ΕΘΝΙΚΑ

Αποκάλυψη - σοκ: Η απίστευτη κίνηση Τούρκων στο Αιγαίο που λίγοι γνωρίζουν

Αποκάλυψη - σοκ: Η απίστευτη κίνηση Τούρκων στο Αιγαίο που λίγοι γνωρίζουν

Ανησυχία για τις κινήσεις των Τούρκων ψαράδων στο Αιγαίο, που κλέβουν απροκάλυπτα το βίος των Ελλήνων - Απειλούν, ενώ δε διστάζουν να πυροβόλησαν για να εκφοβίσουν τους Έλληνες αλιείς -  Τα τουρκικά καΐκια φτάνουν έως και 30 μίλια μέσα στα ελληνικά ύδατα - Δημιουργούν πρόβλημα και στο περιβάλλον

Έντονη ανησυχία και προβληματισμός επικρατεί μεταξύ των Ελλήνων αλιέων που ψαρεύουν στο νοτιοανατολικό Αιγαίο, μετά το περιστατικό ανοιχτά της Λέρου με τους πυροβολισμούς από τουρκικές μηχανότρατες προς Έλληνες ψαράδες.

Κάτοικοι και αλιείς της Λέρου, μιλώντας στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» κάνουν λόγο για συντονισμένο πλάνο της γείτονος στο Αιγαίο, που περιλαμβάνει μαζικές παραβιάσεις των ελληνικών χωρικών υδάτων από τουρκικά σκάφη.

Οι τουρκικές μηχανότρατες φτάνουν το τελευταίο δεκαπενθήμερο, έως και 100 μέτρα από τα ελληνικά νησιά, ενώ σημειώνονται πολυάριθμα περιστατικά λαθραίας αλιείας και εκφοβισμού των Ελλήνων ψαράδων.

Οι τελευταίοι βρίσκονται σε απόγνωση καθώς βλέπουν τους Τούρκους να κλέβουν το βίο τους και μάλιστα παραβιάζοντας τη νομοθεσία εντός ελληνικών χωρικών υδάτων.

Οι ίδιοι καταγγέλλουν φραστικές επιθέσεις την ώρα που οι Τούρκοι περιγράφουν σύμφωνα με το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», ως «κεκτημένο δικαίωμά τους» την αλιεία σε ελληνικά ύδατα.

«Το τελευταίο δεκαπενθήμερο τα τουρκικά καΐκια φτάνουν έως και 30 μίλια μέσα στα ελληνικά ύδατα. Δεν πρόκειται για μεμονωμένες κινήσεις, αλλά για «αγέλες» καϊκιών που έρχονται για αλιεία στα νερά μας» καταγγέλλει ο διευθυντής του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», Θοδωρής Τσιμπίδης.

Ο ίδιος σημείωσε πως σε καθημερινή βάση βλέπει πάνω από 10 τουρκικά καΐκια να πλέουν σε ελληνικά νερά. «Το σημείο που επιλέγουν είναι ανάμεσα στα νησιά Αγαθονήσι – Φαρμακονήσι – Λειψοί – Πάτμος, καθώς εκεί υπάρχουν καλές ευκαιρίες για ψάρια», συμπληρώνει.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι τα τουρκικά καΐκια δεν επιχειρούν να αποκρύψουν την παρουσία τους από τις ελληνικές Αρχές.

Δημιουργούν πρόβλημα και στο περιβάλλον

«Μας προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι επιδιώκουν να φαίνονται. Στο παρελθόν φρόντιζαν να τηρούν τα προσχήματα, κλείνοντας το σύστημα εντοπισμού» τονίζει ο διευθυντής του Ινστιτούτου και καταλήγει: «Κλέβουν περισσότερα από έναν τόνο ψάρια. Το πρόβλημα που δημιουργούν αφορά και το περιβάλλον. Ρίχνουν τις πόρτες από τη μηχανότρατα και τις σέρνουν στο βυθό, με συνέπεια να δημιουργούν αθεράπευτα προβλήματα στις θάλασσές μας».

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο, οι τουρκικές παραβίασες γίνονται καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, κοντά σε τουριστικές περιοχές, όπως καταγράφηκαν τις περασμένες ημέρες από το ερευνητικό σκάφος του Ινστιτούτου.

Οι αλιείς της Λέρου σε έκτακτη γενική συνέλευση που πραγματοποίησαν τη Δευτέρα (13/08/2018) αποφάσισαν ότι θα προβούν σε κινητοποιήσεις, αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους από πλευράς κυβέρνησης. «Δεν θα διστάσουμε ακόμη και να πάμε κοντά σε τουρκικό σκάφος που ψαρεύει στα δικά μας ύδατα» σημειώνει στα «Παραπολιτικά» ο πρόεδρος των αλιέων, Χρήστος Τσακριός.

Διαβάστε επίσης:

Βάσεις 2018: Αυτή την ημερομηνία θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα - Οι τελευταίες εκτιμήσεις