ΕΘΝΙΚΑ

Παυλόπουλος και Τσίπρας «αναχαιτίζουν» τον Ερντογάν

Παυλόπουλος και Τσίπρας «αναχαιτίζουν» τον Ερντογάν

Ηχηρές απαντήσεις και σημαντικές κινήσεις τακτικής στη διπλωματική σκακιέρα επιφυλάσσουν καθημερινά πλέον ο Προκόπης Παυλόπουλος και ο Αλέξης Τσίπρας στον επιθετικό «σουλτάνο».

Πρόεδρος της Δημοκρατίας και πρωθυπουργός δεν αφήνουν καμία πρόκληση αναπάντητη – Αποδομούν λέξη–λέξη τα δήθεν επιχειρήματά του

Η προκλητική ρητορική του καθεστώτος Ερντογάν, σε συνδυασμό με την επιθετική στάση στο Αιγαίο και την Κύπρο έχει προκαλέσει εκνευρισμό στην Αθήνα, με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία να μην αφήνει πλέον αναπάντητη καμία λέξη των Τούρκων, είτε πρόκειται για αξιωματούχους είτε για τον ίδιο το «σουλτάνο».

Τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και ο Έλληνας πρωθυπουργός δίνουν καθημερινά μαθήματα στον Τούρκο πρόεδρο, αποδομώντας λέξη - λέξη τα δήθεν επιχειρήματά του. Το σημαντικότερο, πλέον δεν υπάρχουν περιστροφές... έξω από τα δόντια και με αδιάσειστα επιχειρήματα Παυλόπουλος και Τσίπρας δίνουν «παντελονάτες» απαντήσεις, αναγκάζοντας τον Ερντογάν να φανερώνει με τον πανικό του το πραγματικό του πρόσωπο και να εκτίθεται όχι μόνο στον ελληνικό λαό και τον τουρκικό, αλλά και διεθνώς.

Η νέα πρόκληση Ερντογάν και οι άμεσες απαντήσεις

Ο σουλτάνος, στην πρώτη του συνέντευξη έπειτα από την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, αποκάλυψε τις προθέσεις του για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται, χωρίς κατηγορητήριο, στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης.

«Πρώτα υπάρχουν οι γκιουλενιστές που έκαναν πραξικόπημα εναντίον του κράτους μας. Κι αυτοί στρατιωτικοί είναι. Κι εμάς πρέπει να μας τους δώσουν. Αν μας τους δώσουν, τότε κι εμείς θα τους βάλουμε (τους δύο Έλληνες) στο τραπέζι», είπε προκλητικά ο Ταγίπ Ερντογάν.

Άμεση ήταν η απάντηση του Προκόπη Παυλόπουλου

«Διαμηνύουμε ότι κάτι τέτοιο είναι αδιανόητο, όπως επίσης είναι πραγματικά λυπηρό να υπάρχει τέτοια σύγχυση ανάμεσα σε στρατιωτικούς που κρατούνται αυθαιρέτως και Τούρκους πολίτες οι οποίοι έχουν πάρει πολιτικό άσυλο σύμφωνα με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Συγκεκριμένα ο κ. Παυλόπουλος, από την Αρκαδία όπου βρέθηκε, έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στον Τούρκο Πρόεδρο:

«Για μας τους Έλληνες είναι ευπρόσδεκτες οι χθεσινές δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, για την ειρηνική συνύπαρξη των λαών μας. Μόνο που τέτοιες δηλώσεις έχουν σημασία και αξία, όταν συνοδεύονται από έργα. Και κάτι τέτοιο δεν προκύπτει αν αναλογιστεί κανείς αυτό το οποίο τονίστηκε από την πλευρά του σχετικά με τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς οι οποίοι κρατούνται αυθαιρέτως για μεγάλο χρονικό διάστημα, κατά παράβαση κάθε έννοιας φιλίας και καλής γειτονίας. Τα όσα δε υπονοούν κάποιοι και δυστυχώς ο Τούρκος πρόεδρος, εάν έχουν αποδοθεί σωστά αυτά τα οποία είπε, ότι τίθεται ζήτημα ανταλλαγής, διαμηνύουμε ότι κάτι τέτοιο είναι αδιανόητο, όπως επίσης είναι πραγματικά λυπηρό να υπάρχει τέτοια σύγχυση ανάμεσα σε στρατιωτικούς που κρατούνται αυθαιρέτως και Τούρκους πολίτες οι οποίοι έχουν πάρει πολιτικό άσυλο σύμφωνα με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου».

Ξεκάθαρο μήνυμα Τσίπρα

Ο πρωθυπουργός από το βήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στον Ταγίπ Ερντογάν ότι η χώρα μας απορρίπτει τις απαράδεκτες, όπως τις χαρακτήρισε, προϋποθέσεις της Άγκυρας για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, οι οποίοι παραμένουν στις φυλακές Αδριανούπολης. Μάλιστα, κάλεσε την Τουρκία να προχωρήσει έγκαιρα στις διαδικασίες επιστροφής τους στην Ελλάδα.

«Αναμένουμε την συντομότερη δυνατή επιστροφή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, ακριβώς όπως ορίζουν οι αρχές του Κράτους Δικαίου και ταυτόχρονα απορρίπτουμε, με τον πιο κατηγορηματικό και σαφή τρόπο, απαράδεκτες προϋποθέσεις και συμψηφισμούς» τόνισε συγκεκριμένα.

«Η κυβέρνηση με σοβαρότητα υπερασπίζεται τα κυρίαρχα δικαίωματα της πατρίδας»

«Η κυβέρνηση με σοβαρότητα και υπευθυνότητα υπερασπίζεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας, όπως αυτά προκύπτουν από τις διεθνείς συμβάσεις και το διεθνές δίκαιο», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, σχολιάζοντας την αυξημένη νευρικότητα το τελευταίο διάστημα της γείτονος Τουρκίας.

«Ταυτόχρονα», σημείωσε, «με αυξημένο κύρος και ανακτημένη αξιοπιστία, έχει καταφέρει να αξιοποιήσει στο έπακρο τη θέση της χώρας σε διεθνείς οργανισμούς, ώστε να δημιουργήσει ένα ευρύτερο πλαίσιο υποστήριξης και συμμαχιών για τη στήριξη των δίκαιων θέσεών της».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «οι τελευταίες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβούλιο άλλωστε, αλλά και έμπρακτη υποστήριξη τόσο της Ευρωπαϊκής ηγεσίας όσο και συνολικότερα του διεθνούς παράγοντα στο θέμα της απαράδεκτης κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφιβολίας, ότι στις προκύπτουσες διαφορές μας με την Τουρκία, έχουμε την ευρύτερη δυνατή στήριξη, μεγαλύτερη από ποτέ άλλοτε».

Παράλληλα, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν για την ανάγκη και την αξία των ειρηνικών σχέσεων, ανέφερε ότι είναι καλοδεχούμενες, ωστόσο επιτέθηκε στον Τούρκο πρόεδρο κατηγορώντας τον ότι τα λόγια του δεν συνδέονται με πράξεις.

«Πρέπει να έχουν αντανάκλαση και στην πράξη. Πρέπει να συνοδεύονται από έμπρακτο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και τις δικαιοκρατικές επιταγές», είπε, για να σχολιάσει πως «οι συμψηφισμοί ή τα καλέσματα για ανταλλαγή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών δεν μπορούν να χωρέσουν σε αυτό το δικαιοκρατικό πλαίσιο».

«Εμείς», τόνισε, «από τη δική μας πλευρά μαζί με την Ευρώπη και τους θεσμούς της, επιμένουμε να κρατάμε τη δέσμευση της Τουρκίας στο κράτος δικαίου».

Είναι προφανές πως Παυλόπουλος και Τσίπρας είναι αποφασισμένοι να απαντούν σε οποιονδήποτε επιβουλεύεται ελληνικά εδάφη... είτε λέγεται Τούρκος, είτε Αλβανός, είτε Σκοπιανός. Πάντα με διπλωματία, πάντα με επιχειρήματα, πάντα με στοιχεία που πηγάζουν από τις διεθνείς συνθήκες.

Σχετικές ειδήσεις