ΕΘΝΙΚΑ

«Τορπίλη» Ιβάνοφ στο Σκοπιανό: Ιστορική αυτοκτονία οι Πρέσπες – Μην πάτε στο δημοψήφισμα

«Τορπίλη» Ιβάνοφ στο Σκοπιανό: Ιστορική αυτοκτονία οι Πρέσπες – Μην πάτε στο δημοψήφισμα

Γκιόργκι Ιβάνοφ | Σκοπιανό | δημοψήφισμα Σκόπια: Στα άκρα οδηγείται πλέον η αντιπαράθεση ανάμεσα στον πρόεδρο των Σκοπίων και την κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ, μετά και την έκκληση που απεύθυνε την Πέμπτη (27/09/2018) ο Γκιόργκι Ιβάνοφ από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στους πολίτες της χώρας του να μην προσέλθουν στο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου, που οδηγεί σε αλλαγή του ονόματος.

ΔΙΑΧΩΡΙΖΕΙ ΠΛΗΡΩΣ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΖΑΕΦ Ο ΠΡΌΕΔΡΟΣ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ ΚΑΙ ΚΑΛΕΙ ΣΕ ΜΠΟΪΚΟΤΑΖ

Ο κ. Ιβάνοφ χαρακτήρισε τη Συμφωνία των Πρεσπών και οποιαδήποτε πρόθεση για την υπερψήφισή της ως «ιστορική αυτοκτονία».

«Ως πολίτης, έχω λάβει την απόφασή μου: στις 30 Σεπτεμβρίου, δεν θα πάω να ψηφίσω», δήλωσε ο Ιβάνοφ κατά την ομιλία του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

«Και είμαι πεπεισμένος πως εσείς, οι συμπολίτες μας, θα πάρετε επίσης αυτή τη συνετή απόφαση», πρόσθεσε ο πρόεδρος των Σκοπίων.

Η απόρριψη της Συμφωνίας των Πρεσπών από τον πρόεδρο Ιβάνοφ, που πρόσκειται στην εθνικιστική δεξιά, είναι γνωστή. Όμως, τρεις ημέρες πριν από το δημοψήφισμα, απευθύνθηκε στους ηγέτες όλου του κόσμου για να υποστηρίξει ότι το «ναι» στο δημοψήφισμα θα μετέτρεπε τη χώρα του σε «ημι-κυρίαρχο κράτος με αποσαθρωμένο το δικαίωμα αυτοδιάθεσης». Αντιθέτως, αν αποτύχει το δημοψήφισμα, «θα δημιουργηθούν άλλες δυνατότητες συζήτησης», διαβεβαίωσε.

«Για να καταλήξουμε σε μια βιώσιμη, ρεαλιστική συμφωνία (...) πρέπει να συζητήσουμε, όχι να επιβάλουμε διά της βίας, χρειάζεται αμοιβαίος σεβασμός και όχι περιφρόνηση», πρόσθεσε.

Η συμφωνία αυτή «μας φέρνει σε κατάσταση τετελεσμένου γεγονότος: μας λέει ότι είμαστε πιο μικροί και πιο αδύναμοι και ότι πρέπει επομένως να δεχτούμε τη συμφωνία που θέλησε η Αθήνα», υπογράμμισε.

Ο Ιβάνοφ κατηγόρησε επίσης τα Ηνωμένα Έθνη ότι αποδέχτηκαν πριν από χρόνια «να παρέμβουν στο δικαίωμα αυτοδιάθεσης του μακεδονικού λαού», πιέζοντας για τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων για το όνομα της χώρας του.

Ζάεφ: Οι Έλληνες είναι φίλοι των Σκοπίων

Την πεποίθησή του πως οι Σκοπιανοί θα πάρουν μία ακόμη «σοφή» απόφαση στο δημοψήφισμα για τη συμφωνία των Πρεσπών, εξέφρασε, πάντως, από την πλευρά του ο Ζόραν Ζάεφ.

«Μη φοβάστε, βγείτε και ψηφίστε χωρίς αμφιβολία, για το αν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση», τόνισε χαρακτηριστικά ο Σκοπιανός πρωθυπουργός σε δημόσια συγκέντρωση λίγο πριν από το κρίσιμο δημοψήφισμα της 30ής Σεπτεμβρίου.

«Με τα χρόνια, οι πολίτες της Μακεδονίας έπαιρναν πάντοτε σοφές αποφάσεις και αυτό θα ξανασυμβεί στο επερχόμενο δημοψήφισμα», συμπλήρωσε ο Ζάεφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων των Σκοπίων.

«Οι πολίτες λαμβάνουν σοφές αποφάσεις επειδή αγαπούν την πατρίδα τους, φέρουν την ευθύνη για τα παιδιά τους. Ως εκ τούτου, έχουμε πάρει μια δίκαιη απόφαση και όλοι γνωρίζουν ότι έχουμε κάνει συμβιβασμό που βγάζει τη χώρα μας από το μακροχρόνιο status quo», συνέχισε, λίγες ώρες μετά την... πανηγυρική του δέσμευση προς τους επιχειρηματίες στους οποίους είπε ότι θα κάνουν «χρυσές» δουλειές στην Ελλάδα αν επικρατήσει το «ναι».

«Οι πολίτες θα πάρουν μια ιστορική απόφαση για το μέλλον τους και για το μέλλον της χώρας τους. Θα σταματήσουν την απομόνωση, είναι πλέον καιρός να ενταχθούμε και να γίνουμε πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης», υπογράμμισε ακόμα ο Ζάεφ, ο οποίος αναφέρθηκε στα οφέλη της συνεργασίας με τους γείτονες που «από εχθροί έχουν μετατραπεί σε φίλους της Μακεδονίας. Όλα όσα επιθυμούμε επιβεβαιώνονται στη συμφωνία, η οποία επιπλέον ανοίγει τις πόρτες της ΕΕ, του ΝΑΤΟ για τη χώρα μας. Με την επίτευξη της συμφωνίας καταδείξαμε δημοκρατική ωριμότητα, ευρωπαϊκούς τρόπους. Και η διεθνής κοινότητα έχει αναγνωρίσει ότι τώρα η χώρα έχει πολλούς ειλικρινείς φίλους από όλο τον κόσμο. Γι 'αυτό δεν ξέρω ποιος και γιατί θα μποϊκοτάρει το δημοψήφισμα. Θα μποϊκοτάρουν εναντίον τους και τι θα επιτύχουν;».

Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός αναφέρθηκε τέλος και στα οφέλη από το καθεστώς ένταξης στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι θα φέρει στα Σκόπια καλύτερη δικαιοσύνη, υγειονομική περίθαλψη, εκπαιδευτικό σύστημα και βιοτικό επίπεδο.

«Τις αξίες των υπερασπιστών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ που επιθυμούμε να μοιραστούμε και να απολαύσουμε εδώ στην πατρίδα. Μην φοβάστε, βγείτε και ψηφίστε χωρίς αμφιβολία, για το αν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση», κατέληξε, καλώντας τους πολίτες να αδράξουν την ευκαιρία για καλύτερο μέλλον.

Διαβάστε επίσης: