Τα μαζεύει τώρα ο Παπακωνσταντίνου

Τα μαζεύει τώρα ο Παπακωνσταντίνου

Ποικίλες αντιδράσεις προκάλεσε η συνέντευξη του υπουργού Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου στην εφημερίδα Χουριέτ.

Όπως σας ενημέρωσε από χθες το newsbomb.gr, η εφημερίδα παρέθετε δηλώσεις του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, σύμφωνα με τις οποίες "η διασύνδεση των ελληνικών νησιών με τουρκικά δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, ίσως βοηθήσει ώστε να ξεπεραστούν τα πρόσφατα πολιτικά προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών".

Επίσης ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε στην εφημερίδα ότι «πάντα θέλαμε να διασυνδέσουμε τα νησιά με την ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά υπάρχει μια πιθανότητα να τα διασυνδέσουμε με τουρκικά δίκτυα» και πρόσθεσε ότι η κίνηση ίσως αποδειχθεί περισσότερο προσιτή και αποτελεσματική για την Ελλάδα.

Μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, το ΥΠΕΚΑ εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση στην οποία αναφέρει τα εξής:

"Σχετικά με σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας “Ελεύθερος Τύπος” με τίτλο “Τουρκική απόβαση με ηλεκτρικό ρεύμα σε ελληνικά νησιά”, και ανάλογα δημοσιεύματα σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα, διευκρινίζονται τα εξής:

- Ούτε υπάρχει οποιοσδήποτε σχεδιασμός για τη διασύνδεση των ελληνικών νησιών με την Τουρκία, ούτε έχει γίνει από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ οποιαδήποτε συζήτηση για το ζήτημα αυτό με την τουρκική πλευρά.

- Σήμερα, υπάρχει ηλεκτρική διασύνδεση της ηπειρωτικής Ελλάδας με την Τουρκία μέσω της γραμμής υψηλής τάσης 400 kV ΚΥΤ Φιλίππων - ΚΥΤ Ν. Σάντας -Babaeski (Τουρκία), η οποία τέθηκε σε δοκιμαστική λειτουργία τον Σεπτέμβριο 2010 και τώρα βρίσκεται στην πρώτη φάση της εμπορικής λειτουργίας. Η διαθέσιμη μεταφορική ικανότητα είναι περιορισμένη περίπου στα 100-150 MW.

- Κανένα από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου δεν διαθέτει ηλεκτρική διασύνδεση με την Τουρκία, αφού τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου διαθέτουν αυτόνομα συστήματα παραγωγής και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.

- Βασικό κομμάτι του ενεργειακού σχεδιασμού της χώρας μας αφορά στη διασύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα, η οποία προβλέπει τρεις φάσεις:

Τη διασύνδεση των Κυκλάδων με την ηπειρωτική Ελλάδα, που βρίσκεται στη φάση δημοπράτησης μέσω διεθνούς διαγωνισμού,

Τη διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα, για την οποία έχει ήδη ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της μελέτης από ομάδα εργασίας των ΔΕΣΜΗΕ, ΔΕΗ και ΡΑΕ για την πιο συμφέρουσα λύση σε σχέση με την αυτόνομη ανάπτυξη παραγωγής ή την διασύνδεση της Κρήτης με το ηπειρωτικό σύστημα. Η μελέτη δόθηκε στη δημοσιότητα την άνοιξη του 2011, ενώ βρισκόμαστε στη δεύτερη φάση για την χάραξη της διαδρομής και την ισχύ που θα έχει αυτή,

Τη διασύνδεση των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου και των Δωδεκανήσων που θα ολοκληρωθούν σε επόμενο στάδιο.

- Όσον αφορά στο ζήτημα της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, επισημαίνεται ότι η απελευθέρωση δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το ζήτημα της διασύνδεσης, αντίθετα με τις εικασίες “έγκυρων πηγών” σε μερικά δημοσιεύματα.

- Σε σχέση με το αν μπορούν να συμμετέχουν τουρκικές εταιρείες στις διαγωνιστικές διαδικασίες για τη ΔΕΠΑ, αλοίμονο αν η χώρα μας δήλωνε ότι αποκλείονται από τους διαγωνισμούς εταιρείες συγκεκριμένων άλλων χωρών. Άλλωστε και η Ελλάδα δραστηριοποιείται αντίστοιχα, στη βάση του σχετικού μνημονίου που ευνοεί τις διμερείς συνεργασίες'.