ΕΘΝΙΚΑ

Στην Κύπρο το γεωτρύπανο της ExxonMobil – Όλοι οι στόλοι στην κυπριακή ΑΟΖ

Στην Κύπρο το γεωτρύπανο της ExxonMobil – Όλοι οι στόλοι στην κυπριακή ΑΟΖ

Στο Οικόπεδο 10 σε μερικές ώρες το Stena IceMax – Συνοδεύεται από αμερικανικά σκάφη - Συσσώρευση πολεμικών πλοίων γύρω από τη Μεγαλόνησο – Τι θα κάνει η Τουρκία – Σε ετοιμότητα το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό

Η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας έκανε ένα μεγάλο βήμα για την πραγματοποίηση του ονείρου εκατομμυρίων Ελλήνων: Σε λίγες μέρες ο αμερικανικός ενεργειακός κολοσσός Exxon Mobil σε συνεργασία με την εταιρεία πετρελαίων του Κατάρ, θα επιχειρήσει γεώτρηση στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ.

Η γεώτρηση θα γίνει με το γεωτρύπανο Stena IceMax της Εxxon Mobil, που αναχώρησε από τις Κανάριες νήσους για την Κύπρο. Το Stena IceMax φέρει βρετανική σημαία, έχει διπλό πύργο και τρυπάνι + 1Α1.

Στις 7.00 το πρωί (ώρα Ελλάδος) πέρασε το Γιβραλτάρ και εισήλθε στα νερά της Μεσογείου. Έχει κατεύθυνση το λιμάνι της Λεμεσού, όπου το αναμένουν τα συνοδευτικά πλοία. Στην Ανατολική Μεσόγειο και γύρω από την κυπριακή ΑΟΖ, έχουν συνωστιστεί οι στόλοι των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βρετανίας, της Ρωσίας, του Ισραήλ, της Αιγύπτου, αλλά και της Τουρκίας. Εκεί φυσικά βρίσκεται και το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.

Πώς θα αντιδράσει ο Ερντογάν

Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, οι τουρκικές απειλές εναντίον του οικοπέδου 10 θα μείνουν …απειλές, καθώς η Αμερική έχει προειδοποιήσει την Τουρκία ότι το γεωτρύπανο της Exxon Mobil είναι υπό αμερικανική προστασία. Το γεωτρύπανο θα συνοδεύεται για λόγους ασφαλείας από αμερικανικά πολεμικά πλοία. Στο σημείο αυτό, θα πρέπει να τονιστεί για να μην προτρέχουν μερικοί και να βγάζουν συμπεράσματα, ότι η προστασία γίνεται για λόγους ασφάλειας, βασικά για να αντιμετωπιστούν τρομοκρατικές ενέργειες. Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής, το γεωτρύπανο και τα πλοία που το συνοδεύουν θα προστατευθούν και από άλλες απειλές.

Οι Τούρκοι πήραν τα μηνύματα των Αμερικανών και δεν θα ενοχλήσουν το γεωτρύπανο της αμερικανικής εταιρείας, της Exxon Mobil. Στην κυπριακή ΑΟΖ παίζονται πολύ μεγάλα συμφέροντα, η αμερικανική εταιρεία έχει ξοδέψει ήδη πάρα πολλά εκατομμύρια, και δεν θα επιτρέψουν σε κανένα να τους εμποδίσει.

Βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Ταγίπ Ερντογάν δεν είναι ένας λογικός ηγέτης. Είναι ένας απρόβλεπτος άνθρωπος, που λένε πως δεν ελέγχει τα νεύρα του… Άρα το πως θα αντιδράσει είναι άγνωστο, αλλά είναι δύσκολο να ρισκάρει μεγαλύτερη κριση με την Αμερική.

Χθες, Σάββατο (04/11), εκδόθηκε από τις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας NAVTEX (οδηγία προς ναυτηλομένους), με την οποία δεσμεύεται η περιοχή στην κυπριακή ΑΟΖ από τις 10 Νοεμβρίου έως και 25 Φεβρουαρίου 2019, όπου ο αμερικανικός πετρελαϊκός κολοσσός EXXON MOBIL σε συνεργασία με την Qatar Petroleum θα κάνει γεώτρηση στο Οικόπεδο 10. Σύμφωνα με τη NAVTEX 364/18, που κοινοποιήθηκε από το LARNACA/CYPRUS RADIO, από τις 10 Νοεμβρίου ξεκινούν οι προγραμματισμένες εργασίες για την προετοιμασία της γεώτρησης και ως εκ τούτου καλούνται όλα τα πλοία που πλέουν στην περιοχή να επιδεικνύουν την ανάλογη προσοχή όταν πλησιάζουν στο συγκεκριμένο σημείο.

Το γεωτρύπανο Stena IceMax, που κατασκευάστηκε το 2011 από τη Samsung Heavy Industries, αναμένεται στο λιμάνι της Λεμεσού στις 12 Νοεμβρίου. Το IceMAX σχεδιάστηκε ειδικά για να λειτουργήσει στις πιο αντίξοες κλιματικές συνθήκες του κόσμου – κυρίως στην Αρκτική, και διαθέτει μεγάλο μέρος του εξοπλισμού του που έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί σε θερμοκρασίες έως -30 βαθμούς, αλλά και σε μεγάλες γεωλογικές πιέσεις.

Είναι ικανό να λειτουργεί σε βάθη νερού έως και 10.000 πόδια κάτω από τον βυθό της θάλασσας(3048m). Έχει μήκος 228 μέτρα, πλάτος 42, μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι και 180 άτομα προσωπικό και έχει και ελικοδρόμιο. Η γεώτρηση θα γίνει με το γεωτρύπανο Stena IceMax της Εxxon Mobil, που αναχώρησε από τις Κανάριες νήσους για την Κύπρο. Τ

ο Stena IceMax φέρει βρετανική σημαία, έχει διπλό πύργο και τρυπάνι + 1Α1. Το γεωτρύπανο Stena IceMax (με το χρώμα του ουρανου, πίσω απο τα πλοία με το κόκκινο χρώμα), τη στιγμή που εισέρχεται στη Μεσόγειο.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, hellasjournal.com