ΕΛΛΑΔΑ

Ρωμανός: Εν αναμονή «πυροσβεστικής» λύσης από τον Σαμαρά

Ρωμανός: Εν αναμονή «πυροσβεστικής» λύσης από τον Σαμαρά

Κρίσιμα είναι τα επόμενα 24ωρα για τον Νίκο Ρωμανό, ο οποίος νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γ. Γεννηματάς», μετά από την απεργία πείνας που είχε ξεκινήσει πριν από 28 ημέρες.

Οι γονείς του, κατόπιν αιτήματος του συνηγόρου τους, αναμένεται να συναντηθούν αύριο, Δευτέρα (08/12/2014) με τον Αντώνη Σαμαρά, μία κίνηση που βρίσκει τον ίδιο τον Ρωμανό κάθετα αντίθετο. Αυτό τουλάχιστον διεμήνυσε μέσω ιδιόχειρου σημειώματος που διάβασε στους δημοσιογράφους ο συνήγορός του, Φραγκίσκου Ραγκούση.

«Δηλώνω σε όλους τους τόνους ότι το αίτημα των γονιών μου με βρίσκει κάθετα αντίθετο. Προφανώς κατανοώ την αγωνία τους γιατί κινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή τους» συμπληρώνει τέλος ο 21χρονος απεργός πείνας που διεκδικεί το δικαίωμά του να του χορηγηθούν εκπαιδευτικές άδειες για να παρακολουθήσει τα μαθήματα της σχολής των ΤΕΙ στην οποία έχει επιτύχει μέσω πανελλαδικών εξετάσεων.

simioma

Η παρέμβαση πάντως του ίδιου του πρωθυπουργού στο θέμα δείχνει τη σοβαρότητα της κατάστασης αν και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας προσπάθησε χθες, Σάββατο (06/12/2014) να υποβαθμίσει το θέμα λέγοντας ότι δεν έχει πολιτικές διαστάσεις και ότι προέχει η υγεία του απεργού πείνας.

Βορίδης: Ευαίσθητο δεδομένο το ζήτημα της υγείας του Ρωμανού

«Να μην διαχειρίζονται με πολιτικούς όρους ζητήματα που αφορούν στην υγεία, την σωματική ακεραιότητα και ενδεχομένως την ζωή ανθρώπου» κάλεσε από τη Βουλή ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης, εξηγώντας πως ο κρατούμενος Ρωμανός κατόπιν εισαγγελικής διαταγής νοσηλεύεται προκειμένου να παρακολουθείται η υγεία του λόγω της απεργίας πείνας.

«Το ζήτημα της υγείας του βρίσκεται στα χέρια των θεραπόντων ιατρών του, οι οποίοι λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα, αυτά που επιβάλλει η συνείδηση και η επιστήμη τους προκειμένου να διαφυλάξουν το έννομο αγαθό της υγείας του» είπε επισημαίνοντας πως με αυτό τον τρόπο πρέπει να προσεγγιστεί το θέμα της υγείας του Ρωμανού «και να σταματήσουν όλα τα υπόλοιπα».

Τέλος, ο κ. Βορίδης, ανέφερε πως θέματα όπως το αντικείμενο της απεργίας πείνας ή οι αξιολογήσεις ως προς αυτή μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο πολιτικής συζήτησης και διαφωνίας, σε καμία περίπτωση όμως το θέμα της υγείας του Ρωμανού

Παπακώστα: Ο Ρωμανός για τον Ρωμανό υποφέρει από τις πιέσεις που του ασκούνται»

Την ίδια στιγμή η υφυπουργός Υγείας από τη Βουλή έκανε λόγο για έναν κρατούμενο απεργό πείνα, ο οποίος «υποφέρει από τις πιέσεις που του ασκούνται να παίξει ρόλους που δεν του αναλογούν».

«Η μεγαλύτερη επένδυση γι' αυτή τη χώρα είναι η επένδυση στην ομαλότητα και τη σταθερότητα, και όχι στην ανασφάλεια και την αποσταθεροποίηση», κατέληξε η υφυπουργός.

Έτοιμος να προχωρήσει σε απεργία δίψας

Την ίδια ώρα αναστάτωση έχει προκληθεί από τη συζήτηση που έχει ανοίξει για το αν οι γιατροί είναι υποχρεωμένοι να σιτίσουν τον Ρωμανό «δια της βίας». Ο ίδιος ο νεαρός πάντως άφησε να εννοηθεί ότι θα προβεί και σε απεργία δίψας, προκειμένου να του χορηγηθούν οι εκπαιδευτικές άδειες για να παρακολουθήσει τα μαθήματα της σχολής των ΤΕΙ στην οποία έχει επιτύχει μέσω των πανελλαδικών εξετάσεων.

Στο νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται βρίσκονται οι γονείς του και οι δικηγόροι του οι οποίοι προσπαθούν να τον μεταπείσουν.
Ο φόβος τους είναι πώς αν υλοποιήσει την απειλή του τότε ο ήδη επιβαρυμένος οργανισμός του από την πολυήμερη απεργία πείνας θα βρεθεί σε πολύ κρίσιμη κατάσταση.

Σχετικές ειδήσεις