ΕΘΝΙΚΑ

Αυστηρό μήνυμα Κοτζιά σε Τουρκία: Να έχει φιλειρηνική και όχι επιθετική εξωτερική πολιτική

Αυστηρό μήνυμα Κοτζιά σε Τουρκία: Να έχει φιλειρηνική και όχι επιθετική εξωτερική πολιτική

Μήνυμα στην Άγκυρα έστειλε εμμέσως ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, σε δηλώσεις του μετά την τριμερή υπουργική συνάντηση Ελλάδας, Ρουμανίας, Βουλγαρίας στο Βουκουρέστι.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα επόμενα βήματα της Ελλάδας σε συνέχεια της έντασης που καταγράφεται από πλευράς Τουρκίας, ο κ. Κοτζιάς είπε πως στο άτυπο Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. στη Σόφια, ο ίδιος υπογράμμισε ότι στα κριτήρια της Κοπεγχάγης πρέπει να προστεθεί κι ένα κριτήριο ακόμα:

«Ότι υποψήφιο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή κράτος που θέλει να έχει Τελωνειακή Ένωση με την Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει: Πρώτον, να έχει φιλειρηνική και όχι επιθετική πολιτική -και δη εξωτερική πολιτική. Δεύτερον, να εφαρμόζει το Διεθνές Δίκαιο και να το δέχεται δημιουργικά. Τρίτον, να εφαρμόζει και το Διεθνές Δίκαιο της Θαλάσσης», τόνισε ο κ. Κοτζιάς.

«Είναι ζήτημα της ίδιας της Τουρκίας αν θα σταματήσει να παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θαλάσσης και τους κανόνες της φιλειρηνικής εξωτερικής πολιτικής ή όχι, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών», πρόσθεσε ο κ. Κοτζιάς.