ΕΘΝΙΚΑ

Έλληνες και Αιγύπτιοι πιλότοι έδιωξαν τους Τούρκους (pics+vid)

Έλληνες και Αιγύπτιοι πιλότοι έδιωξαν τους Τούρκους (pics+vid)

Εξαφανίστηκαν τα φτερά με την ημισέληνο από το Αιγαίο...

Ηχηρό μήνυμα στις προκλήσεις της Άγκυρας στο Αιγαίο έστειλε η Πολεμική μας Αεροπορία σε συνεργασία με αυτή της Αιγύπτου.

Η συμμαχία μεταξύ Αθήνας και Καΐρου εδραιώνεται και δεν είναι η πρώτη φορά που συνεργάζονται στρατιωτικά απέναντι στην Άγκυρα.

Μην ξεχνάμε πως η Αίγυπτος είναι μία υπεδύναμη στρατιωτικά και αυτό διότι ο στρατηγός Αλ-Σίσι ισχυροποίησε τις Ένοπλες Δυνάμεις του τα τελευταία χρόνια με ένα διαρκές εκσυγχρονισμό του στόλο του.

Εντός FIR Αθηνών και έως το όριο της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας πραγματοποιούνται οι εναέριες ασκήσεις ανάμεσα σε μαχητικά της Ελλάδας και της Αιγύπτου στο πλαίσιο της Ελληνο-Αιγυπτιακής άσκησης «Μέδουσα», στην ευαίσθητη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου αλλά και κάτω από τη Γαύδο που έβαλε στο μάτι η Τουρκία μέσω των χαρτών που θέλησε να δημοσιοποιήσει.

Με τον τρόπο αυτό η Ελληνική και η Αιγυπτιακή πολεμική αεροπορία στέλνουν ένα σαφές μήνυμα ισχύος αλλά και αποτροπής, σε οποιονδήποτε επίδοξο θελήσει να προκαλέσει.

Μια από τις πιο χαρακτηριστικές εικόνες που καταγράφηκε πριν από λίγες ώρες από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας ήταν ότι στο καθημερινό δελτίο «παραβατικής» συμπεριφοράς των πτητικών μέσων της Τουρκίας, υπάρχει μόλις μια παράβαση του Εθνικού Εναέριου Χώρου από ελικόπτερο της γειτονικής χώρας, η οποία λόγω της αυξημένης δραστηριότητας στον αέρα Ελληνικών μαχητικών απείχε από τις προκλήσεις.

Εξάλλου, είναι γνωστό ότι οι Τούρκοι πιλότοι είναι άπειροι, μιας και τους έμπειρους τους έκλεισε στη φυλακή το καθεστώς Ερντογάν, και δεν τολμούν να βγουν στη μάχη του Αιγαίου που καθημερινά χάνουν από τους Έλληνες. Πόσω μάλλον τώρα που στον αέρα βρίσκονται και πανίσχυρα αιγυπτιακά φτερά.

Το ελληνικό ιπτάμενο ραντάρ, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι το αεροσκάφος που συντονίζει τα εναέρια εκπαιδευτικά σενάρια, το οποίο ναι μεν πέταξε υπό Νατοϊκό “καπέλο” στην Ανατολική Μεσόγειο στο πλαίσιο της διαρκούς επιχείρησης κατά της τρομοκρατίας στην περιοχή, πλην όμως για κάποια ώρα είχε διπλό ρόλο, να συντονίσει τα F-16 της Ελλάδας και της Αιγύπτου, αναφέρει το hellasjournal.

Τα μαχητικά των δύο χωρών, πέταξαν για αρκετή ώρα και πάνω από τη Γαύδο, Νότια της Κρήτης πραγματοποιώντας ποικίλα σενάρια, προσβολής στρατηγικών επίγειων στόχων αλλά και αερομαχίες, κάτι στο οποίο οι Έλληνες ιπτάμενοι, είναι οι “καθηγητές” των Αιγυπτίων συναδέλφων τους.

Χαρακτηριστικό του ενδιαφέροντος του Καϊρου για την άσκηση Μέδουσα, είναι και το γεγονός πως εκτός από τα διαρκή ρεπορτάζ μέσων ενημέρωσης, όλη την περασμένη εβδομάδα, την αεροπορική αποστολή τους, ακολουθεί και τηλεοπτικό συνεργείο το οποίο στέλνει εικόνα πίσω στην Αίγυπτο, ενώ συνεχώς το Κάιρο αναφέρεται στην στρατηγικής σημασίας συμμαχία με την Ελλάδα.

H Κύπρος συμμετέχει στην άσκηση με ένα Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης και με προσωπικό μονάδων των ειδικών δυνάμεων.

Σημειώνεται ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της Αιγύπτου επεσήμαναν αυτές τις ημέρες πως η άσκηση είναι η μεγαλύτερη στη Μεσόγειο. Το Υπουργείο Άμυνας αλλά και το ελληνικό Πεντάγωνο δίνουν μεγάλο βάρος στην άσκηση καθώς θεωρούν ότι ενισχύει τον γεωπολιτικό ρόλο και με την υλοποίησή της άσκησης οικοδομείται μία ισχυρή συμμαχία στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ANT1:

Διαβάστε επίσης:

Τέλη κυκλοφορίας 2019 - gsis.gr: Αναρτήθηκαν στο TAXIS - Δείτε πώς γίνεται η εκτύπωση