ΕΛΛΑΔΑ

Βαγγέλης Γιακουμάκης: Τι αναφέρει το πόρισμα της ΕΔΕ για τα περιστατικά bullying

Βαγγέλης Γιακουμάκης: Τι αναφέρει το πόρισμα της ΕΔΕ για τα περιστατικά bullying

Σύμφωνα με το πόρισμα της Γαλακτοκομικής Σχολής οι συμφοιτητές και οι καθηγητές του Βαγγέλη Γιακουμάκη γνώριζαν για τα περιστατικά κακοποίησης σε βάρος του.

Αυτό αποκάλυψε ο τηλεοπτικός σταθμός Mega. Στο πόρισμα αναφέρεται -χωρίς περιθώρια αμφισβήτησης- ότι ο 20χρονος είχε υποστεί τουλάχιστον ψυχολογική βία με τις μαρτυρίες να «δείχνουν» την παρέα των Κρητικών, ως αυτούς που τον κακομεταχειρίζονταν.

Όπως κατέθεσε ένας εκ των σπουδαστών της σχολής:

«Μια μέρα λίγο μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 άκουσα ότι του λέγανε (σ.σ. οι Κρητικοί) να τον δέσουν στην καρέκλα και αυτός απάντησε ότι 'αν θέλετε δέστε με'. Ξέρω ότι τον κλείσανε στη ντουλάπα δεμένο και του ρίχνανε νομίσματα για να τραγουδάει. Οι καθηγητές γνώριζαν τα πάντα. Γνωρίζω τα παιδιά, που τους είχαν ενημερώσει».

Στο πόρισμα αναφέρεται επίσης ότι μία από τις καθηγήτριες της Σχολής που είχε την ευθύνη της Εστίας, σύμφωνα με τις πληροφορίες που είχε στη διάθεσή της το 2014 για τη συμπεριφορά εις βάρος του Βαγγέλη ήταν: «απαράδεκτη, βίαιη και εξευτελιστική. Ειδικότερα του έκλειναν το ζεστό νερό, τον έδεναν, τον έκλειναν σε ντουλάπα, του έριχναν κέρματα και τον ξύριζαν παρά τη θέλησή του».

Μετά την ολοκλήρωση της ΕΔΕ και τη σύνταξη του πορίσματος, είναι πλέον φανερό το τι συνέβη στον 20χρονο φοιτητή αλλά και ποιες είναι οι ευθύνες της Σχολής καθώς δεν πήρε κανένα μέτρο για να τον προστατέψει -όχι μόνο αυτόν- παρά το γεγονός ότι είχε γνώση των περιστατικών βίας.

«Έλαβαν χώρα γεγονότα ενδοσχολικής βίας τόσο σε βάρος του μαθητή Γιακουμάκη όσο και άλλων μαθητών που ζούσαν κάτω από απειλές και τον φόβο που προκαλούσε η ομάδα των Κρητικών μαθητών, η οποία λειτουργούσε σε κλειστό κύκλο προκαλώντας εύλογο φόβο στους συμμαθητές τους. Δεν ελήφθησαν τα προσήκοντα αυστηρά μέτρα καθώς δεν καταλογίστηκαν ποινές κατά των Κρητικών μαθητών, που πρωτοστατούσαν σε βιαιότητες και απειλές σε βάρος τόσο του εξαφανισθέντος Βαγγ. Γιακουμάκη όσο και σε βάρος άλλων μαθητών από κανένα όργανο της Σχολής», αναφέρεται στο πόρισμα.

Η αδυναμία/ολιγωρία του πρώην διευθυντή της Γαλακτοκομικής Σχολής των Ιωαννίνων να αντιμετωπίσει και να αποκαλύψει τα περιστατικά βίας εις βάρος του 20χρονου Βαγγέλη Γιακουμάκη έφερε το τραγικό αυτό αποτέλεσμα. Παρά το γεγονός ότι είχε τηλεφωνήσει και είχε ενημερώσει δύο φορές την κοινωνική λειτουργό της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, Τατιάνα Γκάτσα, δεν αποκάλυψε τόσο τις υποψίες του όσο και τα περιστατικά που ήδη γνώριζε.

«Δεν μου αναφέρει κανένα στοιχείο, κανένα περιστατικό. Συμβουλευτικά και προληπτικά θα έλεγα πήρε τηλέφωνο να ρωτήσει πληροφορίες, πως μπορεί ο ίδιος να προφυλάξει την εστία του και τη Σχολή. Χωρίς στοιχεία, χωρίς ενδείξεις. Ακόμα και τη δεύτερη φορά δεν μου αναφέρθηκε καμία υποψία κανένα στοιχείο για περιστατικό bullying. Δεν μου ανέφερε σχετικό ο διευθυντής», δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Γκάτσα.

Σχετικές ειδήσεις