ΕΘΝΙΚΑ

Αποκάλυψη: Αυτά είναι τα απόρρητα έγγραφα της CIA για το Σκοπιανό και τις ελληνοαλβανικές σχέσεις

Αποκάλυψη: Αυτά είναι τα απόρρητα έγγραφα της CIA για το Σκοπιανό και τις ελληνοαλβανικές σχέσεις

Βαλκάνια, έτος 1949: Η Ελλάδα βρίσκεται «λαβωμένη» από τις επιπτώσεις της γερμανικής Κατοχής όσο και του αδελφοκτόνου Εμφυλίου Πολέμου και η CIA θέτει σε πλήρη εφαρμογή το σχέδιο των ΗΠΑ για οικονομική διείσδυση στις χώρες της Βαλκανικής. Εβδομήντα χρόνια μετά, οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες αποχαρακτηρίζουναπόρρητα έγγραφα της εποχής εκείνης, αποκαλύπτοντας ένα απίστευτο διπλωματικό παρασκήνιο για το «σοβιετικό κίνδυνο» που απειλούσε τη χερσόνησο του Αίμου, το «Μακεδονικό ζήτημα» αλλά και την αλβανική «Μεγάλη Ιδέα».

ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΣΥΝΕΒΑΙΝΕ 70 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ – ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΗΠΑ ΦΟΒΟΥΝΤΑΝ «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ» ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΑΛΒΑΝΙΑ

Στα έγγραφα της CIA αποκαλύπτονται η δράση και οι κινήσεις του τότε πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ελλάδα Cavendish W. Cannon (1895-1962), ο οποίος φαίνεται να αποδίδει μεγάλη σημασία στο «Μακεδονικό ζήτημα», δεδομένης της προσπάθειας διείσδυσης της πρώην ΕΣΣΔ σε χώρες, όπως η Γιουγκοσλαβία.

Ο Ψυχρός Πόλεμος βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη ήδη από το 1945, όταν στη Γιάλτα οι Μεγάλες Δυνάμεις είχαν αποφασίσει το μοίρασμα του κόσμου σε «σφαίρες επιρροής».

Σε όλα τα πρώην διαβαθμισμένα τηλεγραφήματα η περιοχή των Σκοπίων, που ενυπάρχει στην τότε επικράτεια της Γιουγκοσλαβίας του στρατάρχη Τίτο, αναφέρεται με το όνομα «Μακεδονία».

Στα έγγραφα παρουσιάζεται, μάλιστα, η εντονότατη ανησυχία του Αμερικανού πρεσβευτή Cannon αλλά και του Τίτο, για μια ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση της Ελλάδας στη νότια Αλβανία. Φαίνεται, λοιπόν, πως οι Αμερικανοί διαφωνούσαν απολύτως με μια τέτοια πιθανότητα, όπως και ο ίδιος ο Τίτο, ο οποίος έδειχνε να υποψιάζεται πιθανή ελληνική εμπλοκή και σε μία σειρά γεγονότων εντός Γιουγκοσλαβίας. Ωστόσο, απέναντι σε αυτούς τους ισχυρισμούς δεν υπήρξε ποτέ καμία απόδειξη.

Εξάλλου, από τα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα προκύπτει ότι οι ΗΠΑ είχαν καλέσει την Ελλάδα να εγκαταλείψει οποιαδήποτε αξίωση είχε στη νότια Αλβανία με αντάλλαγμα Αλβανία, Γιουγκοσλαβία και Βουλγαρία να συμφωνήσουν στη διατήρηση των συνόρων στην περιοχή.

Δείτε πιο κάτω στη photo gallery του Newbomb.gr τα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα - «φωτιά» της CIA

Με πληροφορίες από το militaire.gr

Διαβάστε επίσης:

Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Σαρώνει τη χώρα η «Σοφία» με πολικό ψύχος, χιόνια και θυελλώδεις ανέμους (pics)

Συναγερμός στην Αντιτρομοκρατική: H «Λευκή Χήρα» ετοιμάζει τρομοκρατικό χτύπημα στην Ελλάδα (Pics)

Καιρός ΤΩΡΑ: Χιονίζει σε όλη τη Θεσσαλία - «Μάχη» για να κρατηθούν ανοιχτοί οι δρόμοι