Μεγάλη απάτη - Έταζαν δουλειές σε άνεργους

Μεγάλη απάτη - Έταζαν δουλειές σε άνεργους

Δουλειά στον Καναδά έταζε σε άνεργους σπείρα απατεώνων που εξαρθρώθηκε από αστυνομικούς του Τμήματος Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

 

Για την υπόθεση κατηγορούνται συνολικά έξι άτομα (δύο άνδρες και τέσσερις γυναίκες), από τα οποία συνελήφθη ένα ανδρόγυνο Ελλήνων, το οποίο φέρεται ότι διηύθυνε την εγκληματική οργάνωση.

Όπως ανακοίνωσε η Αστυνομία, οι δράστες είχαν ανοίξει τρία γραφεία εύρεσης εργασίας και μετανάστευσης στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, μέσω των οποίων υπόσχονταν να βρουν δουλειά στον Καναδά σε άνεργους που αντιμετώπιζαν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Τα γραφεία αυτά ανήκαν σε ισάριθμες εταιρείες, η έδρα των οποίων ήταν στη γειτονική Βουλγαρία. Προκειμένου δε να γίνουν πειστικοί στα θύματά τους, τους ζητούσαν πλήθος δικαιολογητικών εγγράφων, αξιώνοντας την καταβολή διαφόρων χρηματικών ποσών για την υπογραφή υποτιθέμενου ιδιωτικού συμφωνητικού ανάμεσα στους ενδιαφερόμενους και στις εταιρείες.

Από τον Σεπτέμβριο του 2012, οπότε εκτιμάται ότι ξεκίνησε η δράση τους, απέσπασαν από τουλάχιστον είκοσι συμπολίτες τους, μεταξύ αυτών 18 Έλληνες και δύο αλλοδαπούς, σχεδόν 40.000 ευρώ.

Οι χαρακτηριζόμενοι ως διευθύνοντες την σπείρα, ένας 59χρονος και η 54χρονη σύζυγός του, συνελήφθησαν χθες στην περιοχή Περαία της Θεσσαλονίκης, ενώ η δικογραφία περιλαμβάνει άλλα τέσσερα άτομα, εκ των οποίων ένας 47χρονος άνδρας και τρεις γυναίκες, 25, 53 και 42 ετών, που φέρονται να "ψάρευαν" τα υποψήφια θύματα και συμμετείχαν στις συζητήσεις μαζί τους, παραλαμβάνοντας χρήματα και δικαιολογητικά.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στο σπίτι των συλληφθέντων και σε ένα από τα τρία γραφεία, εντοπίστηκαν σωρεία εγγράφων που σχετίζονται με την παράνομη δραστηριότητά τους.

Εξάλλου, στην κατοχή της 54χρονης βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τρία πλαστά πιστοποιητικά γέννησης, ενώ στην κατοχή του συζύγου της, βρέθηκε και κατασχέθηκε ένα πλαστό δίπλωμα οδήγησης.

Όπως διαπιστώθηκε, σε βάρος της 54χρονης εκκρεμούν τρεις αποφάσεις, με τις οποίες καταδικάστηκε σε συνολική ποινή φυλάκισης 33 μηνών και χρηματική ποινή 6.400 ευρώ για παραβάσεις του νόμου περί επιταγών.

Οι συλληφθέντες οδηγούνται στην εισαγγελία Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, ενώ την ίδια ώρα συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό τυχόν κι άλλων ατόμων που έπεσαν στα "δίχτυα" της οργάνωσης.