ΕΘΝΙΚΑ

Πηγές ΥΠΕΞ στο CNN Greece για απελάσεις Ρώσων: Όλοι πρέπει να σέβονται το διεθνές δίκαιο

Πηγές ΥΠΕΞ στο CNN Greece για απελάσεις Ρώσων: Όλοι πρέπει να σέβονται το διεθνές δίκαιο

Ξαφνική όξυνση στις σχέσεις Αθήνας και Μόσχας εξαιτίας της απέλασης δύο Ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα μετά από απόφαση του υπουργείου Εξωτερικών.

«Θέλουμε καλές σχέσεις με όλους, αρκεί να σέβονται το διεθνές δίκαιο και την ελληνική κυριαρχία. Σε αυτό το πλαίσιο ελήφθησαν τα απαραίτητα μέτρα», τονίζουν πηγές του υπουργείου Εξωτερικών στο CNN Greece, σχολιάζοντας την απόφαση για την απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών και την απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα για άλλους δύο.

Από την πλευρά της η Μόσχα εμφανίζεται έτοιμη να «απαντήσει» με τον ίδιο τρόπο σε αυτή την κίνηση της Αθήνας, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλούμενο το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας.

Υπενθυμίζεται, ότι η απόφαση της Αθήνας να προχωρήσει στην απέλαση Ρώσων διπλωματών, είναι, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Η Καθημερινή», «απάντηση» σε παράνομες ενέργειες εντός της ελληνικής επικράτειας, οι οποίες συνιστούν παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας.

Μεταξύ των κατηγοριών που απευθύνει η Αθήνα προς τους διπλωμάτες είναι οι απόπειρες αλίευσης και διακίνησης πληροφοριών, αλλά και χρηματισμού κρατικών λειτουργών. Η συγκεκριμένη υπόθεση, σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, φέρνει στην επιφάνεια μια υπόγεια ένταση που φαίνεται να υπάρχει ανάμεσα σε Αθήνα και Μόσχα, τα τελευταία δύο χρόνια, για λόγους οι οποίοι συνδέονται και με το γενικότερο περιβάλλον ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή.

Στο μικροσκόπιο της ελληνικής κυβέρνησης έχουν μπει μεταξύ άλλων, κινήσεις απόκτησης επιρροής σε δήμους και μητροπόλεις, καθώς και στο Άγιον Όρος, ενώ γίνεται λόγος και για προσπάθεια παρέμβασης σε ευαίσθητα ζητήματα της Ελλάδας στα Βαλκάνια, ειδικότερα δε στο ονοματολογικό των Σκοπίων. Η συγκεκριμένη υπόθεση ρίχνει τη σκιά της στις σχέσεις Αθήνας - Μόσχας, παρότι η ελληνική κυβέρνηση διαμηνύει πως παραμένει η γενικότερη καλή διάθεση έναντι της Ρωσίας.