ΕΘΝΙΚΑ

Τουρκικός «Πορθητής»: Η Άγκυρα έβγαλε «μυθικό» γεωτρύπανο στη Μεσόγειο και απειλεί το Αιγαίο (vids)

Τουρκικός «Πορθητής»: Η Άγκυρα έβγαλε «μυθικό» γεωτρύπανο στη Μεσόγειο και απειλεί το Αιγαίο (vids)

Ένα ακόμη «θερμό» καλοκαίρι προβλέπεται στην κυπριακή ΑΟΖ, αφού η Τουρκία όχι μόνο δεν έχει σκοπό να σταματήσει τις παράνομες έρευνες και γεωτρήσεις, αλλά ρίχνει λάδι στη φωτιά, «πυρπολώντας» νέα ένταση.

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας και γαμπρός του Ερντογάν, λοιπόν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, δήλωσε ευθαρσώς πως αυτό το καλοκαίρι ξεκινά η διαδικασία γεώτρησης στη Μεσόγειο, στα νερά της οποίας «ρίχνει» τον «Πορθητή».

Συμμετείχε μάλιστα στην «τελετή αποχαιρετισμού του γεωτρύπανου στην Μεσόγειο» που πραγματοποιήθηκε στο Κοτζάελι, θυμίζοντας κάτι από… Ερντογάν, παραδίδοντας μαθήματα άκρατου εθνικισμού.

Το τουρκικό γεωτρύπανο ονομάστηκε «Πορθητής» γιατί, κατά τον Αλμπαϊράκ, παραπέμπει στην αναβίωση «της ισχυρής κληρονομιάς» των Τούρκων. Ο γαμπρός του «σουλτάνου» μάλιστα ελπίζει «μια μέρα να αναζητήσουν πετρέλαιο και στο Αιγαίο και τη Θάλασσα του Μαρμαρά»!

Ο Τούρκος υπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «αποχαιρετάμε τον "Πορθητή", ο οποίος αυτό το καλοκαίρι θα κάνει την πρώτη του γεώτρηση, βάθους 2.600 μέτρων, στα ανοιχτά της Αττάλειας. Προχωράμε στο μέλλον με περισσότερη ασφάλεια, με βήματα επαναστατικά και στην ενέργεια», συμπληρώνοντας με την υπόσχεση: «Θέλω να δώσω άλλη μια είδηση στο λαό μας. Θα προσθέσουμε και δεύτερο πλοίο μας δίπλα στον "Πορθητή" και θα ερευνήσουμε σπιθαμή με σπιθαμή τη θάλασσά μας στη Μαύρη Θάλασσα. Και το δεύτερο πλοίο μας θα προστεθεί στο νηολόγιο της τουρκικής εταιρείας πετρελαίου (ΤΡΑΟ) φέτος».