ΕΘΝΙΚΑ

Κρίσιμο τετ-α-τετ Κοτζιά - Τσαβούσογλου στη Σμύρνη: Σε «τεντωμένο σχοινί» οι ελληνοτουρκικές σχέσεις

Κρίσιμο τετ-α-τετ Κοτζιά - Τσαβούσογλου στη Σμύρνη: Σε «τεντωμένο σχοινί» οι ελληνοτουρκικές σχέσεις

Νίκος Κοτζιάς | Μεβλούτ Τσαβούσογλου | ελληνοτουρκικές σχέσεις:Σημαντικές εξελίξεις φαίνεται ότι δρομολογεί στο επίπεδο των διμερών σχέσεων Ελλάδας – Τουρκίας η συνάντηση που έχουν σήμερα, Τρίτη (04/09/2018) στη Σμύρνη ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στο πλαίσιο της τελετής επανεγκατάστασης του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στο ανακαινισμένο ιδιόκτητο κτήριο Καπετανάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, στην τελετή έχουν προσκληθεί – μεταξύ άλλων – ο Μητροπολίτης Σμύρνης Βαρθολομαίος, ο Νομάρχης και ο Δήμαρχος Σμύρνης, εκπρόσωποι του Προξενικού Σώματος στη Σμύρνη, καθώς και μέλη της ελληνικής παροικίας.

Τα εγκαίνια του ελληνικού προξενείου πραγματοποιούνται λίγες μόλις εβδομάδες μετά την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, η σύλληψη και αυθαίρετη κράτηση των οποίων είχε αναστείλει επ' αόριστον την τελετή η οποία επρόκειτο αρχικώς να πραγματοποιηθεί στις 2 Μαρτίου.

Ταυτόχρονα, η συνάντηση Κοτζιά - Τσαβούσογλου έρχεται τρεις ημέρες μετά τις απαράδεκτες δηλώσεις Τσαβούσογλου στην εφημερίδα «Τα Νέα» για την υπόθεση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που παραμένουν στην Ελλάδα, μετά την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος στη γείτονα, στις 15 Ιουλίου 2016.

«Τους τελευταίους μήνες, σε αυτούς τους οκτώ πραξικοπηματίες παραχωρήθηκε άσυλο και αφέθηκαν ελεύθεροι από τα ελληνικά δικαστήρια. Η Ελλάδα έχει εκτεθεί ως χώρα που παρέχει ασφαλές καταφύγιο σε πραξικοπηματίες. Η απελευθέρωση των προδοτών πραξικοπηματιών που συνωμότησαν για την ανατροπή της δημοκρατίας σε γειτονική χώρα, από μια χώρα που υποστηρίζει ότι είναι το λίκνο της δημοκρατίας, δεν συνάδει με το Διεθνές Δίκαιο, αλλά ούτε και με τις καλές σχέσεις γειτονίας», ανέφερε ο κ. Τσαβούσογλου στα «Νέα».

Και πρόσθεσε: «Παραμένουμε αποφασισμένοι στην προσπάθειά μας να εξασφαλίσουμε ότι οι φυγάδες πραξικοπηματίες θα εκδοθούν και θα δικαστούν στην Τουρκία».

Διαβάστε σχετικά:

Εκτός ορίων ο Τσαβούσογλου: Είμαστε αποφασισμένοι για τους «8»

Κατά τα λοιπά, η συμβολική παρουσία του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, ο οποίος συνέβαλε στην επιτυχή κατάληξη της υπόθεσης μέσω της διαρκούς επικοινωνίας που διατηρούσε μαζί του ο Ν. Κοτζιάς, όπως επισημαίνουν διπλωματικές πηγές, καθώς και η συνάντηση που αναμένεται να έχουν οι δύο υπουργοί Εξωτερικών, θα συμβάλλουν στην ενίσχυση της αμοιβαίας κατανόησης και της επικοινωνίας μεταξύ των δύο πλευρών.

Το κτήριο Καπετανάκη βρίσκεται επί της παραλίας της Σμύρνης και αποτελεί σημείο ιστορικής αναφοράς του Ελληνισμού. Διεσώθη κατά τη Μικρασιατική Καταστροφή, αποτελώντας ένα από τα λιγοστά διασωθέντα παλαιά κτήρια της πόλης. Από το 1924, που επαναλειτούργησε η Προξενική Αρχή της Ελλάδας στη Σμύρνη μέχρι το 1955, το Γενικό Προξενείο στεγαζόταν σε διάφορα μισθωμένα ακίνητα επί της ιστορικής προκυμαίας της πόλης.

Το νεοκλασικό κτήριο κληροδότησε στο Ελληνικό Δημόσιο, το 1948, ο ομογενής Εμμανουήλ Καπετανάκης. Το 1955 παρεδόθησαν τα κλειδιά από τον Νομάρχη Σμύρνης. Διεκόπη, κατά αυτόν τον τρόπο η δικαστική διαδικασία για την αναγνώριση της ελληνικής κυριότητας του ακινήτου, σε μία προσπάθεια της Τουρκίας να κατευνάσει τη διεθνή κατακραυγή εναντίον της για τα Σεπτεμβριανά. Έκτοτε, το κτήριο Καπετανάκη στέγασε το Γενικό Προξενείο της Ελλάδος έως το 2001, οπότε και κρίθηκε ακατάλληλο, λόγω στατικών προβλημάτων.

Έπειτα από καθυστέρηση ετών, η σχετική σύμβαση ανακαίνισης-αποκατάστασης του διατηρητέου κτιρίου υπεγράφη το 2015. Τον Οκτώβριο του 2016 έγινε η προσωρινή παράδοση του έργου από την ανάδοχο εταιρεία. Το κόστος της ανακαίνισης-αποκατάστασης καλύφθηκε από εθνικούς πόρους, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Η επανεγκατάσταση του Γενικού Προξενείου στο κτήριο Καπετανάκη, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, πέραν της συμβολικής και ιστορικής της σημασίας για τον Ελληνισμό, αναμένεται να συμβάλλει σημαντικά στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών του Προξενείου σε Έλληνες και Τούρκους πολίτες.

Διαβάστε επίσης: