ΕΘΝΙΚΑ

Νέα πρόκληση από Τουρκία: Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας στο Αιγαίο

Νέα πρόκληση από Τουρκία: Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας στο Αιγαίο

Συνεχίζει το επικίνδυνο παιχνίδι των προκλήσεων η Τουρκία, ανεβάζοντας επικίνδυνα το διπλωματικό θερμόμετρο στις σχέσεις μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας.

Μετά τις «εμπρηστικές» δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι «οι ενέργειες της Ελλάδας και της ''Ελληνικής Κύπρου'' στην περιοχή για υδρογονάνθρακες συνιστούν απειλή και κίνδυνο για την Τουρκία», ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, προχωράει σε ένα νέο κρεσέντο προκλήσεων, απειλώντας εμμέσως πλην σαφώς Ελλάδα και Κύπρο.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο Anadolu ο Ακάρ δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο».

Ο πρώην αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων έκανε, κατά την ίδια πηγή, και αναφορά στη «γαλάζια πατρίδα» το δόγμα δηλαδή της Άγκυρας ότι δεν θα αφήνει κανέναν να κάνει οτιδήποτε στη θάλασσα χωρίς προηγουμένως να ερωτηθεί και να συμφωνήσει η ίδια.

Ξεκάθαρο μήνυμα των ΗΠΑ

Παράλληλα σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα να μην παρενοχλήσει τις γεωτρήσεις που γίνονται στην κυπριακή ΑΟΖ στέλνει με συνέντευξή του στην Καθημερινή ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Γουές Μίτσελ. Τονίζει ότι η άποψη των Τούρκων για την ΑΟΖ της Κύπρου αποτελεί «μειοψηφία του ενός», καθώς το Διεθνές Δίκαιο ορίζει ότι η Λευκωσία μπορεί να εκμεταλλευθεί τους πόρους της, με τρόπο δίκαιο.

Σε ερώτηση σχετικά με τις τουρκικές παρενοχλήσεις στις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ ο Γουές Μίτσελ απάντησε: «Ο κατάλληλος τρόπος για τη στάση των ΗΠΑ σε αυτό είναι να στείλει ένα πολύ καθαρό μήνυμα προς όλους, συμπεριλαμβανομένων ειδικά και των Τούρκων. Επίσης δεν θα δούμε φιλικά κανενός είδους παρενόχληση στα νερά της Κύπρου ειδικά όταν εμπλέκονται αμερικανικά πλοία».

Διαβάστε επίσης:

Καιρός - Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Προσοχή από τις επόμενες ώρες - Πού θα «χτυπήσουν» ισχυρά φαινόμενα

Πάτρα: 35χρονος κοιμήθηκε φτωχός και ξύπνησε...πάμπλουτος!

Εορταστικό ωράριο: Ανοικτά σήμερα τα εμπορικά καταστήματα - Μέχρι τι ώρα θα λειτουργήσουν

Χριστούγεννα 2018 - Χιόνια στην Αθήνα - Τι αποκαλύπτει μετεωρολόγος για τον καιρό στις γιορτές