ΕΘΝΙΚΑ

Σκοπιανό: Νέος γύρος διαπραγματεύσεων Κοτζιά - Ντιμιτρόφ στις Βρυξέλλες - Τα επικρατέστερα ονόματα

Σκοπιανό: Νέος γύρος διαπραγματεύσεων Κοτζιά - Ντιμιτρόφ στις Βρυξέλλες - Τα επικρατέστερα ονόματα

Σκοπιανό | Ειδήσεις: «Ώρα Βρυξελλών» έχει σημάνει πλέον για το Σκοπιανό, καθώς σήμερα, Δευτέρα (28/05/2018), ανήμερα του Αγίου Πνεύματος, οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Σκοπίων, ο Νίκος Κοτζιάς κι ο Νίκολα Ντιμιτρόφ συναντώνται σε πρόγευμα εργασίας στη βελγική πρωτεύουσα, στο περιθώριο του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της ΕΕ, σε μια προσπάθεια να υπάρξει περαιτέρω σύγκλιση στο θέμα της ονομασίας της γείτονος.

ΣΕ ΔΙΑΡΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΣΙΠΡΑΣ ΚΑΙ ΖΑΕΦ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΥΡΕΣΗ ΛΥΣΗΣ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟ - ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΗΜΕΡΕΣ - ΕΝΤΕΙΝΕΤΑΙ Ο ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟΣ «ΠΥΡΕΤΟΣ»

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, οι δύο υπουργοί θα παραβρεθούν σε πρόγευμα εργασίας, όπου θα συζητήσουν εκ νέου τα θέματα - «αγκάθια» που δυσχεραίνουν το κλείσιμο μιας τελικής συμφωνίας ως προς το όνομα.

Η συνάντηση αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς μένουν να φανούν οι προθέσεις της σκοπιανής πλευράς, η οποία το τελευταίο διάστημα έχει προκαλέσει εκνευρισμό στην Αθήνα, εξαιτίας της παρελκυστικής τακτικής που επιμένει να ακολουθεί η κυβέρνηση Ζάεφ.

Ειδικότερα, τα «ήξεις αφήξεις» του Σκοπιανού υπουργού Εξωτερικών,Νίκολα Ντιμιτρόφ, στις επαφές του με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Κοτζιά, στη Νέα Υόρκη, ήταν εκείνα που οδήγησαν στην αποτυχία αυτού του γύρου των διαπραγματεύσεων για το ονοματολογικό.

Το «ταμείο» των συνομιλιών είναι μεν αισιόδοξο, ωστόσο οι γείτονες επιμένουν να τα θέλουν όλα μονά - ζυγά δικά τους, ιδίως ως προς σε ποια ονομασία θα καθίσει τελικά η «μπίλια» των συνομιλιών. Και τούτο αποδεικνύεται από το γεγονός ότι η κυβέρνηση Ζάεφ δεχόταν με πείσμα μεν το erga omnes, αλλά μόνο για την ονομασία «Μακεδονία του Ίλιντεν», μια πρόταση που όμως «κάηκε», όπως έγκυρα σας είχε ενημερώσει εδώ και λίγες ημέρες πρώτο το Newsbomb.gr.

Πλέον, οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξαιρετικά κρίσιμο σημείο εξαιτίας της αδιάλλακτης στάσης των γειτόνων, με τις προθέσεις τους ως προς το ονοματολογικό να θυμίζουν την παροιμία «και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο».

Παρά τις επίμονες προσπάθειες της ελληνικής πλευράς και της ζωηρής της διάθεσης να υπάρξει μια γόνιμη και ουσιαστική λύση, κάτι που άλλωστε φάνηκε και από τον ίδιο τον κ. Κοτζιά, οι Σκοπιανοί φαίνεται πως επιμένουν να επιλέγουν το... βηματισμό του κάβουρα σε διπλωματικό επίπεδο - ένα βήμα εμπρός και δύο πίσω - με αποτέλεσμα να οδηγούν τις συνομιλίες σε επικίνδυνα αδιέξοδα.

Πλέον οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στο Νίκο Κοτζιά και το Νίκολα Ντιμιτρόφ μεταφέρονται στις Βρυξέλλες, εκεί όπου τη Δευτέρα (28/05/2018) πραγματοποιείται το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Μιλώντας σε Έλληνες δημοσιογράφους, ο κ. Κοτζιάς είχε επισημάνει εδώ και ημέρες την ανάγκη να επιδείξει πραγματισμό η πλευρά των Σκοπίων, κάτι το οποίο δεν είδε - για μια ακόμη φορά - η ελληνική κυβέρνηση στις συνομιλίες της Νέας Υόρκης.

«Οι συζητήσεις έχουν εντατικοποιηθεί, η απόσταση που χωρίζει τα θέματα έχει μειωθεί, αλλά δεν έχουμε ακόμα καταλήξει σε τελική λύση», ξεκαθάρισε από την πλευρά του ο ειδικός διαμεσολαβητής Μάθιου Νίμιτς παρουσία του Νίκου Κοτζιά και του ομολόγου του, των Σκοπίων, Νίκολα Ντιμιτρόφ κάνοντας μια αποτίμηση της προόδου που επετεύχθη στην διάρκεια των διαβουλεύσεων που έλαβαν χώρα για το ονοματολογικό στην έδρα του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών.

«Είχαμε συναντήσεις, μιάμιση ημέρα συνομιλιών. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι οι συζητήσεις ήταν λεπτομερείς, τα θέματα είναι καλά προσδιορισμένα και έχουν περιοριστεί. Δεν έχουμε ακόμη τελική λύση των θεμάτων, αλλά και οι δυο πλευρές είναι αποφασισμένες να κάνουν αρκετά για την επίτευξη συμφωνίας και εργάζονται σκληρά για να το πετύχουν», σημείωσε ο κ. Νίμιτς.

Οι συζητήσεις των δύο υπουργών θα συνεχιστούν στις Βρυξέλλες, όπως είπε ο κ. Νίμιτς προσθέτοντας ότι «οι συνομιλίες έχουν εντατικοποιηθεί σημαντικά και οι δυο πλευρές έχουν σημαντικές θέσεις και εθνικά συμφέροντα που διακυβεύονται αλλά και οι δυο αναγνωρίζουν την σημασία της επίτευξης συμφωνίας και είναι αποφασισμένοι να το κάνουν».

Ερωτηθείς για το αν θα υπάρξει συνάντηση ανάμεσα στον Έλληνα και τον πρωθυπουργό των Σκοπίων στις αρχές Ιουνίου, ο ειδικός διαμεσολαβητής αρκέστηκε να πει ότι «οι δύο πλευρές γνωρίζονται πολύ καλά. Οι δυο υπουργοί μιλάνε συχνά και γνωρίζονται, οπότε θα βρουν έναν τρόπο για να το κάνουν».

Ωστόσο, ο κ. Νίμιτς φαίνεται πως το γνωρίζει πολύ καλά ότι εάν και στις Βρυξέλλες δεν υπάρξει σύγκλιση ανάμεσα στις δύο πλευρές, τότε το πολυπόθητο ραντεβού Τσίπρα – Ζάεφ στις Πρέσπες στις αρχές Ιουνίου θα πρέπει να θεωρείται αμφίβολο. Και τούτο γιατί, για να συμβεί αυτή η συνάντηση, θα πρέπει να έχει «κλειδώσει» η συμφωνία για το ονοματολογικό.

Ούτως ή άλλως, όπως εκτιμούν ειδικοί αναλυτές, τα χρονικά περιθώρια για λύση στο ονοματολογικό έχουν πλέον στενέψει ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 28 Ιουνίου και της αντίστοιχης συνόδου του NATO στις 11 και 12 Ιουλίου.

Διαβάστε επίσης:

Σε διαρκή επικοινωνία Τσίπρας και Ζάεφ

zaef tsipras skopiano

Υπενθυμίζεται ότι χθες, Κυριακή (27/05/2018) ο ΣΚΑΪ είχε μεταδώσει την πληροφορία ότι τις τελευταίες ημέρες είχαν νέα τηλεφωνική επικοινωνία ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με τον Σκοπιανό ομόλογό του, Ζόραν Ζάεφ, για το ονοματολογικό.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι δύο πρωθυπουργοί συνομίλησαν για τις τελευταίες εξελίξεις επί του ονοματολογικού, με έμφαση στο ζήτημα του «erga omnes» (σ.σ. ονομασία για όλες τις χρήσεις), ενώ έγινε εκτενής συζήτηση τόσο για τις συνομιλίες που είχαν οι κύριοι Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ στη Νέα Υόρκη, όσο και για την επικείμενη συνάντησή τους, τη Δευτέρα (28/05/2018) στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Δείτε το βίντεο:

Ποια ονόματα «παίζουν» στη διαπραγμάτευση

Σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση, η ονομασία, ουσιαστικά, είναι το μοναδικό από τα θέματα που παραμένει ανοιχτό, ενώ για όλα τα υπόλοιπα έχει υπάρξει συμφωνία.

Όπως προκύπτει από τα έως τώρα δεδομένα, οι Σκοπιανοί φαίνεται πως «υποχωρούν» στο θέμα της μια ονομασίας έναντι όλων (erga omnes).

Ωστόσο, επισημαίνουν πως αυτό το δέχονται μόνο για την ονομασία «Ιλιντένσκα Ματσεντόνιγια», δηλαδή Μακεδονία του Ίλιντεν. Τη συγκεκριμένη ονομασία εντούτοις, απορρίπτει η ελληνική πλευρά και επαναφέρει ξανά στο τραπέζι τα ονόματα που «παίζουν» εδώ και καιρό, στο πλαίσιο των προτάσεων που έχει υποβάλει ο Μάθιου Νίμιτς

Πρόκειται για τα:

  • Άνω Μακεδονία,
  • Νέα Μακεδονία,
  • Βόρεια Μακεδονία,
  • Μακεδονία του Βαρδάρη

Ενδεικτικό της κρισιμότητας που χαρακτηρίζει τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις, αλλά και του ότι απέχουν πολύ λίγο από την τελική συμφωνία, είναι ότι τη Δευτέρα ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς θα συναντήσει ξανά τον ομόλογό του Νικολά Ντιμιτρόφ στις Βρυξέλλες.

Στόχος, να βρεθεί κοινός τόπος στις συνομιλίες και να προχωρήσουν οι συζητήσεις για ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, κάτι για το οποίο πιέζουν ασφυκτικά οι Αμερικανοί.

«Ζεσταίνονται» νέα συλλαλητήρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

syllalitirio

Την ώρα που οι συνομιλίες για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων βρίσκονται στην… κόψη του ξυραφιού και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις καταιγιστικές εξελίξεις, η Επιτροπή Αγώνα για την ελληνικότητα της Μακεδονίας οργανώνει νέα συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα.

Τα μέλη της Επιτροπής, που συστάθηκε από τα συντονιστικά όργανα των δύο μεγάλων συλλαλητηρίων για τη Μακεδονία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, έχουν ήδη προχωρήσει σε σειρά επαφών με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και έχουν ζητήσει από αυτούς «να στηρίξουν έμπρακτα τον αγώνα των Ελλήνων πολιτών ενάντια στο ξεπούλημα του ονόματος της Μακεδονίας», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους.

Εντός των επόμενων ημερών, η Επιτροπή Αγώνα για την ελληνικότητα της Μακεδονίας, θα ανακοινώσει, σε συνεργασία με τις Παμμακεδονικές Ενώσεις, τη διοργάνωση συγκεντρώσεων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη αλλά και άλλες πόλεις της Ελλάδας.

Οι συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν στις επιλεγμένες πόλεις την 6η Ιουνίου στις 19:30.

Μέσω των συγκεντρώσεων η Επιτροπή Αγώνα θα επιδιώξει, όπως αναφέρει, να υπενθυμίσει στο πολιτικό προσωπικό της χώρας ότι ο ελληνικός λαός «έχει πάρει τις αποφάσεις του σχετικά με το όνομα της Μακεδονίας και απαιτεί την εφαρμογή τους».

«Η Επιτροπή Αγώνα για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας ξεκαθαρίζει προς την ελληνική κυβέρνηση ότι καμία ονομασία που θα περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία» δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από την ελληνική πλευρά», καταλήγει η ανακοίνωση.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις εξελίξεις για το Σκοπιανό


Σχετικές ειδήσεις

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Ροή Ειδήσεων