ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΕΘΝΙΚΑ

Εφιαλτικές εξελίξεις: Τουλάχιστον δύο χρόνια στη φυλακή οι Έλληνες στρατιωτικοί (vid)

Έλληνες στρατιωτικοί | Ειδήσεις: Σφίγγει ο κλοιός της τουρκικής δικαιοσύνης για Κούκλατζη και Μητρετώδη - Όλα δείχνουνεπιβάρυνση του κατηγορητηρίου - Έκλεισαν 140 ημέρες στη φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης -«Δεν διαπράξαμε κανένα έγκλημα» είπαν ενώπιον του τουρκικού δικαστηρίου -Αφόρητη πίεση στην Αθήνα από την Άγκυρα με μοχλό πίεσης τους δύο στρατιωτικούς

Δείτε πιο πάνω στη video gallery του Newsbomb.gr τι είπε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης, για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς

Δυσοίωνες αναδεικνύονται, δυστυχώς, οι προβλέψεις για την τύχη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το μεσημέρι της Τετάρτης (18/07/2018), οι Μητρετώδης και Κούκλατζης βρίσκονται πλέον αντιμέτωποι με ποινή κάθειρξης τουλάχιστον δύο ετών κατ' ελάχιστο.

Την πληροφορία επιβεβαίωσε και το militaire.gr, το οποίο σημειώνει - μεταξύ άλλων - ότι η επιχειρηματολογία όσων παριστάνουν τους δικαστές στη γειτονική χώρα είναι αστεία: «…η θέση των δύο Ελλήνων φέρεται να βαρύνεται περαιτέρω από το γεγονός ότι οι ίδιοι είναι στρατιωτικοί και όφειλαν να έχουν την ελάχιστη γνώση του προσανατολισμού».

Όπως σημειώνει η ίδια πηγή, «η Ελλάδα δεν έχει δυστυχώς πολλές επιλογές αντίδρασης. Η πίεση προς τους συμμάχους να κινητοποιηθούν επιτέλους δραστικά και να μην μείνουν στον χαρτοπόλεμο των ανακοινώσεων και των συστάσεων προς τον Ερντογάν είναι μονόδρομος».

140 ημέρες μαρτυρίου χωρίς στοιχειοθετημένο κατηγορητήριο

Έπειτα από 140 ημέρες στις φυλακές της Αδριανούπολης, ο εφιάλτης για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς συνεχίζεται και τα δεδομένα δεν είναι υπέρ τους.

Το απολυταρχικό καθεστώς Ερντογάν επιβεβαιώνει καθημερινά πως δεν έχει καμία σχέση με την έννοια της Δικαιοσύνης και χρησιμοποιεί τις ζωές των δύο ανθρώπων για λόγους καθαρά πολιτικής πίεσης απέναντι στην Ελλάδα.

Είναι πραγματικά απίστευτο, μία χώρα που θέλει να λέγεται πολιτισμένη και επιθυμεί να ενταχθεί στην ΕΕ, να κρατά παρανόμως, χωρίς κατηγορητήριο και μάλιστα εν καιρώ ειρήνης τους πολίτες μιας άλλης χώρας.

Ο υπολοχαγός Άγγελος Μητρετώδης και ο ΕΠ.ΟΠ. λοχίας Δημήτρης Κούκλατζης άκουσαν χθες (17/07) ακόμα ένα «όχι» στο αίτημα αποφυλάκισής τους. Αυτή ήταν η πέμπτη φορά που η ελληνική πλευρά κατέθεσε αίτημα για την απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών που κρατούνται από την 1η Μαρτίου.

Δείτε το βίντεο:

Αίσθηση προκαλεί, μάλιστα, η αιτιολογία του τουρκικού δικαστηρίου ως προς την απόφασή του να αρνηθεί την αποφυλάκιση. Ειδικότερα, οι δικαστές επικαλέστηκαν τη συνέχιση των ερευνών στα δεδομένα που βρέθηκαν στα κινητά των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, ενώ για πρώτη φορά οι Τούρκοι δικαστές υποστήριξαν πως οι δύο Έλληνες είναι «ύποπτοι διαφυγής».

Στην κατάθεσή τους, οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί τόνισαν πως δεν είχαν καμία πρόθεση διάπραξης εγκλήματος.

«Δεν υπήρχε πρόθεση για διάπραξη εγκλήματος», δήλωσε, χαρακτηριστικά, ο Άγγελος Μητρετώδης. Ο Δημήτρης Κούκλατζης επεσήμανε: «Επαναλαμβάνω την ίδια κατάθεση. Δεν έχω να σημειώσω κάτι. Δεν υπήρχε πρόθεση για διάπραξη εγκλήματος».

Το αιτιολογικό της νέας, πέμπτης, άρνησης για αποφυλάκισή τους, είναι ίδιο με τις προηγούμενες φορές, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ.

«Τα στοιχεία που περιέχονται στους φακέλους, έπειτα και από την αξιολόγηση των σχετικών εγγράφων, υποδεικνύουν την παρουσία ισχυρής υποψίας εγκλήματος με την είσοδό τους σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη», αναφέρεται στο σχετικό της απόφασης, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Παράλληλα, το δικαστήριο απεφάνθη πως το γεγονός ότι «δεν έχουν μόνιμη κατοικία στην Τουρκία, καθώς και το ότι είναι πολίτες μιας ξένης χώρας, στοιχειοθετούν βάσιμες υποψίες διαφυγής τους. Εξάλλου, λόγω του ότι το ψηφιακό υλικό ακόμη εξετάζεται, είναι πιθανό να αλλάξει το αδίκημα, λαμβάνοντας υπόψη ότι αυτό διαπράχθηκε από στρατιώτες οι οποίοι γνώριζαν έστω το μίνιμουμ, τις κατευθύνσεις στη συγκεκριμένη περιοχή».

Πληροφορίες αναφέρουν πως το μίνιμουμ ποινής είναι τα δύο έτη ενώ το δικαστήριο επεσήμανε πως το ανώτατο όριο ποινής που προβλέπεται για το συγκεκριμένο αδίκημα είναι 5 έτη και κρίνεται απαραίτητη η κράτησή τους, καθώς δεν έχουν αλλάξει και οι όροι για τους οποίους προφυλακίστηκαν.

Διαβάστε επίσης:

Δείτε ΕΔΩ όλες τις τελευταίες ειδήσεις από το Newsbomb.gr

Η ημερήσια ενημέρωσή σου

NEWSBOMB NEWSLETTER