ΕΘΝΙΚΑ

Μεταξύ Κύπρου και Καστελλόριζου το Barbaros

Μεταξύ Κύπρου και Καστελλόριζου το Barbaros

Με τη «φωτιά» φαίνεται πως παίζει η Τουρκία, με τον Ερντογάν να έχει στείλει το ερευνητικό σκάφος Barbaros στο σημείο όπου εφάπτονται η ελληνική, η κυπριακή και η αιγυπτιακή υφαλοκρηπίδα.

Επικίνδυνη κλιμάκωση με φόντο τα ενεργειακά – Οι Τούρκοι κινούνται προς την ελληνική υφαλοκρηπίδα – Σε ετοιμότητα το Πολεμικό μας Ναυτικό

Ακολουθώντας το γεωτρύπανο «Πορθητής» που απέπλευσε από την Αττάλεια, η Άγκυρα κάνει την «επόμενη κίνηση» που όλοι ανέμεναν: Να προκαλέσει το Πολεμικό μας Ναυτικό εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Η Τουρκία με παράτυπη οδηγία προς ναυτιλωμένους δέσμευσε την περιοχή έκτασης 44.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων η οποία θα τεθεί σε ισχύ από αύριο 18 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει έως την 1η Φεβρουαρίου 2019.

Πρόκειται για την περιοχή – «φιλέτο» νοτίως του Κατσελλόριζου, την οποία επιθυμεί διακαώς ο «σουλτάνος» και το καθεστώς του.

Λίγο μετά τις 14:00 το μεσημέρι το Barbaros κινούνταν σε διεθνή ύδατα μεταξύ Κύπρου και Κατσελλόριζου.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΧΑΡΤΗ:

b1

Οι Τούρκοι πλέον «παίζουν τα ρέστα τους» σε Αιγαίο και κυπριακή ΑΟΖ έχοντας σκοπό να υλοποιήσουν πιθανόν ακόμη και διπλή γεώτρηση σε δύο περιοχές, προκειμένου να οριοθετήσουν τη δική τους ΑΟΖ.

Ο ένας στόχος της Άγκυρας είναι στα όρια του Νοτίου Αιγαίου (Δωδεκάνησα) και ο άλλος στην κυπριακή ΑΟΖ στα οικόπεδα 5, 6, 7 με στόχο να υφαρπάξουν με το «έτσι θέλω» θαλάσσιες περιοχές που φυσικά δεν τους ανήκουν.

Στην πρώτη περίπτωση στοχοποιείται από τους Τούρκους η θαλάσσια περιοχή ανάμεσα σε Ρόδο, Κάσο και Κρήτη και στην δεύτερη η κυπριακή ΑΟΖ στα βόρεια του νησιού σε συγκεκριμένα θαλάσσια οικόπεδα.

kastellorizo

Είναι προφανές πως ο Ερντογάν δεν θέλει μόνο μερίδιο και μάλιστα μεγάλο στην «πίτα» των υδρογονανθράκων αλλά, επιδιώκει να διαλύσει πάση θυσία την συμμαχία της Ελλάδος με την Αίγυπτο και το Ισραήλ, διότι αυτή «στραγγαλίζει» την χώρα του στην Ανατολική Μεσόγειο.\

Ουσιαστικά, οι Τούρκοι διαγράφουν πλήρως το Καστελόριζο, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα και η Κύπρος δεν έχουν κοινά θαλάσσια σύνορα και όλη η υφαλοκρηπίδα της Ανατολικής Μεσογείου πρέπει να διαμοιρασθεί με την αρχή της μέσης γραμμής μεταξύ της Τουρκίας και της Αιγύπτου.

Ο στόχος της Τουρκίας είναι και εμπράκτως να αμφισβητήσει το δικαίωμα της Ελλάδας και της Κύπρου σε υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο (πέραν της υφαλοκρηπίδας που συμπίπτει με τα χωρικά ύδατα των νησιών).

Ταυτόχρονα η κίνηση της Αγκύρας έρχεται σε απάντηση της Διακήρυξης της Τριμερούς Ελλάδας – Κύπρου - Αιγύπτου, όπου οι τρεις χώρες επανέλαβαν τη δέσμευσή τους και την αποφασιστικότητά τους για επίσπευση των διαδικασιών για την οριοθέτηση των μεταξύ τους θαλασσίων ζωνών.

Στις 29 Οκτωβρίου, κατά την εθνική γιορτή της Τουρκίας, στα ανοικτά της Αλάνιας θα ξεκινήσει η πρώτη γεώτρησή της στην Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με δήλωση του Προέδρου της Επιτροπής Ενέργειας του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Νετζντέτ Παμίρ στο Sputnik, όπως μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Νετζντέτ Παμίρ αποκάλυψε ότι «αυτή είναι η ημερομηνία που έχει δοθεί» και η γεώτρηση θα διαρκέσει πέντε μήνες στα ανοιχτά της Αλάνιας και στη συνέχεια το γεωτρύπανο θα πάει ανοικτά της Φινίκε.

Διαβάστε επίσης:

Κασόγκι: Τον διαμέλισαν ζωντανό - Οι φρικτές κραυγές και η εξαφάνιση του πτώματος με οξύ