Σκόπια: Τα «γυρίζει» ο Ζάεφ - Παρερμηνεύτηκαν τα σχόλια μου

Σκόπια: Τα «γυρίζει» ο Ζάεφ - Παρερμηνεύτηκαν τα σχόλια μου

Τα «μαζεύει» η κυβέρνηση των Σκοπίων μετά τις δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ περί «μακεδονικής μειονότητας» και «μακεδονικής γλώσσας» στην Ελλάδα, κάνοντας λόγο για «παρερμηνεία» των σχολίων. Μάλιστα, στην ανακοίνωση η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας υπογραμμίζει την προσήλωση του πρωθυπουργού της χώρας στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί, ότι πριν τα περί «παρερμηνείας» των Σκοπίων, το Μέγαρο Μαξίμου άφησε τις δηλώσεις του Ζάεφ να... περάσουν, αφού δεν υπήρξε καμία ανακοίνωση - απάντηση. Το μόνο που έκανε η ελληνική κυβέρνηση είναι να κρυφτεί πίσω από τις δηλώσεις Προκόπη Παυλόπουλου και πίσω από ένα τηλεφώνημα που φέρεται να έκανε ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς...

Τι αναφέρει η κυβέρνηση Ζάεφ

Όπως τονίζει ανακοίνωση της κυβέρνησης, που αναμεταδίδεται από αρκετές ιστοσελίδες των Σκοπίων, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει πλήρως τη Συμφωνία και «όλες οι ενέργειες και οι δηλώσεις γίνονται με καλή πίστη» για να στηριχτεί η συμφωνία.

«Ως χώρα που φιλοδοξεί να ενταχθεί στην Ε.Ε. κατανοούμε ότι η εκάστοτε χώρα φροντίζει τους πολίτες της και ότι οι χώρες των Βαλκανίων δεν παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις των γειτονικών τους χωρών», υπογραμμίζει η ανακοίνωση, και συμπληρώνει:

«Θέλουμε να υπογραμμίσουμε το άρθρο 4 (3) της συμφωνίας Πρεσπών βάσει του οποίου δεσμευόμαστε να μην παρεμβαίνουμε στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας (...) Με αυτή την έννοια, είναι κατανοητό ότι οι πολιτικές γλώσσας και στις δύο χώρες δεν καθορίζονται από τη συμφωνία Πρεσπών. Κατανοούμε και σεβόμαστε ότι το ζήτημα που αφορά στις γλώσσες που διδάσκονται στην Ελλάδα είναι ένα ζήτημα εσωτερικών υποθέσεων και εσωτερικής πολιτικής».

Οι διευκρινίσεις αυτές έρχονται μετά από αναφορά του Ζόραν Ζάεφ για διδασκαλία «μακεδονικών» στα ελληνικά σχολεία.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ και ο υπουργός εξωτερικών της γειτονικής χώρας Νικολά Ντιμιτρόφ, κατά τη διάρκεια της κατάθεσης τροπολογιών στη βουλής των Σκοπίων, δεν δίστασαν να κάνουν λόγο για διδασκαλία της «Μακεδονικής γλώσσας» στη Ελλάδα, καθώς κι ότι από εδώ και στο εξής η χώρα τους, θα αποτελεί το βόρειο τμήμα της «Μακεδονίας».