ΕΘΝΙΚΑ

Εκρηκτικό σκηνικό: O Eρντογάν στέλνει το Barbaros στο Καστελόριζο

Εκρηκτικό σκηνικό: O Eρντογάν στέλνει το Barbaros στο Καστελόριζο

Σε ένα ακόμα εκρηκτικό σκηνικό με προκλήσεις και παραβιάσεις των διεθνών συνθηκών προχωρά η Τουρκία στην προσπάθεια της να αντιδράσει στα τεκτενόμενα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Χθες το βράδυ (10/12) η Άγκυρα εξέδωσε ΝAVTEX για σεισμογραφικές έρευνες όχι μόνο εντός της Κυπριακής ΑΟΖ αλλά και εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην περιοχή του Καστελόριζου.

Ετσι με την ναυτική οδηγία 1291/18 οι Τουρκικές Αρχές ανήγγειλαν την διεξαγωγή σεισμογραφικών ερευνών από το Barbaros και τα συνοδευτικά σκάφη Tanux-1 και Apollo Moon για το διάστημα 10-13 Δεκεμβρίου στις περιοχές που επικαλύπτουν την Κυπριακή ΑΟΖ και την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Αυτή η επικάλυψη μάλιστα αφορά τις περιοχές για τις οποίες στο παρελθόν η Αγκυρα είχε εκδώσει παράνομες άδειες ερευνών για την τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίου ΤΡΑΟ το 2012.

Σύμφωνα με hellasjournal.com, το καθεστώς Ερντογάν προχωρά στην νέα σοβαρή πρόκληση, την παραμονή της έναρξης στην Ουάσιγκτον του στρατηγικού διαλόγου μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ με την συμμετοχή του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργου Κατρούγκαλου και ενώ επίκειται η πολύ σημαντική τριμερής συνάντηση κορυφής μεταξύ Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ στις 20 Δεκεμβρίου στην Βηθεσδά του Ισραήλ, όπου επρόκειτο να παραστεί και εκπρόσωπος των ΗΠΑ.

Η Ουάσιγκτον έχει εκφράσει την βούληση να θεσμοθετήσει την συμμετοχή της σε αυτού του είδους τις τριμερείς συνεργασίες και σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν προχωρημένες συνομιλίες για την συμμετοχή κορυφαίου Αμερικανού αξιωματούχου, στην επόμενη συνάντηση κορυφής της Τριμερούς, όπου πιθανότατα θα υπάρξουν και εξελίξεις σε ότι αφορά την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας για την κατασκευή του αγωγού East Med, που θα παρακάμπτει οριστικά την Τουρκία στον διάδρομο μεταφοράς του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη.

Διαβάστε επίσης:

Δολοφονία φοιτήτριας: Βίντεο με τον άγριο ξυλοδαρμό του 19χρονου μέσα στις φυλακές