ΕΘΝΙΚΑ

Στη Βουλή των Σκοπίων η συμφωνία για το ονοματολογικό

Στη Βουλή των Σκοπίων η συμφωνία για το ονοματολογικό

Ξεκινά αύριο στη Βουλή των Σκοπίων η συζήτηση για την κύρωση της συμφωνίας με την Ελλάδα

Το υπουργικό συμβούλιο των Σκοπίων ενέκρινε σε σημερινή συνεδρίασή του το νομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί στο κοινοβούλιο για την κύρωση της συμφωνίας με την Ελλάδα που υπογράφτηκε χθες από τους πρωθυπουργούς Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ στους Ψαράδες των Πρεσπών.

Με βάση τα προβλεπόμενα το κοινοβούλιο θα συνέλθει με απόφαση του προέδρου του Ταλάτ Τζαφέρι στις 11 τοπική ώρα αύριο (19/06) και θα συζητήσει για την ανάγκη υιοθέτησης της συμφωνίας.

Εφόσον ανάψει το «πράσινο φως» επ' αυτού, όπως αναμένεται, δεδομένου ότι χρειάζεται απλή πλειοψηφία, το νομοσχέδιο για την κύρωση της συμφωνίας θα πρέπει να έχει ψηφιστεί από την ολομέλεια έως την Παρασκευή (22/06).

Οι πολιτικές αναλυτές και τα ΜΜΕ στα Σκόπια εκτιμούν ότι το νομοσχέδιο θα κυρωθεί άνετα.

Μετά την έγκριση της συμφωνίας, το νομοσχέδιο θα πρέπει να αποσταλεί στον πρόεδρο Ιβάνοφ, ο οποίος θα πρέπει εντός επτά ημερών να το υπογράψει. Αν ο Ιβάνοφ θέσει βέτο η συμφωνία επιστρέφει στο Κοινοβούλιο, αλλά στη συνέχεια θα πρέπει να υιοθετηθεί με απόλυτη πλειοψηφία και θα πρέπει να ψηφίσουν «υπέρ», 61 βουλευτές. Η συμφωνία στην περίπτωση αυτή αποστέλλεται και πάλι στον πρόεδρο, ο οποίος σύμφωνα με το Σύνταγμα είναι υποχρεωμένος να την υπογράψει, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σχετικές ειδήσεις