ΕΘΝΙΚΑ

«Κόκκινος» συναγερμός για τουρκικά «νταηλίκια» στο Αιγαίο τους επόμενους μήνες

«Κόκκινος» συναγερμός για τουρκικά «νταηλίκια» στο Αιγαίο τους επόμενους μήνες

Εντείνονται οι φόβοι σε Αθήνα και Ουάσιγκτον για το ενδεχόμενο θερμού καλοκαιριού στο Αιγαίο.

Η τελευταία φορά που Ελλάδα και Τουρκία ήρθαν εν μέσω θέρους στα πρόθυρα σύρραξης ήταν πριν από 43 χρόνια. Του Αύγουστο του 1976 η Άγκυρα είχε στείλει το σεισμο-γραφικό «Χόρα» για έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Δεν υπήρξε συνέχεια και «θερμό» επεισόδιο, καθώς μπροστά στην κινητοποίηση του ελληνικού Στόλου το «Χόρα» οπισθοχώρησε στα Δαρδανέλλια. Αντίθετα, οι άλλες δύο μείζονες ελληνοτουρκικές κρίσεις συνέβησαν τον Μάρτιο του 1987 και τον Ιανουάριο του 1996. Για πρώτη φορά όμως, φαίνεται ότι η Άγκυρα δρομολογεί, σύμφωνα με πληροφορίες, την κλιμάκωση των προκλήσεων μέσα στο καλοκαίρι ακόμη και στο peak της τουριστικής περιόδου, τον μήνα Αύγουστο.

Ο σχεδιασμός της Τουρκίας είναι να πραγματοποιήσει έρευνες ή ακόμη και γεώτρηση με το δεύτερο γεωτρύπανό της, το «Γιαβούζ» σε μία περιοχή που παγίως «γκριζάρει», δηλαδή στο σημείο του Καστελλόριζου, όπου η κυπριακή ΑΟΖ συναντάει την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Τα σενάρια

Μολονότι ουδείς σοβαρός θα επεδίωκε μία κρίση στην καρδιά του καλοκαιριού, η Αθήνα προετοιμάζεται ακόμη και γι' αυτό το ακραίο σενάριο. Στο Μαξίμου, το ΥΠΕΞ και το «Πεντάγωνο» γνωρίζουν καλά πως η Άγκυρα θα μπορούσε να προχωρήσει ακόμη και σε μία τέτοια ενέργεια για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι στο τιμόνι της γείτονος... ο απρόβλεπτος Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν και ο δεύτερος είναι ότι η Τουρκία αισθάνεται στριμωγμένη στον ενεργειακό τομέα και γι' αυτόν τον λόγο επιλέγει να επιδείξει την ισχύ της με σειρά προκλητικών δηλώσεων και ενεργειών.

Υπό αυτά τα δεδομένα, εδώ και πολύ καιρό οι επιτελείς του ελληνικού «Πενταγώνου» μελετούν σενάρια και τρόπους αντίδρασης τόσο της ελληνικής διπλωματίας όσο και των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε περίπτωση μίας τέτοιας κλιμάκωσης, σύμφωνα με «Τα Νέα»

Παραβιάσεις

Στο μεταξύ και την Δευτέρα η Τουρκία συνέχισε την πάγια τακτική των παραβιάσεων στο Αιγαίο. Τουρκικά αεροσκάφη προχώρησαν σε 84 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου της Ελλάδας. Την ίδια ώρα πληροφορίες αναφέρουν πως μετά τα εντάλματα σύλληψης που εξέδωσε η Λευκωσία για πληρώματα του τουρκικού γεωτρύπανου «Φατίχ», εργαζόμενοι από τη Νορβηγία και τις ΗΠΑ που φέρεται ότι είχαν εκδηλώσει πρόθεση να συνεργαστούν με την τουρκική εταιρεία πετρελαίων για τη γεώτρηση, τελικά αποχώρησαν.

Διαβάστε επίσης:

«Προσοχή! Μεγάλος κίνδυνος στην Ελλάδα» - Αυστηρή προειδοποίηση από Βρετανία