ΕΘΝΙΚΑ

Ηχηρή απάντηση Κοτζιά σε Άγκυρα: «Τα Ίμια είναι ελληνικά – Ας το πάρει χαμπάρι η Τουρκία»

Ηχηρή απάντηση Κοτζιά σε Άγκυρα: «Τα Ίμια είναι ελληνικά – Ας το πάρει χαμπάρι η Τουρκία»

Άμεση απάντηση Κοτζιά στην τουρκική προκλητικότητα - «Με τρία κείμενα είναι σαφής η ιδιοκτησία των Ιμίων στην Ελλάδα» το ηχηρό μήνυμα προς την Άγκυρα του υπουργού Εξωτερικών - «Η ελληνική σημαία μπορεί να κυματίζει παντού» είπε, τονίζοντας, ωστόσο, «το πώς και το πότε θα υπερασπιστείς αυτή σου την ενέργεια, πρέπει να το σκέφτεσαι».

Λάδι στη φωτιά» στις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας βάζει για άλλη μία φορά η Τουρκία. Η σημερινή (18/04/2018) πρωτοφανής ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, στην οποία αναφέρει ότι τα Ίμια ανήκουν στην Τουρκία, προκάλεσε την άμεση αντίδραση της Αθήνας.

Δείτε ΕΔΩ περισσότερα

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έκανε λόγο για «παράλογη στάση» και κάλεσε την Άγκυρα «να συνέλθει». Μάλιστα, έστειλε σαφές μήνυμα στην Τουρκία ότι τα Ίμια είναι ελληνικά.

Δείτε ΕΔΩ περισσότερα

Ηχηρή απάντηση στην Άγκυρα, έστειλε λίγη ώρα αργότερα και ο υπουργός Εξωτερικών,Νίκος Κοτζιάς.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Ραδιόφωνο 247 κατέστησε σαφές πως τα Ίμια ανήκουν στην Ελλάδα, διευκρινίζοντας, μάλιστα, πως υπάρχουν τρία διεθνή κείμενα που το πιστοποιούν.

«Με τρία διεθνή κείμενα είναι σαφής η ιδιοκτησία των Ιμίων στην Ελλάδα και καλό είναι να το πάρει χαμπάρι η Τουρκία ότι στην πλευρά τουλάχιστον του Αιγαίου οφείλει και θα είναι ωφέλιμο και για την ίδια να λειτουργεί με βάση το διεθνές δίκαιο. Η Ελλάδα είναι κατά πολύ πιο οργανωμένη χώρα σε όλα τα πεδία και τους τομείς από το Ιράκ και τη Συρία», ανέφερε ο Νίκος Κοτζιάς.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών συνέστησε ψυχραιμία, λέγοντας πως πρέπει να εκτιμάμε τα πράγματα με προσοχή.

«Η χώρα χρειάζεται ψυχραιμία και πρέπει να το επιδεικνύει η πολιτική ηγεσία και τα κόμματα της αντιπολίτευσης» εξήγησε επισημαίνοντας ότι «πρέπει να είμαστε πιο νηφάλιοι και να εκτιμάμε τα πράγματα με προσοχή διότι αν ήμουν Ερντογάν και έβλεπα πώς αντιδρά η Ελλάδα σαν συνολική κοινωνία και πολιτική σκηνή στις προκλήσεις της Τουρκίας θα ήμουν ευχαριστημένος». Εκτίμησε δε ότι «με κάθε πρόκληση υπάρχει μία αναταραχή πολλαπλάσια της σημασίας αυτής της πρόκλησης».

«Η ελληνική σημαία μπορεί να κυματίζει παντού»

Παράλληλα, σχετικά με το πρόσφατο περιστατικό με την ελληνική σημαία σε βραχονησίδα αποσαφήνισε ότι «εξωτερική πολιτική πρέπει να κάνει πριν από όλα το ΥΠΕΞ, και το λέω αυτό προς όλους» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε: «δεύτερον, οι θεσμοί της χώρας και τρίτον αν κάποιος είναι πάρει κάποια πρωτοβουλία στην εξωτερική πολιτική καλά είναι να σκέφτεται τη συνέχεια».

«Η ελληνική σημαία μπορεί να κυματίζει παντού» σημείωσε «αλλά το πώς και πότε θα υπερασπιστείς αυτή σου την ενέργεια, πρέπει να το σκέφτεσαι επίσης. Εγώ από όσο ξέρω δεν σηκώθηκαν εκεί ελληνικές σημαίες ή δεν κατεβήκαν, πιο σωστά. Πάντως για κάθε ενέργεια που σχετίζεται με την εξωτερική πολιτική πρέπει να σκέφτεται κανείς και τη συνέχεια».

«Η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός και το ΥΠΕΞ» πρόσθεσε ο κ. Κοτζιάς «είναι υπεύθυνοι για την εξωτερική πολιτική και τον συντονισμό της. Δεν θεωρώ καλό να γίνεται εξωτερική πολιτική ή κάποιοι να κάνουν από άλλες μεριές, έξω ίσως και από το θεσμικό σύστημα, εξωτερική πολιτική που δυσκολεύει τη χώρα ή υπονομεύει την πολιτική της».

Πηγή: Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Διαβάστε επίσης:

Δημοσκόπηση: Κλείνει η «ψαλίδα» ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ

Δυνάμεις της Τουρκίας «περικυκλώνουν» τα Ίμια

Σχετικές ειδήσεις