ΕΘΝΙΚΑ

Εκτός ορίων οι Τούρκοι: Απείλησαν και τη νήσο Στρογγύλη πριν από το επεισόδιο στη Ρω!

Εκτός ορίων οι Τούρκοι: Απείλησαν και τη νήσο Στρογγύλη πριν από το επεισόδιο στη Ρω!

Τουρκικές προκλήσεις | Ειδήσεις: Στα άκρα η προκλητικότητα της Τουρκίας περιμετρικά του Καστελλόριζου - «Θερμό» επεισόδιο επιχειρεί να στήσει η Άγκυρα – Πλήρως ευθυγραμμισμένο το καθεστώς Ερντογάν με την ακραία ρητορική των «Γκρίζων Λύκων»

Σε ένα άκρως επικίνδυνο παιχνίδι προκλήσεων κι αμφισβητήσεων εξακολουθεί να επιδίδεται η Τουρκία, με φόντο το νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελλόριζου, επιμένοντας να ρίχνει «λάδι στη φωτιά» των ήδη τεταμένων ελληνοτουρκικών σχέσεων. Σύμφωνα με σημερινό (11/04/2018) δημοσίευμα της εφημερίδας «Εστία», οι Τούρκοι είχαν αρχίσει να επιδίδονται σε «τσαμπουκάδες» από το Μεγάλο Σάββατο (07/04/2018), όταν πολεμικό πλοίο της γείτονος παραβίασε τα εθνικά χωρικά μας ύδατα για δύο ώρες και «προσέδεσε» πολύ κοντά στη νήσο Στρογγυλή.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, αν και είναι συχνές οι λεγόμενες «αβλαβείς» διελεύσεις σκαφών της τουρκικής ακτοφυλακής και πλοίων του τουρκικού πολεμικού ναυτικού στην περιοχή, τις τελευταίες ημέρες φαίνεται ότι κάποια δεδομένα άλλαξαν.

Τι ακριβώς συνέβη: Το τουρκικό πολεμικό πλοίο δεν ακολούθησε τη… συνήθη πορεία. Δεν έκανε δηλαδή μια απλή διέλευση με ελαφρά παραβίαση των ελληνικών υδάτων. Το τουρκικό πολεμικό αυτή τη φορά μπήκε στα ελληνικά ύδατα και… έδεσε. Για την ακρίβεια παρέμεινε παραβιάζοντας τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας επί δύο ώρες!

Όπως αναφέρει η «Εστία», το περιστατικό αυτό δεν ήρθε ποτέ στο φως της δημοσιότητας. Η πληροφορία γίνεται τώρα γνωστή, μετά το περιστατικό στη Ρω, όταν η φρουρά χρειάστηκε να ρίξει προειδοποιητικές βολές. Ανάλογο περιστατικό είχε να συμβεί απο το 1977, όταν η φρουρά του Φαρμακονησίου είχε χρησιμοποιήσει πυρά κατά τουρκικού υποβρυχίου το οποίο είχε παραβιάσει τα ελληνικά ύδατα.

Σε κάθε περίπτωση το συγκεκριμένο απαράδεκτο συμβάν έρχεται να προστεθεί στα τελευταία γεγονότα αφενός της απαράδεκτης πτήσης του τουρκικού ελικοπτέρου πάνω από τη νήσο Ρω, αφετέρου του ανιστόρητου «κρεσέντο» του επικεφαλής των «Γκρίζων Λύκων», Ντεβλέτ Μπαχτσέλι.

Όπως γίνεται φανερό, η Άγκυρα δοκιμάζει στο έπακρο τις αντοχές της ελληνικής πλευράς, εμμένοντας σε ρητορικές και πρακτικές που δεν δείχνουν καμία προσπάθεια αποκλιμάκωσης.

Είναι επίσης προφανές ότι η απάντηση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, με την ρίψη προειδοποιητικών τροχιοδεικτικών βολών εναντίον του τουρκικού ελικοπτέρου που πετούσε χαμηλά και χωρίς φώτα πάνω από τη Ρω, ήταν πρέπουσα μπροστά στο απύθμενο θράσους που επιδεικνύει εδώ και καιρό η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Διαβάστε σχετικά:

Το... βιολί τους οι Τούρκοι: Νέες παραβιάσεις από τουρκικά F-16

Ενδεικτικό, άλλωστε, είναι και το γεγονός ότι μετά το απαράδεκτο περιστατικό της Δευτέρας, σημειώθηκαν την Τρίτη του Πάσχα (10/04/2018) λίγο μετά τις 12:00 νέες παραβιάσεις του ελληνικού FIR από δύο τουρκικά μαχητικά F-16, τα οποία αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από ένα αντίστοιχο ζεύγος ελληνικών μαχητικών, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες και κατά την πάγια πρακτική.

Καλεντερίδης: Δύο γεμιστήρες άδειασε η φρουρά κατά του τουρκικού ελικοπτέρου στη Ρω

Για την εντεινόμενη προκλητικότητα των Τούρκων στο Αιγαίο μίλησε ο γνωστός αναλυτής, συγγραφέας και αρθρογράφος, Σάββας Καλεντερίδης μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και στον Νίκο Χατζηνικολάου με αφορμή το νέο περιστατικό με ελικόπτερο της τουρκικής ακτοφυλακής στη νήσο Ρω.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Καλεντερίδη, σκοπός των Τούρκων με το ελικόπτερο ήταν να μετρήσουν τον χρόνο αλλά και τον τρόπο αντίδρασης της ελληνικής στρατιωτικής φρουράς που βρίσκεται στο νησί Ρω.

Μάλιστα, όπως αποκάλυψε, από την ελληνική πλευρά χρειάστηκε να ρίξουν προειδοποιητικές βολές αδειάζοντας δύο γεμιστήρες ενώ αυτό που πρέπει να προβληματίσει, όπως είπε, είναι το γεγονός ότι τα ελληνικά ραντάρ δεν «είδαν» το τουρκικό ελικόπτερο πριν σημειωθεί το επεισόδιο, που σημαίνει ότι πετούσε χαμηλά και ότι έκανε πτήση προκειμένου να μην εντοπιστεί.

Αήθης και βρώμικη επίθεση Μπαχτσελί

Την ίδια στιγμή, σε ένα άνευ προηγουμένου «παραλήρημα» εναντίον της Ελλάδας επιδόθηκε ο επικεφαλής των «Γκρίζων Λύκων» και κυβερνητικός εταίρος του Ταγίπ Ερντογάν, ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, απειλώντας με «πόλεμο» την ελληνική πλευρά.

«Οι πρόγονοί των Ελλήνων πλήρωσαν το τίμημα για την εχθρότητα που είχαν εναντίον των Τούρκων. Έλαβαν την απάντηση στο πεδίο των μαχών. Σε μια χώρα που δεν είναι μεγαλύτερη από την πόλη του Ικονίου οι ανεύθυνοι πολιτικοί τους τρίζουν τα δόντια. Αυτό είναι μια άδικη προσπάθεια, εμείς όταν χρειαστεί, μπορούμε να τρίξουμε και να ξεριζώσουμε εκείνα τα δόντια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο εθνικιστής πολιτικός, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ.

Διαβάστε σχετικά:

Το χρονικό του επεισοδίου στη Ρω

Ήταν αργά το βράδυ της Δευτέρας του Πάσχα (09/04/2018, όταν ένα τουρκικό ελικόπτερο πραγματοποίησε χαμηλή πτήση πάνω από το ακριτικό νησί, με την ελληνική στρατιωτική φρουρά να απαντά, σύμφωνα με πληροφορίες, με τροχιοδεικτικά πυρά.

Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, το περιστατικό εκτυλίχθηκε γύρω στις 11:00 το βράδυ.

Η στρατιωτική δύναμη του νησιού, όπως προβλέπεται από τον κανονισμό κι ως όφειλε, σύμφωνα με το Πεντάγωνο, απάντησε με ρίψη τροχιοδεικτικών πυρών, με αποτέλεσμα μετά από λίγο το τουρκικό ελικόπτερο να απομακρυνθεί.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, το ελικόπτερο πέταξε πολύ κοντά και περιμετρικά του νησιού.

«Εφαρμόστηκαν κατά γράμμα όλοι οι κανόνες εμπλοκής», λένε οι ίδιες πηγές, ενώ, όπως έγινε γνωστό, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος ενημερώθηκε άμεσα για το περιστατικό και ήταν σε συνεχή επικοινωνία με τον αρχηγό ΓΕΣ και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι για το συμβάν ενημερώθηκε και ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ενώ λίγο μετά το επεισόδιο συγκλήθηκε έκτακτη σύσκεψη στο ΓΕΕΘΑ για την εκτίμηση της κατάστασης.

Μάλιστα, ο κ. Καμμένος συνομίλησε και με τον αξιωματικό στο φυλάκιο που βρίσκεται στη νήσο Ρω, τον οποίο και συνεχάρη για τα αντανακλαστικά που επέδειξε, καθώς και για την άμεση εφαρμογή των κανόνων εμπλοκής.

Σχετικές ειδήσεις