ΕΘΝΙΚΑ

Σκόπια: Βρήκε τους «80» για την Συμφωνία των Πρεσπών ο Ζάεφ

Σκόπια: Βρήκε τους «80» για την Συμφωνία των Πρεσπών ο Ζάεφ

Ο Σκοπιανός πρωθυπουργόςΖόραν Ζάεφ εξασφάλισε τους 80 βουλευτές που χρειάζεται για τις συνταγματικές τροπολογίες

Η κυβέρνηση των Σκοπίων ανακοίνωσε και επίσημα ότι επιτεύχθηκε συμφωνία για την υιοθέτηση, από τη Βουλή, των συνταγματικών τροπολογιών, με την οποία εξασφαλίζεται πλειοψηφία τουλάχιστον δύο τρίτων.

Η κυβέρνηση των Σκοπίων ανακοίνωσε ακόμη ότι επιτεύχθηκε συμφωνία σχετικά με το θέμα της υπηκοότητας, που είχε προκαλέσει τις αντιδράσεις του "BESA". Σε σχετική ανακοίνωση της κυβέρνησης σημειώνεται ότι με σχετική τροπολογία του Συντάγματος, η υπηκοότητα ορίζεται ως «μακεδονική/ πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» και αποσαφηνίζεται ποια θα είναι η διατύπωση, στην αλβανική γλώσσα, για τους αλβανικής εθνικής καταγωγής πολίτες της χώρας.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του αλβανόφωνου κόμματος BESA που αντιδρούσε σε συνταγματική τροπολογία ανακοίνωσε το απόγευμα της Παρασκευής πως βρέθηκε λύση με την κυβέρνηση και τελικά οι βουλευτές θα υπερψηφίσουν την αναθεώρηση.

Έτσι ξεκινά η τελική ψηφοφορία στην Βουλή της γείτονος ώστε να εγκριθεί και τυπικά η συνταγματική αναθεώρηση που θα ξεκλειδώσει την εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών.

Είχε προηγηθεί συνάντηση του Ζόραν Ζάεφ με τον αρχηγό του BESA προκειμένου να συζητηθεί το εν λόγω ζήτημα, όπου βρέθηκε η «χρυσή» τομή.

Υπενθυμίζεται ότι χθες η συνεδρίαση της Βουλής αναβλήθηκε, καθώς ο Ζόραν Ζάεφ, δεν είχε εξασφαλίσει πλειοψηφία δύο τρίτων στη Βουλή (80 στους 120 βουλευτές), που είναι απαραίτητη για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Διαβάστε επίσης: Καιρός: H κακοκαιρία επιστρέφει - Νέο κύμα με χιόνια και καταιγίδες σε λίγες ώρες

Έμεινε μόνος του ο Καμμένος – Τον «κρέμασαν» και οι βουλευτές του