντας οι Τούρκοι πολίτες στην ερώτηση: Πόσο αισιόδοξοι είστε; Οι Τούρκοι απάντησαν καθόλου και έστειλαν τη χώρα τους στην τελευταία θέση.