ΕΘΝΙΚΑ

Απογειώνεται... η αναβάθμιση των F-16

Απογειώνεται... η αναβάθμιση των F-16

Σήμερα (17/9) αναμένεται να κλείσει η τελική συμφωνία για την αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16 της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας στο επίπεδο «Viper», με τονΑρχηγό του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας να ασκεί πιέσεις ώστετο πρώτο Ελληνικό αεροσκάφος F-16πετάξει με προορισμό τιςΗνωμένες Πολιτείεςακόμη και εντός του 2018.

Ήδη κλιμάκιο της αμερικάνικής εταρίας Lockheed Martin βρίσκεται στην Ελλάδα και ξεκινούν οι συνομιλίες ανάμεσα στις δυο πλευρές ώστε να γίνουν απολύτως συγκεκριμένα τα χρονοδιαγράμματα.

Τα δεδομένα που υπάρχουν έλεγαν πως το 2019, τους πρώτους μήνες, τα Ελληνικά μαχητικά θα απογειωθούν για την Αμερική, όμως ο ίδιος ο Αρχηγός με βάσει τις συμφωνίες που γίνονται με τις Ηνωμένες πολιτείες κάνει τη δικές του επαφές, σε συνεννόηση με τον Πάνο Καμμένο και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη, ώστε να επισπευστούν οι διαδικασίες .

Οι τελευταίες πληροφορίες από πηγές της Πολεμικής Αεροπορίας αναφέρουν ότι στη χώρα μας εντός των επόμενων ημερών φτάνουν απάρτια της έκδοσης «Viper» τα οποία θα τοποθετηθούν στο αεροσκάφος «οδηγό» της αναβάθμισης.

Οι Αξιωματικοί που πετούν με τα F-16 Adv εξήγησαν πως πρόκειται για κάποιες «αναβαθμίσεις- τροποποιήσεις» του υπάρχοντος μοντέλου, του F-16 Block 52 Advance που διαθέτει η χώρα μας και βρίσκεται στην 116 Πτέρυγα Μάχης του Αράξου στις Μοίρες 335 «Τίγρης» και 336 «Όλυμπος», άλλωστε η αναβάθμιση του αεροπορικού στόλου της χώρας μας θα ξεκινήσει από τα τελευταία παραληφθέντα αεροσκάφη.

Οι εργασίες γι’ αυτές τις αναβαθμίσεις που θα υποστεί το αεροσκάφος «οδηγός» θα γίνουν ή στην ΕΑΒ είτε σε κάποιο από τα υπόστεγα της 116 ΠΜ που ήδη φιλοξενούν τα «Advance» της Πολεμικής Αεροπορίας.

Σε μια τετραετία σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα θα ξεκινήσει η εγκατάσταση όλων των απαραίτητων για την αναβάθμιση συστημάτων στα Ελληνικά φτερά (οι περισσότερες εργασίες στην ΕΑΒ) κι έναν χρόνο αργότερα οι πρώτοι Έλληνες ιπτάμενοι θα εκπαιδευτούν στο νέο τύπο κι αυτοί με τη σειρά τους να εκπαιδεύσουν τους υπόλοιπους πιλότους.

Τα 85 αναβαθμισμένα «μεταμοσχεύουν» ζωή στα άλλα F-16 της ΠΑ Τα 85 F-16 Block 70 Viper θα δώσουν το λιγότερο άλλα 20 ζωής, σε ένα από τα πιο δοκιμασμένα και πετυχημένα μοντέλα της σύγχρονης αεροναυπηγικής.

Το Link 16 που δίνει τη δυνατότητα διαλειτουργικότητας σε όλα τα μέσα των Ενόπλων Δυνάμεων και το ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης είναι

Πηγή: hellasjournal.com