ΕΘΝΙΚΑ

«Σχέδιο Καστελλόριζο»: Το βρώμικο παιχνίδι του Ερντογάν - Τι φοβάται η Αθήνα

«Σχέδιο Καστελλόριζο»: Το βρώμικο παιχνίδι του Ερντογάν - Τι φοβάται η Αθήνα

Στο «μικροσκόπιο» του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, φαίνεται πως έχει μπει για τα καλά πλέον το Καστελλόριζο, καθώς από την Παρασκευή (23/03) η Άγκυρα εξέδωσε μια νέα απαράδεκτη ναυτική οδηγία προς ναυτιλλόμενους (NAVTEX), δια της οποίας αποκλείει το ακριτικό νησί, για τη διεξαγωγή άσκησης έρευνας και διάσωσης, στις 27 Μαρτίου και από τις 12:00 το μεσημέρι έως τις 16:00.

ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΓΕΕΘΑ ΑΝΗΣΥΧΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ NAVTEX ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΑΚΡΙΤΙΚΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

Σύμφωνα με δημοσίευμα της κυριακάτικης «Real News», φαίνεται πως ο «Σουλτάνος» επιμένει στα άθλια σχέδια επί χάρτου και τα παιχνίδια πολέμου με φόντο το Αιγαίο και πλέον επιχειρεί να «εξαφανίσει» το Καστελλόριζο.

Ο λόγος προφανής: Τόσο το νησί αυτό όσο και το νησιωτικό σύμπλεγμα της Μεγίστης που βρίσκονται στην εσχατιά της Ελλάδας εμποδίζουν την Τουρκία να βάλει «χέρι» σε μια ΑΟΖ μεγάλης έκτασης στην ανατολική Μεσόγειο.

Σημειώνεται πως στην υπ’ αριθμ. 0420/18 παράνομη NAVTEX που εξέδωσε ο υδρογραφικός σταθμός της Αττάλειας του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, η Άγκυρα «διέγραψε» ως διά… μαγείας από τον χάρτη το Καστελλόριζο.

Ακολουθεί η τουρκική Navtex:

«TURNHOS N/W : 0420/18
MEDITERRANEAN SEA
SEARCH AND RESCUE (SAR) EXERCISE, ON 27 MAR 18 FROM 1000Z TO 1400Z OUT OF FOREIGN TERRITORIAL WATERS IN AREA BOUNDED BY;
36 21.44 N - 029 08.88 E
35 39.64 N - 029 08.88 E
35 39.64 N - 029 59.60 E
36 12.92 N - 029 59.60 E
CAUTION ADVISED».

Σύμφωνα, πάντα, με την «Real News», οι Τούρκοι αντιλαμβάνονται ξεκάθαρα τη στρατηγική σημασία του νησιού: Ως κατοικημένη περιοχή, έχει πλήρη δικαιώματα σε ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα. Αυτό, υπό το πρίσμα το Δικαίου της Θάλασσας και τους κανόνες οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών, σημαίνει πως η γειτονική χώρα περιορίζεται ως προς το χώρο που θα κατέχει ως ΑΟΖ στην ανατολική Μεσόγειο.

Στο σημείο αυτό, θα πρέπει να τονιστεί πως, βάσει της Συνθήκης της Λωζάνης (1923), καθορίζεται στο άρθρο 15 ονομαστικά η νήσος, στο πλαίσιο της εκχώρησης της Δωδεκανήσου από την Τουρκία στην Ιταλία.

Σε συναγερμό το ΓΕΕΘΑ

Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρει η ίδια πηγή, η ανησυχία των επιτελών του ΓΕΕΘΑ για το ενδεχόμενο να ασκηθεί περαιτέρω τουρκική πίεση στο ακριτικό νησί, «πάγωσε» τις μεταθέσεις των στρατιωτικών που υπηρετούν εκεί.

Προς το παρόν, πάντως, δεν εξετάζεται η περαιτέρω ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας στο Καστελλόριζο. Και τούτο, για να μη δοθεί η εντύπωση μιας κλιμάκωσης από την πλευρά της Ελλάδας.

Ωστόσο, οι επιτελείς του ΓΕΕΘΑ, αλλά και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχουν θέσει επί τάπητος όλα τα ενδεχόμενα, για την ταχεία υποστήριξη του νησιού.

«Κρεσέντο» προκλητικότητας από το τουρκικό ΥΠΕΞ

Στον απόηχο της απαράδεκτης NAVTEX των γειτόνων, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών απέρριψε τις έντονες επικρίσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφέροντας ότι το ανακοινωθέν της Συνόδου Κορυφής που καταδίκαζε την τουρκική προκλητικότητα, περιέχει απαράδεκτες διατυπώσεις για τη χώρα του που «εξυπηρετούν τα συμφέροντα Ελλάδας και Κύπρου».

«Στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ αντιμετωπίσαμε και πάλι απαράδεκτες διατυπώσεις και ένα κείμενο που εξυπηρετεί τις ελληνικές – ελληνοκυπριακές θέσεις. Η ΕΕ υποστηρίζει αυτές τις δυο χώρες μόνο και μόνο επειδή είναι μέλη της, χωρίς να εξετάζει αν έχουν δίκιο ή όχι», πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης:

Διαβάστε εδώ περισσότερες ειδήσεις του Newsbomb.gr για τα εθνικά θέματα

Σχετικές ειδήσεις