ΕΘΝΙΚΑ

Παιχνίδια πολέμου από την Τουρκία: Απειλεί με νέο «Αττίλα» την Κύπρο – Δραματικές εξελίξεις

Παιχνίδια πολέμου από την Τουρκία: Απειλεί με νέο «Αττίλα» την Κύπρο – Δραματικές εξελίξεις

Κλιμακώνεται επικίνδυνα η ένταση στην ανατολική Μεσόγειο – Σε ετοιμότητα οι Ένοπλες Δυνάμεις – Ανησυχία στις ΗΠΑ για τις κινήσεις Ερντογάν – Τον καλούν να αποχωρήσει από την κυπριακή ΑΟΖ

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, με τους Τούρκους να δοκιμάζουν τα όρια των συμμάχων, μετρώντας τις αντιδράσεις από τις προκλητικές τους ενέργειες.

Παρά τη διεθνή κατακραυγή και τις συστάσεις για υποχώρηση από την κυπριακή ΑΟΖ, οι Τούρκοι όχι μόνο δεν φεύγουν αλλά αντιθέτως ενισχύουν τις δυνάμεις τους στην περιοχή με πολεμικά πλοία τα οποία περιφρουρούν τον «Πορθητή» που ετοιμάζει να τρυπήσει σε κυπριακό έδαφος.

Παράλληλα, τόσο ο Ερντογάν όσο και τα πρωτοπαλίκαρά του, επιδίδονται σε πολεμική ρητορική εναντίον της Κύπρου αλλά και της Ελλάδας απειλώντας ακόμα και στρατιωτική σύρραξη.

Μέσα στο Σαββατοκύριακο που πέρασε η τουρκική διπλωµατία φρόντισε να ανοίξει διάπλατα τη βεντάλια των «γκρίζων» διεκδικήσεών της έως και το Αιγαίο, µε τον Τσαγάταϊ Ερτζιγιες να µας υπενθυµίζει µέσω Twitter, ως διευθυντής Πολιτικών Υποθέσεων και Ναυτιλίας του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, την πάγια τουρκική άποψη ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα, αλλά και τον Χαµί Ακσόι να επαναθέτει, κατά τρόπο αποπροσανατολιστικό, ως εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, θέµα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, σε µια προσπάθεια να παρουσιάσει την Τουρκία ως «απειλούµενη από την ελληνική επιθετικότητα».

Ερτζιγιες και Ακσόι αντιστρέφουν την πραγµατικότητα, αποδίδοντας στην Ελλάδα «µαξιµαλιστικές διεκδικήσεις» και «απόπειρες δηµιουργίας τετελεσµένων κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου».

Μιλώντας το περασµένο Σάββατο ενώπιον δηµοσιογράφων, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος Κόµµατος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), Οµέρ Τσελίκ, κάλεσε τους γείτονες σε Αθήνα και Λευκωσία να θυµηθούν τον «Αττίλα», απειλώντας µε νέα τουρκική εισβολή. «Είναι καλό ο Αναστασιάδης να θυµάται το 1974. Είναι καλό να το κρατά φρέσκο στη µνήµη του» διακήρυξε απευθυνόµενος στον πρόεδρο της Κυπριακής Δηµοκρατίας ο Τσελίκ, ένας πολιτικός που είχε µέχρι πρότινος ρόλο κορυφαίου διαπραγµατευτή στις ενταξιακές συνοµιλίες της Τουρκίας µε την ΕΕ.

ΗΠΑ σε Τουρκία: Φύγετε από την κυπριακή ΑΟΖ

Η διεθνής κοινότητα, με πρώτη την αμερικανική υπερδύναμη, κάνει ενέργειες προς την πλευρά της Τουρκίας για να την πείσει να τερματίσει τα «παιγνίδια πολέμου» στην ανατολική Μεσόγειο και να σταματήσει το άνευ προηγουμένου «μπούλιγκ» εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Έθνους της Κυριακής» οι προσπάθειες είναι μαζικές αλλά μέχρι της στιγμής δεν έχουν στεφθεί με επιτυχία, καθώς η Τουρκία προβάλλει το έωλο «επιχείρημα» ότι βρίσκεται στα όρια της κυπριακής ΑΟΖ για να προστατεύσει δήθεν τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων, τους οποίους χρησιμοποιεί ασύστολα.
Η κατάσταση περιγράφεται δύσκολη, διότι ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν είναι μέχρι της στιγμής αμετάπειστος, παρά το γεγονός ότι γνωρίζει πως οι κυρώσεις από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι «μία πολύ πιθανή εξέλιξη», αν και δεν υπάρχει ακόμα η απαιτούμενη ομοφωνία (consensus).

Ενημερώνοντας τους ηγέτες των χωρών-μελών της Ε.Ε. στη Ρουμανία, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ήταν απόλυτος για την ανάγκη οι εταίροι της στην Ευρώπη να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να σταθούν στο πλευρό της Κύπρου. «Δεν μπορείτε», φέρεται να είπε ο κ. Αναστασιάδης, που ήταν σε κατάσταση θυμού, «να επιβάλλετε κυρώσεις σε χώρες μη μέλη της Ε.Ε. και στην περίπτωση της Κύπρου να κλείνετε τα μάτια».

Διπλωματική πηγή ανέφερε ότι ο Κύπριος πρόεδρος «δεν έκρυψε την οργή του», καθώς θεωρεί αδικαιολόγητη τη στάση των ηγετών μερικών χωρών μελών της Ένωσης. Η κυπριακή πλευρά, συνεπικουρούμενη από το Μέγαρο Μαξίμου και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, έχει επικοινωνήσει με τις κυβερνήσεις χωρών που θα μπορούσαν να απευθυνθούν στην Άγκυρα και να της ζητήσουν να συνετιστεί.

Σύμφωνα με την πηγή, ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης, που επισκέφθηκε εκτάκτως το Παρίσι, συνομίλησε επίσης με αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, της Γερμανίας, της Ρωσίας και άλλων χωρών.

Η πηγή είπε ότι κατά τη συνομιλία του με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Φίλιπ Ρίκερ, που αντικατέστησε πρόσφατα τον Γουές Μίτσελ, άκουσε με ικανοποίηση ότι γίνονται παρεμβάσεις προς την Άγκυρα σε όλα τα επίπεδα. Οι Αμερικανοί στέκουν σταθερά στη νέα θέση που εξέφρασαν την περασμένη Κυριακή, ανταποκρινόμενοι σε ερώτημα του «‘Εθνους», ότι πρέπει να σταματήσει πάραυτα κάθε δραστηριότητα της Τουρκίας στην περιοχή. Είναι σημαντικό ότι έχουν τονίσει προς την κατοχική δύναμη ότι διαφωνούν με την τακτική των προκλήσεων και των τετελεσμένων γεγονότων.
Η τοποθέτηση των ΗΠΑ έγκειται στο γεγονός ότι κατά τη γνώμη τους επηρεάζονται και τα δικά τους συμφέροντα, αν και η Τουρκία φρόντισε να μην ενοχλήσει ποτέ κατά τη διάρκεια των γεωτρήσεων του αμερικανικού κολοσσού Exxon Mobil στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ.

Η αμερικανική πλευρά διεμήνυσε στην Άγκυρα ότι δεν επιθυμεί προβλήματα στην ανατολική Μεσόγειο, στην οποία έχει επιστρέψει κανονικά και διεκδικεί τον πρώτο ρόλο. Σύμφωνα με αναλυτές, μετά το ξεκαθάρισμα των «λογαριασμών» με τη Ρωσία στη Βαλκανική, οι Αμερικανοί θα επιχειρήσουν το ίδιο και στην ανατολική Μεσόγειο.
Στους σχεδιασμούς τους περιλαμβάνονται εκτός του Ισραήλ, η Κύπρος, η Αίγυπτος και η Ελλάδα. Όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, η Κύπρος θα μπορούσε να αποδειχθεί στο σύντομο μέλλον ως μία εκ των πλέον σημαντικών της βάσεων στον κόσμο.

Με πληροφορίες από: «Έθνος», hellasjournal.com